Arabia Saudită nu va mai permite ca femeile şi bărbaţii să zboare alături în avioane

Arabia Saudită nu va mai permite ca femeile şi bărbaţii să zboare alături în avioane

Femeile nu vor mai avea voie să stea lângă bărbaţii care nu le sunt „rude apropiate”

Compania aeriană naţională din Arabia Saudită va introduce segregarea de gen la bordul curselor sale, după ce mai mulţi bărbaţi s-au plâns că lângă soţiile lor stau bărbaţi necunoscuţi atunci când zboară. Astfel, femeile vor mai putea sta lângă bărbaţi în avione doar dacă aceştia le sunt „rude apropiate”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Saudia, compania aeriană naţională a Arabiei Saudite, va continua să permită femeilor să zboare în aceleaşi avioane cu bărbaţii, însă va compartimenta avionele astfel încât acestea să nu mai stea lângă bărbaţi, transmite Russia Today. Reprezentanţii companiei au anunţat că au luat această decizie după ce mai mulţi pasageri s-au plâns că lângă soţiile lor stau bărbaţi pe care nu-i cunosc. 

„Există o soluţie la această problemă şi în curând vom implementa reguli care vor mulţumi toţi pasagerii”, a declarat Abdul Rahman Al Fahd, director-adjunct de marketing al Saudia, citat de cotidianul „Ajel”. 

Traficul aerian în Arabia Saudită ţine deja cont de regulile stricte ale islamului. Spre exemplu, înainte de decolare, pe lângă informaţiile obligatorii transmise călătorilor privind procedurile de supravieţuire în caz de urgenţă, avionul nu decolează până când nu este citită o rugăciune sau un verset din Coran. 

La bordul avioanelor care efectuează curse lungi sunt amenajate compartimente speciale, care să le permită bărbaţilor să se roage. Însoţitoarele de bord care lucrează în Arabia Saudită sunt toate străine - femeile saudite nu au voie să lucreze ca stewardese. 

Regatul saudit este notoriu pentru segregarea de gen aplicată în toate straturile societăţii. Femeile nu au voie să iasă singure din casă, nu au voie să folosească mijloace independente de transport - au voie să meargă pe biciclete doar însoţite şi nu au voie să aibă permise auto. 

În mod ironic, un alt stat care se confruntă cu această problemă este Israelul, pe măsură ce tot mai mulţi evrei ultraortodocşi refuză să fie aşezaţi lângă femei în avioane. O cursă a operatorului aerian Delta, care trebuia să decoleze de la New York cu destinaţia Tel Aviv, a fost întârziată cu o jumătate de oră în decembrie, după ce un grup de bărbaţi ultraordocşi au refuzat să fie aşezaţi lângă femei.
citeste totul despre: