Barack Obama şi-a anunţat planul de luptă împotriva schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA Barack Obama a anunţat o serie de măsuri destinate limitării schimbărilor de mediu, fiind vizate şi centralele de energie care ar putea avea o limită a emisiilor de carbon. Obama a promis în timpul campaniei electorale din 2009 că va implementa politici de protejare a mediului, însă pachetul de măsuri anunţat marţi este prima iniţiativă de acest fel din cel de-al doilea mandat.

Barack Obama a mai anunţat şi planurile pentru extinderea proiectelor de energie regenerabilă, îmbunătăţirea măsurilor de protejare în caz de inundaţii şi a cerut întocmirea unui acord internaţionale privind schimbările climatice. Şeful de la Casa Albă a mai anunţat 8 miliarde de dolari (peste 6 miliarde de euro) în garanţii pentru împrumuturi federale, destinate investiţiilor în tehnologii ecologice, informează postul de televiziune BBC.

„În calitate de preşedinte, de tată şi de american, mă aflu aici pentru a vă spune că trebuie să acţionăm”, a declarat marţi preşedintele, în timpul unui discurs la Washington. „Nu am prea multă răbdare pentru cei care neagă această problemă. Nu avem timp pentru a convoca o întâlnire a Asociaţiei Pământului Plat”, a mai spus Obama, ridiculizându-i pe cei care pun la îndoială veridicitatea schimbărilor de mediu provocate de poluare.

Cu toate acestea, oficiali din administraţia Obama au respins propunerea unui impozit aplicat în funcţie de volumul de emisii de carbon. Purtătorul de cuvânt al Casei Reprezentativelor, republicanul John Boehner, a declarat anterior că planurile preşedintelui sun „total nebuneşti”, potrivit BBC.

 Preşedintele a anunţat marţi îndeplinirea promisiunilor din campania condusă în 2009, când a spus că va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 17% sub nivelul din 2005, până la sfârşitul lui 2020. Însă criticii au spus că măsurile lui Obama sunt prea modeste faţă de obiectivele propuse de Uniunea Europeană.


Ştiri pe aceeaşi temă:

Vor fi tot mai multe uragane din cauză că oamenii nu mai poluează la fel de mult

Poluarea mediului de către om a fost mai mereu văzută drept cauza multor probleme pentru Pământ, dar se pare că această poluare a dus şi la un efect secundar benefic. În fapt, ultimele uragane devastatoare au fost provocate tocmai de scăderea poluării.

FOTO Fenomenul „smog“ din Indonezia riscă să afecteze activităţile ţărilor vecine

Incendiile forestiere din insula indoneziană Sumatra au stârnit îngrijorarea Singapore, după ce flăcările au acoperit cu o mantie de fum unele părţi din Malaezia. Fenomenul, denumit „smog”, este cel mai grav din ultimii 16 ani, informează „Bloomberg”.

Asasinul ascuns: Poluarea termocentralelor pe cărbune provoacă în România mai multe decese decât accidentele rutiere

Poluarea produsă de termocentralele care funcţionează pe bază de cărbune provoacă anual în România 2.979 de decese, mai mult decât accidentele rutiere, cu 2.976 de morţi, potrivit unui realizat de Universitatea din Stuttgart şi comandat de către Greenpeace International.

EurActiv: de la cărbune la autoturisme, UE eşuează în combaterea poluării. Germania şi Franţa, cei mai mari poluatori

Franţa şi Germania continuă să violeze limitele pentru poluarea aerului cu noxe, în ciuda obligaţiilor lor de a curăţa atmosfera, în timp ce o serie de state precum Polonia, România şi Marea Britanie cer exceptarea unor termocentrale de la regulile pentru marii poluatori, ceea ce le poate permite funcţionarea cel puţin până în 2015, scrie EurActiv.

Cercetători NASA: energia nucleară ucide mai puţini oameni decât energia fosilă

Energia nucleară este mai bună pentru mediu şi ucide mai puţini oameni decât energia bazată pe combustibili fosili. Energia nucleară este atât de bună, încât a salvat vieţile a circa două milioane de oameni care ar fi murit din cauza poluării, susţin doi cercetători NASA.

Cum evoluează poluarea din China zi după zi

Pe măsură ce problema smogului din China se acutizează, un fotojurnalist Reuters a surprins în imagini calitatea aerului din Piaţa Tiananmen timp de nouă zile.

Ceaţa toxică din Beijing, considerată o „aerpocalipsă“

Subiectul de discuţie de pe buzele locuitorilor din Beijing a fost, în această săptămână, aerul poluat ce afectează capitala chineză şi care a primit denumiri extreme, precum „aermaghedon“ sau „aerpocalipsa“, potrivit BBC.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite