Din reţetele Sandei Marin: salata rusească, o altfel de salată de boeuf numai bună de pus pe mese de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din delicioasele reţete ale Sandei Marin v-am pregătit, săptămâna aceasta, o reţetă simplă de salată rusească, care ar putea înlocui cu succes cunoscuta salată de boeuf, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

Reţeta de salată rusească, regăsită în volumul „Carte de Bucate” al Sandei Marin, revăzut şi relansat în 2006 de Editura Humanitas cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la prima apariţie, s-ar potrivi de minune decorului îmbelşugat al gurmanzilor de pe mesele de Crăciun sau Anul Nou.

Ingrediente:

- 300 g de cartofi

- 1 morcov mijlociu

- o mână de fasole verde

- o mână mazăre boabe

- 2 ouă răscoapte

- 1 linguriţă muştar

- 100 ml ulei

- 2 linguri oţet sau zeamă de lămâie

- sare

Pentru servit: 

2-3 linguri maioneză sau 250 g aspic sau 12 roşii frumoase, sau şuncă, sau peşte.

Preparare:

Se pun într-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi în cuburi mici, fasolea verde şi albuşul de ou răscopt, tăiate în bucăţele, şi mazărea boabe. Separat se face următorul sos: se trec prin sită gălbenuşurile răscoapte, se amestecă cu puţin muştar, se adaugă sare şi ulei puţin câte puţin, ca la orice maioneză. Se subţiază cu zeamă de lămâie sau cu oţet. Când este gata, se toarnă peste zarzavatul tăiat. Se amestecă şi se lasă la o parte vreun sfert de oră, ca să se îmbibe cu sos. Apoi se gustă şi se potriveşte de sare şi lămâie.

Salata rusească poate fi servită în diferite feluri:

1. Cu maioneză. Se aşază salata pe o farfurie lungă şi se netezeşte cu lingura. Se toarnă deasupra un sos gros de maioneză, iar împrejur se pun cozi de raci, felii de ou răscopt şi foi de salată verde.

2. În aspic. Se toarnă într-o formă dreptunghiulară aspic de un deget şi se lasă să se întărească. Din aspicul rămas şi bine răcorit se toarnă cu o linguriţă câte puţin pe pereţii formei, ţinută înclinat, astfel ca aspicul, întărindu-se, să se ţină de pereţi. Operaţia aceasta se repetă de vreo 2-3 ori, până se obţine pe pereţii laterali ai formei un strat gros cam de 1 cm. La mijloc se aşasă salata, apăsând uşor cu o lingură ca să nu rămână loc gol între salată şi aspic. Se dă la rece. Înainte de a se servi se introduce forma o clipă în apă caldă, se şterge şi se răstoarnă pe farfurie. Se aşază împrejur aspic tăiat mărunt.

3. În roşii. Se aleg roşii frumoase şi tari. Se taie capacul şi se scobesc. Se presară înăuntru sare şi piper şi se pun pe o farfurie, cu gura în jos, să se scurgă. Se umplu cu salată şi se aşază pe o farfurie, pe un strat gros de salată verde, tăiată ca tăiţeii.

4. Cu şuncă. Se taie cu grijă felii egale de şuncă. Din felii se fac cornete (ca orice cornet de hârtie) şi se umplu cu salată. Pot fi făcute şi rulouri, punând câte puţină salată pe felia de şuncă, apoi făcând felia sul. 

5. Cu peşte. Se curăţă peştele şi se spală. Dacă e nisetru sau morun, se taie felii potrivit de subţiri din peştele crud, se fac sul, se leagă cu o aţă şi se fierb cu zarzavat şi sare, ca orice peşte rasol. La şalău se scoate carnea de la început de pe oase, se fac fileurile sul şi se fierb ca nisetrul, sau se fierbe şalăul întreg şi apoi i se scot oasele. Se aşază salata rusească pe farfurie şi deasupra se pun rulourile de peşte răcorite sau şalăul întreg, după ce i s-au scos oasele. Împrejur se pun foi de salată verde.

Citeşte şi:

Din reţetele Sandei Marin, doamna bucătăriei româneşti: piftie de porc şi de viţel aromată cu usturoi

Din reţetele Sandei Marin: cinci reţete delicioase de ouă umplute

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite