EurActiv: de la cărbune la autoturisme, UE eşuează în combaterea poluării. Germania şi Franţa, cei mai mari poluatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE închide ochii când Germania şi Franţa încalcă limitele impuse, dar ţine cu dinţii atunci când România şi Polonia vor derogări
UE închide ochii când Germania şi Franţa încalcă limitele impuse, dar ţine cu dinţii atunci când România şi Polonia vor derogări

Franţa şi Germania continuă să violeze limitele pentru poluarea aerului cu noxe, în ciuda obligaţiilor lor de a curăţa atmosfera, în timp ce o serie de state precum Polonia, România şi Marea Britanie cer exceptarea unor termocentrale de la regulile pentru marii poluatori, ceea ce le poate permite funcţionarea cel puţin până în 2015, scrie EurActiv.

Criticile vin în condiţiile în care până în data de 7 iunie se desfăşoară „Săptămâna verde” iar datele disponibile arată că o serie de state nu au redus suficient emisiile de oxizi de azot, dioxid de sulf, mercur şi emisii de carbon în transport, industrie, energie, aviaţie şi sectorul naval.

Potrivit unui studiu al organizaţiei Health and Environment Alliance din Bruxelles, emisiile termocentralelor pe cărbuni din Europa contribuie la morţile premature a 18.200 de oameni anual şi cresc cu 42,5 miliarde de euro la costurile cu sănătatea.

Polonia susţine că nu îşi poate schimba infrastructura peste noapte. „Noi am moştenit termocentrale ce trebuie modernizate sau înlocuite şi lucrăm cu partenerii noiştri europeni pentru a face asta la timp. Dar a spune Poloniei  că nu poate arde cărbune pentru electricitate este ca şi cum le-ai spune francezilor că nu mai trebuie să folosească nuclearul. Va puteţi imagina? Parisul ar fi în întuneric”, a spus un oficial polonez sub protecţia anonimatului.

Franţa şi Germania sunt printre cele şapte state care violează limitele impuse în 2001 pentru poluarea cu oxizi de azot, dioxid de sulf, amoniac şi alte emisii. Celelalte sunt: Austria, Belgia, Irlanda, Luxemburg şi Spania.

Nemţii ard cantităţi foarte mari de cărbune în termocentrale, după închiderea unor centrale nucleare, în vreme ce preţul cărbunelui a scăzut foarte mult la import ca urmare a „revoluţiei gazelor de şist” în SUA.

Transporturile sunt unul dintre principalii contributori. În Marea Britanie, se recunoaşte că emisiile din această ţară duc la poluare în alte state UE, dar se dă vina pe Irlanda şi alte state de peste Canalul Mânecii – Belgia, Olanda, Franţa şi Germania – ca fiind principalii factori în privinţa sulfului şi azotului din Regat.

Statele membre UE încearcă relaxarea anumitor ţinte din cauză că acestea afectează tot mai mult industria în competitivitatea cu produsele din China şi SUA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite