VIDEO Grecii se întorc la origini. Este agricultura salvarea economică a ţării?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Grecia, peste 1.000 de muncitori îşi pierd slujba în fiecare zi, iar asta se întâmplă la sfârşitul unui alt an plin de măsuri dureroase de austeritate şi de datorii imense. La suprafaţă, multe oraşe par încă prospere, dar criza adâncă în care se află naţiunea se reflectă destul de clar în vitrinele a sute de magazine goale.

Peste un milion de greci sunt şomeri, adică un sfert din forţa de muncă a Greciei, iar ţara se confruntă cu o rată a şomajului în rândul tinerilor de 58%. În timp ce mulţi se zbat să supravieţuiască în acest climat economic dur, alţii se reîntorc pe tărâmurile natale din oraşele care altă dată le promiteau „marea cu sarea“, spune „Al Jazeera“.

Până acum o lună, Kostas Bozas era bancher. Acum el este şomer şi s-a mutat în casa tatălui său, dintr-un sat de lângă Thessaloniki. S-a întors la origini pentru a-şi făuri un nou viitor. „Am avut o slujbă sigură, iar acum, la 50 de ani, am ocazia perfectă de a deveni fermier. Tatăl meu mă va învăţa lucruri pe care le ştie de la tatăl său“, mărturiseşte Kostas pentru publicaţia arabă.

Mii de oameni s-au întors spre agricultură în ultimii ani. În timp ce restul economiei este în cădere liberă, agricultura oferă locuri de muncă. „Acum este vorba despre efort fizic şi mi-a fost foarte greu. Sunt fată şi am crescut în Atena, unde nu trebuia să ridic un deget. Acum trebuie să sap“, spune Alexandra Tricha, fost om de ştiinţă.

„Mă simt precum Scarlett O'Hara – pământul este forţa mea. Sunt de părere că atunci când ai pământ poţi să te hrăneşti, poţi să produci orice, poţi să fii fericit. Nu putem să sperăm la nimic din partea guvernului. A dovedit ani de zile că este nefolositor, aşa că trebuie să facem noi totul“, a adăugat ea. Atunci când a părăsit oraşul pentru a se ocupa de o fermă de melci, toată lumea a crezut că Alexandra este nebună, dar afacerea ei este înfloritoare.  

Totuşi, nu toţi care părăsesc oraşele se descurcă la fel de bine. Unii se retrag strategic, găsindu-şi refugiu în casa părintească de la ţară, cu speranţa că într-o bună zi vor reveni la carierele din oraşele mari. Christos Kozakis a ştiut dintotdeauna că se va retrage în casa părintească într-o zi, dar atunci când afacerea sa cu maşini de lux din Atena a dat faliment, el şi soţia sa au simţit că nu mai au nicio şansă decât să se mute la părinţi.

Te simţi legat, simţi că aici îţi sunt rădăcinile. Asta este partea bună. Singurul lucru care mă amărăşte este că altcineva a hotărât asta pentru mine, că am fost forţat să vin aici înainte de vreme“, spune Christos. „Nu mă înţelegeţi greşit, n-am nicio problemă să muncesc. Aş spăla maşini, nu-mi pasă, numai să mă lase s-o fac. Să mă lase să fac orice ca să-mi întreţin soţia şi copilul. Mi se rupe inima... Asta este ţara mea, nu suntem hoţi, ne plătim taxele şi nu suntem nici puturoşi“, încheie el.

Această reîntoarcerea la agricultură şi la satele natale pare să fie o forţă de neoprit, alimentată de disperarea din oraşe şi inspirată de speranţa de mai bine, de o viaţă mai puţin stresantă. Unii vor prospera, alţii vor eşua, preconizează publicaţia citată. Dar cu toţii au fost nevoiţi să ia decizii curajoase, să nu aştepte ajutor din partea guvernului sau a oricui altcuiva. Viitorul este în propriile lor mâini. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite