„Misiunea s-a încheiat”. Cum reacţionează Vestul la decizia Ucrainei de a nu se mai asocia cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina a întors oficial spatele Europei pe termen nelimitat, alegând să urmeze Moscova
Ucraina a întors oficial spatele Europei pe termen nelimitat, alegând să urmeze Moscova

Decizia Ucrainei de a nu semna acordul de asociere şi liber schimb cu UE nu a fost una neaşteptată, însă forurile comunitare şi capitalele vestice s-au declarat „şocate” de pasul care aduce Kievul şi mai mult sub aria de influenţă a Moscovei.

„Este o dezamăgire nu doar pentru UE, credem, ci pentru poporul ucrainean”, a declarat şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, adăugând că pactul pe care UE l-a oferit Ucrainei este „cel mai ambiţios” oferit vreodată unui partener şi ar fi ajutat economia ucraineană. 

Joi, premierul Mikola Azarov a semnat un decret prin care ordonă „încetarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană. Decretul reprezintă însă nimic mai mult decât o formalitte, în contextul în care Parlamentul de la Kiev a votat miercuri împotriva adoptării unui pachet de legi esenţiale pentru reformarea Justiţiei. Printre acestea se număra şi „legea Timoşenko”, care ar fi permis transportarea fostului premier Iulia Timoşenko în Germania pentru a avea acces la tratament medical. 

Eliberarea Iuliei Timoşenko, despre care UE consideră că a fost condamnată pe criterii politice, a devenit o condiţie pentru semnarea acordului de asociere la summitul care va avea loc pe 28-29 noiembrie. 

Azarov şi-a motivat decizia pentru „a asigura securitatea naţională a Ucrainei” şi pentru a „restabili volumele comerciale pierdute cu Federaţia Rusă”, după ce Kievul a analizat efectele pe care asocierea la UE le-ar avea asupra relaţiei comerciale cu Moscova. 

Trimisul special al UE pentru negocierile cu Ucraina, politicianul Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, a confirmat sistarea negocierilor, spunând că „misiunea s-a încheiat, acordul nu se va semna la Vilnius”. 

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care va avea loc pe 28-29 noiembrie, Ucraina trebuia să semneze acordul de asociere şi liber schimb. 

Pe rând, capitalele europene au criticat decizia. 

„Guvernul ucrainean face dintr-o dată o plecăciune adâncă în faţa Kremlinului” din cauza „politicilor de presiune brutală” aplicate de Rusia. 

O „dezamăgire cauzată de decizia unilaterală” a Kievului a fost exprimată şi prin intermediul unui comunicat emis de Aleksander Kwasniewski şi de Pat Cox, fost preşedinte al Parlamentului European şi trimis al UE în Ucraina, care subliniază „o creştere dramatică a presiunii exercitate de Rusia în ultimele săptămâni”. 

William Hague, ministrul de Externe al Marii Britanii, a numit decizia Kievului „o oportunitate ratată”

Germania: „Este dreptul suveran al Ucrainei să-şi aleagă calea”

„Este dreptul suveran al Ucrainei să-şi aleagă calea pe care vrea s-o urmeze”, a transmis Guido Westerwelle, ministrul de Externe al Germaniei. 

Republica Moldova respectă decizia Ucrainei, dar rămâne angajată faţă de UE, afirmă Leancă

Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat că ţara sa respectă decizia Ucrainei de a-şi suspenda pregătirile în vederea semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE), dar că ţara sa îşi va continua demersul în acest sens, relatează RFE/RL online.

„Relaţiile noastre cu Ucraina rămân la fel de apropiate ca întotdeauna”, a declarat Leancă joi. Republica Moldova urmează să semneze un acord de asociere cu UE în cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, săptămâna viitoare. 

Moscova a exercitat presiuni atât asupra Ucrainei, cât şi asupra Republicii Moldova, să se alăture unei uniuni vamale conduse de Rusia, din care fac parte Belarusul şi Kazahstanul. Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin, şeful Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a declarat joi că ţara sa ar trebui să „urmeze” Ucraina şi să suspende negocierile cu UE.

Pe plan intern, opoziţia cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici pentru această decizie. „Dacă Ianukovici refuză să semneze acordul, atunci nu este doar trădare de stat, ci oferă şi motive pentru suspendarea preşedintelui şi pentru dizolvarea guvernului”, a declarat în faţa parlamentului Arseni Iaţeniuk, lider al opoziţiei şi fost preşedinte al Parlamentului de la Kiev. 

Decizia Kievului reprezintă încă o victorie a liderului Vladimir Putin, care a intensificat în ultima perioadă presiunile asupra Ucrainei pentru a nu se asocia Uniunii Europene. În schimb, liderul de la Kremlin ar încerca să-l convingă pe Ianukovici să adere la Uniunea Vamală Eurasiatică, din care fac în prezent parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. Putin face eforturi constante pentru a extinde uniunea în spaţiul exsovietic, iar aderarea Ucrainei la un acord de liber schimb cu UE ar face practic imposibile planurile de expansiune în acest sens. 

CITEŞTE MAI MULT

Ucraina întoarce spatele Europei

Oficial, Kievul susţine că este hotărât să-şi menţină traseul către integrarea europeană. Însă deciziile din ultimele zile ale liderilor ucraineni arată că vor, mai degrabă, o amânare a planurilor de asociere cu UE.

Bruxelles-ul se foloseşte de Chişinău pentru a ademeni Kievul: moldovenii ar putea călători fără vize în spaţiul comunitar, ucrainenii mai aşteaptă

Comisia Europeană a anunţat vineri că va analiza imediat după summitul de la Vilnius un proiect de lege pentru ridicarea vizelor pentru moldoveni. Simultan, Executivul comunitar a anunţat că Ucraina nu a făcut suficiente progrese pentru a beneficia de acelaşi tratament. Anunţul a venit la mai puţin de două zile după ce Ucraina a refuzat încă o dată să-i permită fostului premier Iulia Timoşenko să plece în Germania.

Uniunea Europeană este gata să parafeze Acordul de Asociere cu Republica Moldova

VIDEO Preşedintele Băsescu, la Consiliul European: I’m always back!

Băsescu, mesaj către Ponta înainte de Consiliul European: Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător

Premierul şi preşedintele dau nas în nas la Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite