Vor fi tot mai multe uragane din cauză că oamenii nu mai poluează la fel de mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uraganul Sandy a fost ultimul mare dezastru pentru SUA. FOTO Reuters
Uraganul Sandy a fost ultimul mare dezastru pentru SUA. FOTO Reuters

Poluarea mediului de către om a fost mai mereu văzută drept cauza multor probleme pentru Pământ, dar se pare că această poluare a dus şi la un efect secundar benefic. În fapt, ultimele uragane devastatoare au fost provocate tocmai de scăderea poluării.

Poluarea aerului are o legătură direct asupa Oceanului Atlantic şi nu chiar în sens negativ, notează The Verge. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulţi cercetători de la Met Office, biroul naţional de meteorologie din Marea Britanie. Ei au examinat datele despre poluare şi furtuni adunate în ultimii 200 de ani, inclusiv câteva simulări din viitor realizate pe un computer.

Cercetătorii de la Met Office au descoperit că aerosolii pe care oamenii i-au tot trimis în atmosferă au acţionat ca un scut deasupra Oceanului Atlantic. Aceşti aerosoli au fost produşi atât de expansiunea industrială a Europei, cât şi de cea a Statelor Unite ale Americii, iar prezenţa acestora a redus frecvenţa furtunilor tropicale de-a lungul secolului al XX-lea. Însă, în ultimii ani, efectul se inversează, oamenii poluează mai puţin, iar furtunile sunt tot mai dese.

Britanicii au identificat că atât timp cât aerosolii erau în atmosferă, au acţionat ca o oglindă care trimitea în spaţiu razele Soarelui, astfel că au fost alterate condiţiile meteo de deasupra Oceanului Atlantic. Altfel spus, Oceanul Atlantic s-a răcit puţin şi n-a mai fost un mediu ideal pentru dezvoltarea uraganelor.

„Odată cu introducerea legilor, în anii '80, prin care poluarea să fie oprită sau limitată, concentraţia de aerosoli de deasupra Atlanticului de Nord s-a redus şi din calculele noastre reiese că asta a dus la creşterea numărului de furtuni în prezent“, a explicat Nick Dunstone, omul de ştiinţă responsabil de acest studiu. El a mai spus, însă, că a crescut calitatea aerului pe care îl respirăm, iar faptul că vor fi mai multe uragane este o parte a compromisului.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Află mai multe despre aceste fenomene:

FOTO O sondă spaţială a surprins un uragan imens de pe planeta Saturn

Cât ne-au costat catastrofele naturale în 2012. Uraganul Sandy a produs cele mai mari pagube

Românii din America, despre Uraganul Sandy: Dumnezeu să ne ajute! E tot ce pot să spun

Numărul uraganelor prevăzute în Atlantic, revizuit în creştere 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite