Cum poţi să afli dacă te înşală: 5 indicii evidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când comportamentul partenerului îţi dă de gândit, ar trebui să acorzi mai multă atenţie unor detalii şi vei putea descoperi dacă a „călcat strâmb”. Există câteva semnale de alarmă pe care oamenii de ştiinţă le iau drept indicii sigure ale infidelităţii.

Dacă bănuieşti că partenerul ar putea avea o relaţie extraconjugală, ar trebui să începi să analizezi în detaliu gesturile şi acţiunile lui pentru a identifica semnele care trădează infidelitatea. Ştiinţa nu îşi poate spune dacă partenerul de viaţă te înşală, dar te poate ajuta să descoperi dacă are ceva de ascuns.

Află dacă este cazul să te îngrijorezi verificând indiciile de mai jos:

1. Întreabă-ţi prietenii

Persoanele din exteriorul relaţiei voastre – prieteni sau chiar necunoscuţi – pot „mirosi“ o relaţie cu probleme, notează publicaţia americană „Business Insider“. Psihologii de la Universitatea Brigham Young au testat această teorie cu ajutorul unor cupluri care au fost rugate să deseneze îşi timp ce erau filmate. Înainte de a începe studiul, fiecare dintre partenerii cuplurilor a fost rugat să răspundă sincer unor întrebări legate de relaţia lor, inclusiv dacă a înşelat sau nu. Înregistrările au fost arătate apoi unui alt grup de voluntari, care nu cunoşteau nicio persoană dintre cele filmate. Ei au reuşit să identifice cuplurile în care unul dintre parteneri a fost infidel. Presupunerile lor nu erau corecte de fiecare dată, dar au fost mai exacte decât un răspuns la întâmplare.

Condiţia pentru ca un necunoscut să identifice infidelitatea este să observe cuplul în timpul unor activităţi comune, care necesită colaborare, cum ar fi să gărească sau să planifice un eveniment împreună.  

2. „Digeră“ bine indiciile

De regulă, oamenii nu excelează în aprecierea caracterului unei persoane. Cel puţin, nu la nivel conştient. În schimb, când ni se dă suficient timp de gândire pentru a procesa informaţiile în mod subconştient, reuşim să deosebim mai clar adevărul de minciună.

În 2013, o echipă de psihologi a rugat un grup de studenţi să aprecieze în ce măsură erau sincere mărturiile unor oameni în instanţă. Studenţii care au avut mai mult timp de gândire înainte de a da un verdict – timp suficient cât să se gândească şi la alte lucruri decât la mărturii – au reuşit să identifice mai multe mărturii false.

3. Fii atent la voce

Cercetătorii canadieni au rugat un grup de voluntari să aprecieze cât de devotaţi relaţiei sunt partenerii unor cupluri doar ascultându-le vocea. Femeile care au analizat înregistrările au spus că bărbaţii cu voci mai joase sunt mai puţin fideli, iar voluntarii de sex masculin au apreciat femeile cu voce mai ascuţită ca fiind mai puţin devotate relaţiei.

Bărbaţii cu un nivel mai ridicat de testosteron în sânge au vocea mai groasă, în reveme ce femeile cu un nivel mai mare de estrogen au vocea mai subţire. Pe de altă parte, studiile au arătat că testosteronul în cantitate ridicată este asociat cu infidelitatea.

4. Urmăreşte cât de mult stă pe Facebook

Dacă partenerul tău de viaţă este mai interesat decât în trecut de reţelele de socializare şi stă mai mult online, acesta poate fi un semnal de alarmă. Un studiu realizat recent de cercetătorii Universităţii din Missouri a asociat acest obicei cu infidelitatea, ruperea relaţiei şi divorţul.

Russell Clayton, coordonatorul studiului, a analizat consumul de social media a 600 de utilizatori de Twitter. În medie, un utilizator obişnuit foloseşte reţeaua de socializare o oră pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. Cei care au conversat mai mult de atât erau mai „predispuşi“ la certuri cu partenerul de viaţă, dar şi la adulter şi divorţ. Efectele distructive asupra relaţiei sunt direct proporţionale cu timpul petrecut pe reţelele de socializare, susţine specialistul.

5. Atenţie la schimbările bruşte de comportament!

Dacă eşti implicat de ceva vreme într-o relaţie, probabil că ştii cum se comportă de obicei partenerul: ce mâncăruri îi plac, cum reacţionează la provocări sau la surprize, cât de bun ascultător este etc. Schimbările subite din limbajul trupului, de la expresiile faciale şi până la tonul vocii, trădează un comportament duplicitar, susţine Lillian Glass, expert în analiza comportamentală care a lucrat pentru FBI în trecut. „Corpul tău trece prin aceste schimbări când eşti nervos sau te simţi tensionat – când minţi“, scrie specialistul în cartea sa „The Body Language of Liars“ (trad - Limbajul corpului mincinoşilor).

Un semn evident de minciună este imposibilitatea de a articula cuvinte. Când suntem stresaţi, sistemul nostru nervos „răspunde“ la stres blocând secreţia de salivă. Un alt semn este modificarea respiraţiei, care apare pe fondul creşterii ritmului cardiac şi a accelerării circulaţiei sanguine – ca urmare a stresului. Când interlocutorul repetă întrebarea pe care i-ai adresat-o, ar trebui, de asemenea, să-ţi pui semne de întrebare cu privire la sinceritatea cuvintelor pe care le va rosti ulterior.

Citeşte şi:

Te gândeşti că iubita te înşală? Cum poţi să afli fără să bănuiască o clipă

3 motive pentru care femeile înşală. Destăinuirile unor soţii adultere

Studiu realizat în 26 de ţări: câte femei căsătorite rămân în mariaje în care nu mai au parte de sex

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite