Cum faceţi cele mai bune sarmale pentru masa de Crăciun, dar şi cel mai bun cotlet de porc: reţete recomandate de Chef Foa
0Chef Florin Scripcă (Foa) recomandă două reţete de preparate delicioase pentru masa de Crăciun: cotlet de porc umplut cu cârnaţi de casă şi sarmale.
Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi bucătari din România, Chef Foa şi-a început cariera în lumea gastronomiei în urmă cu mai bine de 16 ani şi printre cele mai recente proiecte se numără emisiunea culinară „MasterChef“, în al cărei juriu a fost timp de două sezoane.
În prezent, Chef Foa va apărea într-un program special realizat de TLC, „Cea mai bună cină de Crăciun“, în cadrul căruia va prezenta reţete pentru o masă de sărbători perfectă. Două dintre preparatele propuse de Chef Foa vă sunt prezentate în continuare:
Cotlet de porc umplut cu cârnaţi de casă, bacon şi verdeţuri proaspete
Ingrediente
Cotlet de porc
Bacon uscat & afumat
Burtă de porc
Cârnaţi de casă, picante
Cimbru
Usturoi
Ardei iuţi
Unt
Sare
Piper
Cartofi
Mod de preparare
Se taie burta de porc
Se fac mici incizii, ca nişte buzunăraşe, în care se pun bucăţile de bacon şi cârnaţi
Se marinează carnea cu cimbru proaspăt şi usturoi
Se taie o bucată de unt cu care se masează generos carnea, ţinând untul cu mâna
Se umple cotletul cu cârnaţi şi bacon
Se înfăşoară cotletul în burta de porc şi se leagă cu sfoară
Se adaugă mirodeniile
Se bagă la cuptor, cu cartofi şi vin alb
Se lasă în cuptor timp de două ore şi jumătate, la 160˚C
Sarmale
Ingrediente:
Varză murată
Carne de vită
Carne de porc (burtă)
Orez
Ceapă
Usturoi
Cimbru proaspăt
Suc de roşii făcut în casă
Piper
Frunze de dafin
Oase de vită
Pentru mămăligă:
mălai
unt
apă
Pentru servit:
smântână
ardei iute
Mod de prepapare:
Se lasă oasele de vită în cuptor, să se rumenească, apoi se pun într-o oală şi se fierb, ca să se obţină o zeamă limpede
Se dă carnea prin maşina de tocat
Se rumeneşte ceapa tăiată cu usturoiul, până se înmoaie, apoi se adaugă cimbrul proaspăt. Se lasă să se răcească
Se scoate măduva din osul de vită şi se amestecă bine cu carnea tocată, ceapa prăjită şi orezul, pentru umplutură
Se adaugă sare şi piper după gust
Se desfac frunzele de varză, scoţându-se nervurile dure
Se pun cantităţi egale de umplutură pe fiecare frunză de varză şi se rulează
Se pun sarmalele într-un vas de lut, se adaugă sucul de roşii preparat în casă, usturoiul, cimbrul şi carnea de porc
Se acoperă vasul de lut, se bagă la cuptor şi se lasă la 150˚C, timp de două ore. Se scoate apoi capacul vasului, se încinge cuptorul la 180˚C şi se mai ţin sarmalele în cuptor încă 45 de minute, ca să facă o crustă maronie
Se servesc cu mămăligă, smântână şi ardei iuţi