Ucrainenii vor spre vest, politicienii spre Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina este dezbinată între proeuropeni şi rusofili
Ucraina este dezbinată între proeuropeni şi rusofili

Mii de ucraineni proeuropeni s-au adunat, ieri, în centrul Kievului la o mare manifestaţie a opoziţiei, pentru a-şi exprima protestul faţă de schimbarea poziţiei Guvernului, care a decis, joi, să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Aproximativ 10.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Independenţei, un simbol al revoluţiei „portocalii“ proocidentale din 2004, potrivit AFP. Participanţii  au agitat steaguri ale Uniunii Europene şi Ucrainei şi pancarte cu mesaje ca „Iubesc UE“. Protestele au degenerat, în momentul în care protestatarii au încercat să se îndrepte spre sediul Guvernului, fiind respinşi de către forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene. Astfel de acţiuni au început încă de joi, iar liderii opoziţiei au ieşit şi ei să-i susţină pe manifestanţi. Proteste au mai avut loc în alte oraşe ale ţării precum Liov, Ivano-Frankovsk, Harkov şi Doneţk.

Kievul a spus „Nu“ Europei

Guvernul ucrainean a abandonat joi negocierile asupra unui acord de asociere cu UE şi a decis să se îndrepte către marele vecin rus, o decizie denunţată de opoziţie şi percepută ca o eroare strategică în Europa.

Iulia Timoşenko, fostul premier şi adversarul politic al preşedintelui Viktor Ianukovici, şi-a îndemnat compatrioţii să protesteze în stradă faţă de abandonarea acestui acord, a cărui semnare era prevăzută la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe 28 şi 29 noiembrie.

Temerile preşedintelui Ianukovici

Cotidianul „Ukrainskaia Pravda“ scrie că preşedintele Viktor Ianukovici a pus capăt "visului" unei naţiuni întregi din cauză că "a negociat şi a blufat prea mult": „Acest acord de asociere nu pasiona doar presa din străinătate, ci şi ucrainenii înşişi. Se vorbea peste tot despre asta - în pieţe, în mijloacele de transport şi chiar şi în cluburile de noapte“, mai scrie publicaţia. Potrivit jurnalistului ucrainean Ivan Şevciuk, preşedintele Viktor Ianukovici “se teme foarte mult să nu piardă alegerile prezidenţiale din 2015. În opinia ziaristului de la Radio Svoboda, Viktor Ianukovici are două obiective: familia lui să devină cea mai bogată din Ucraina (fiul lui, Alexander, deja este unul dintre principalii oligarhi), şi să rămână cât mai mult la conducerea ţării. Pentru a rămâne la conducere, are nevoie de bani şi nu contează dacă vin din Rusia sau de la Uniunea Europeană.

Ianukovici nu doreşte acordul de asociere cu UE şi nici nu este interesat de aderarea la Uniunea Vamală formată de Rusia, Belarus şi Kazahstan, pentru care Moscova pledează cu atâta forţă. În scenariul ideal, Viktor Ianukovici ar prefera continuarea strategiei “multi-vector” a fostului preşedinte Leonid Kucima: să obţină fonduri de oriunde este posibil, în schimbul unor promisiuni vagi.

Încă o victorie a Moscovei

Schimbarea bruscă de direcţie a Ucrainei care a abandonat în ultima clipă semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, este o victorie pentru Rusia în această fostă republică sovietică prinsă între Moscova şi Occident, apreciază analiştii consultaţi de AFP. „Europa a ignorat aluziile ucrainenilor care îi sugerau că trebuie să compenseze pierderile legate de asociere “, susţine analistul rus Fedor Lukianov. Potrivit unui consilier al preşedintelui lituanian Dalia Grybauskaite, preşedintele Viktor Ianukovici i-a spus acesteia din urmă că Rusia a ameninţat că va opri importurile din regiunile de est ale Ucrainei, fieful său politic.

În UE pe bucăţi ?

Autorităţile unui oraş ucrainean situat în apropiere de graniţa cu Polonia, Rava-Russkaya, a făcut o cerere oficială prin care solicită semnarea unui acord separat de asociere cu UE, scrie publicaţia Gazeta.ua.   Potrivit primarului, Irina Veresciuk, oraşul are dreptul să facă acest lucru în virtutea Cartei Europene a Autonomiei Locale. Potrivit ei, locuitorii nu sunt de acord şi nu acceptă hotărârea unui guvern anti-ucrainean, cu privire la încetarea pregătirilor pentru asocierea la UE. 

Primarul a explicat decizia sa prin faptul că spiritual, cultural şi istoric Ucraina este parte a Europei şi, prin urmare, se vede mai degrabă în "lumea civilizată", decât în "sclavie imperială. Cu o zi mai devreme, consiliul municipal din Livov viv, alt oraş din vestul Ucrainei, a declarat guvernul central drept nelegitim, acuzându-l pe preşedintele Viktor Ianukovici şi premierul Mykola Azarov că pentru ei propriul câştig material este mai important decât voinţa poporului. 

„Liov a fost, este şi va fi un oraş ucrainean. Noi, deputaţii din consiliul oraşului, declaram inadmisibl reversul geopolitic comis. Ucraina este o ţară europeană. Nu vom deveni niciodată o colonie de materii prime pentru Rusia“, - au spus consilierii municipali din Liov. Declaraţiile dure pronunţate de autorităţile oraşelor din vestul Ucrainei vin după anunţul  Guvernul de la Kiev că au interrupt negocierile pentru semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Jumătate dintre cetăţenii Ucrainei susţin semnarea acordului de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană. Fiecare al treilea, în schimb, ar prefera ca documentul să fie scos de pe agenda politică. Cifrele sunt extrase dintr-un sondaj realizat de institutul sociologic IFAK, din Kiev, la comanda redacţiei ucrainiene a Deutsche Welle, în luna octombrie. Eşantionul folosit a fost de 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, locuind în oraşe cu populaţie de peste 50.000 de locuitori.

Alternativa geopolitică a Ucrainei, aderarea la uniunea vamală cu Rusia, Belarus şi Kazahstan, este susţinută de 48% dintre cetăţeni, 36% opunându-se. Punând cele două tendinţe cap la cap avem imaginea unei naţiuni scindate. Intrând în detalii, se poate observa că pro-europeni sunt 64% dintre ucrainienii care trăiesc în centrul şi vestul ţării în vreme ce populaţia din răsăritul învecinat Rusiei şi din sud optează în proporţie de 59% pentru apropierea de Moscova.

Despre preşedintele Viktor Ianukovici, 40% dintre ucrainieni sunt convinşi că intenţionează să rezolve cât mai curând asocierea cu Uniunea Europeană - iar 45% dintre chestionaţi găsesc că presiunile politice exercitate de către Bruxelles asupra preşedintelui sunt îndreptăţite şi utile (printre condiţiile asocierii, UE solicită Ucrainei întărirea democraţiei şi a statului de drept, în primul rând printr-un plus de reforme). 

Pentru o treime bună din ucrainieni, reformele solicitate de Bruxelles sunt nefolositoare. În privinţa uniunii vamale patronate de la Kremlin, ucrainienii chestionaţi cred că ar aduce în primul rând avantaje de natură economică. Astfel, 36% speră ca alăturarea Kievului celorlalte trei republici ex-sovietice ar deschide pieţe noi pentru produsele fabricate în Ucraina; e drept că doar 15% îşi pot imagina că o asemenea asociere ar putea atrage modernizarea ţării.

Fiecare al treilea ucrainean nu aşteaptă nimic nici de la asocierea cu UE, nici de la cea cu Moscova. Un scepticism de care unii ar putea să se teamă dar pe care alţii nu ar fi exclus să îl exploateze.

Şase ani de negocieri, fără finalitate 

Ucraina şi UE au început negocierile privind noul acord în 2007, iar la 30 martie 2012 părţile au parafat Acordul de asociere şi creare a zonei de liber schimb. Cu toate acestea, în cursul anului 2012, UE a criticat în mod repetat situaţia din Ucraina, în special în ceea ce priveşte aplicarea selectivă a justiţiei împotriva membrilor fostului guvern. 

Pe 10 decembrie 2012, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a aprobat un document referitor la Ucraina, în care şi-a exprimat disponibilitatea de a semna Acordul de asociere cu Ucraina la summit-ul de Parteneriatului Estic, la Vilnius, în noiembrie 2013, cu condiţia ca partea ucraineană să demonstreze o acţiune decisivă şi progrese concrete în ceea ce priveşte reformarea legislaţiei electorale, soluţionarea problemei legate de aplicarea selectivă a justiţiei şi continuarea reformelor prevăzute în agenda de asociere. Parlamentul de la Kiev a eşuat în adoptarea legilor cerute de UE.

 


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Cu piatra în uşă, aşteptând Europa

Renunţarea Ucrainei la încheierea Acordului de sociere cu Uniunea Europeană este o victorie a Rusiei, cu atât mai răsunătoare cu cât părea că între cele două părţi se bătuse palma. Mişcarea Rusiei vizează şi deturnarea Republicii Moldova de la procesul de europenizare.

În schimbul refuzului de a semna Acordul de Asociere cu UE, Ucraina va primi de la Rusia o asistenţă de 20 de miliarde de dolari şi gaze mai ieftine

Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE s-a datorat unor promisiuni din partea Rusiei de a oferi susţinere financiară şi gaze mai ieftine, a declarat deputatul Arseni Iaţeniuk, un lider al opoziţiei ucrainene.

Vladimir Putin: UE este cea care ameninţă şi şantajează Ucraina, nu Rusia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că europenii sunt cei care folosesc „ameninţările şi şantajul”, ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora Rusia a exercitat presiuni pentru ca Ucraina să abandoneze acordul cu UE, relatează AFP.

FOTO Iulia Timoşenko îndeamnă la proteste după abandonarea acordului Ucraina-UE. Opoziţia anunţă 100.000 de oameni în stradă

Opozanta ucraineană încarcerată Iulia Timoşenko le-a cerut, vineri, concetăţenilor săi să iasă în stradă pentru a protesta faţă de abandonarea acordului de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană în favoarea relaţiilor cu Rusia, decizie pe care a calificat-o drept un „puci”. Partidele de opoziţie organizează un protest „istoric” duminică, la care aşteaptă 100.000 de oameni pe străzil Kievului.

„Misiunea s-a încheiat”. Cum reacţionează Vestul la decizia Ucrainei de a nu se mai asocia cu UE

Decizia Ucrainei de a nu semna acordul de asociere şi liber schimb cu UE nu a fost una neaşteptată, însă forurile comunitare şi capitalele vestice s-au declarat „şocate” de pasul care aduce Kievul şi mai mult sub aria de influenţă a Moscovei.

Poker geopolitic UE-Ucraina-RU. Cine va câştiga? De la Statul-clan la Statul-corporaţie

Cea mai interesantă bătălie politică din regiune se duce acum în Ucraina înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Câteva observaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite