UPDATE Ciocniri violente la Kiev, între ucrainenii pro-europeni şi forţele de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al Opoziţiei ucrainene la Kiev FOTO Reuters
Protest al Opoziţiei ucrainene la Kiev FOTO Reuters

Simpatizanţi ai partidelor de opoziţie, nemulţumiţi de decizia Guvernului ucrainean de a suspenda pregătirile pentru semnarea Acordului de asociere cu UE, au organizat o amplă demonstraţie la Kiev în sprijinul politicii de integrare europeană a ţării, informează Vocea Rusiei.

UPDATE 16.20  Incidente violente au izbucnit duminică la Kiev în cursul unei manifestaţii proeuropene, în momentul în care mii de participanţi au încercat să se îndrepte spre sediul Guvernului, fiind respinşi de către forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene, relatează AFP.

Manifestanţii au încercat să rupă cordonul poliţiei în faţa sediului Guvernului, iar unii au aruncat cu pietre în direcţia forţelor de ordine, care au răspuns cu lovituri de baston şi gaze lacrimogene, potrivit unui corespondent AFP.

Circa 7.000 de persoane s-au reunit iniţial în Parcul Şevcenko, înainte de începutul manifestaţiei, programate să înceapă în jurul orei 10.000 GMT, în Piaţa Independenţei, locul unde, în 2004, a avut loc şi Revoluţia Portocalie prooccidentală.

Manifestanţii agitau drapele ale UE şi Ucrainei, precum şi pancarte pe care este scris „Iubesc UE“. Se estimează că la această amplă acţiune a opoziţiei ucrainene participă în total aproximativ 100.000 de persoane.

"Ianukovici, cară-te!", au strigat unii manifestanţi.

"Am venit aici pentru a arăta că ne simţim europeni", a declarat pentru AFP o manifestantă, Aleksandra Prisiajniuk, în vârstă de 19 ani, studentă.

"Sperăm că vom putea să ne arătăm forţa prin această acţiune şi faptul că reprezentăm ceva pentru ţara noastră. Puterea nu poate să nu reacţioneze la o asemenea manifestaţie a societăţii civile", a adăugat ea.

Alt manifestant, Artem Vaşkevici, venit din regiunea Dniepropetrovsk, la aproximativ 400 de kilometri sud-est de Kiev, a apreciat că Ucraina, care şi-a proclamat independenţa în 1991, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, este, de fapt, dependentă în continuare de Rusia.

"Vrem să arătăm că Ianukovici nu este Ucraina. Este un om care a fost pus (preşedinte) de Rusia", a declarat Vaşkevici, în vârstă de 31 de ani.

Partidul de opoziţie Udar a anunţat că autorităţile nu au permis avionului liderului său, boxerul Vitali Kliciko, să aterizeze la Kiev, lucru care l-a obligat să aterizeze în alt oraş şi îl împiedică să participe la manifestaţie.
 


 Executivul de la Kiev a suspendat joi procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de asociere cu UE, motivându-şi decizia prin necesitatea dezvoltării relaţiilor economice cu Rusia şi ţările CSI.

Opoziţia l-a acuzat pe preşedintele Viktor Ianukovici de încălcare a Constituţiei şi de trădare a intereselor poporului ucrainean. Decizia Executivului de la Kiev a generat un val de proteste în toată Ucraina.

Ucrainenii se vor aduna în jurul prânzului în centrul Kievului pentru a porni un marş de amploare prin capitală. Liderii Opoziţiei, inclusiv campionul mondial la box, Vitali Klitschko, şi Arseniy Yatsenyuk, liderul partidului fostului premier Iulia Timoşenko, vor conduce demonstraţia. 

Ca urmare a deciziei Radei ucrainene de a suspenda pregătirile pentru semnarea acordurilor cu Uniunea Europeană, Iulia Timişenko, aflată în detenţie, a cerut oamenilor să ia cu asalt străzile. 

Opoziţia ucraineană cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care îl acuză de înaltă trădare

Arseni Iaţeniuk, un lider al opoziţiei ucrainene, îl acuză de „înaltă trădare" pe preşedintele Viktor Ianukovici, cerând demiterea acestuia după suspendarea discuţiilor preparatorii în vederea semnării acordului de asociere cu UE, relatează AFP.

„Dacă Ianukovici refuză semnarea acordului, nu doar că este vorba de înaltă trădare, ci şi de demiterea preşedintelui şi de demisia Guvernului", a declarat Iaţeniuk, aliat al fostului premier Iulia Timoşenko.

Uniunea Europeană a decis joi că nu va semna acordul de asociere cu UE cu ocazia reuniunii de la Vilnius.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că ţara sa va continua eforturile pentru integrarea europeană, în pofida suspendării acţiunilor preparatorii în vederea unui acord de asociere cu UE.

„Ucraina va continua să meargă pe calea integrării UE", a dat asigurări Ianukovici. „În mod categoric, există dificultăţi pe această cale", a recunoscut şeful statului ucrainean.

Parlamentul Ucrainei a respins joi proiectele legislative care ar fi permis transferul în străinătate al Iuliei Timoşenko.

În plus, Kievul a decis suspendarea discuţiilor preparatorii privind acordul de asociere cu UE, propunând în schimb crearea unei comisii tripartite Ucraina/Rusia/UE pe tema comerţului.

Mai multe pe această temă

În schimbul refuzului de a semna Acordul de Asociere cu UE, Ucraina va primi de la Rusia o asistenţă de 20 de miliarde de dolari şi gaze mai ieftine

Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE s-a datorat unor promisiuni din partea Rusiei de a oferi susţinere financiară şi gaze mai ieftine, a declarat deputatul Arseni Iaţeniuk, un lider al opoziţiei ucrainene.

„În următoarele zile preşedintele Victor Ianukovici va anunţa că a obţinut un discount de 150 de dolari pentru fiecare 1.000 de metri cubi de gaze cumpărate de la Gazprom. De asemenea Ianukovici a negociat o finanţare de 20 de miliarde de dolari de la Rusia şi garanţii că va fi reales în funcţia de preşedinte“, a declarat Arseni Iaţeniuk, lider al mişcării Batkivschina, citat de Interfax.

Negocierile cu Rusia în privinţa reducerii preţului de import a gazelor şi contractării unui împrumut au fost confirmate pentru publicaţia Vedomosti, de liderului fracţiunii parlamentare a Partidului Regiunilor din Ucraina, Oleksandr Efremov.

Reprezentanţii Gazprom însă susţin că declaraţiile lui Iaţeniuk sunt doar nişte presupuneri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite