Summit tensionat la Bruxelles, pe fondul acuzaţiilor Berlinului privind interceptarea telefonului Angelei Merkel
0Tensiunile cresc semnificativ în ajunul Summitului UE în care vor fi dezbătute acuzaţiile de spionaj la adresa SUA, ca urmare a activităţii agenţiei de securitate NSA, cu atât mai mult cu cât biroul cancelarului Germaniei a anunţat că există informaţii potrivit cărora telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane.
Summitul UE de la Bruxelles, desfăşurat joi şi vineri (24-25 octombrie), începe la doar o zi după ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat că telefonul său mobil a fost interceptat de serviciile secrete americane. Merkel l-a sunat, miercuri, pe preşedintele SUA pentru a cere lămuriri. „Cancelarul i-a transmis preşedintelui Barack Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă“, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german. Liderul de la Casa Albă a negat că serviciile de informaţii americane ar fi interceptat telefonul lui Merkel.
La rândul lui, preşedintele francez Francois Hollande face presiuni pentru ca această problematică sa fie pusă pe ordinea de zi a Summitului, după ce a fost informat că mai multe rapoarte arată că milioane de francezi au fost monitorizaţi de serviciile de securitate americane, relatează BBC.
Potrivit sursei citate, unii lideri aşteaptă Summitul de la Bruxelles pentru a cere clarificări suplimentare Washingtonului privind acuzaţiile de spionaj apărute pe fondul activităţii desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) în Europa. Liderii UE vor discuta, de asemenea, despre redresarea economică şi despre fenomenul migraţiei pe Bătrânul Continent.
Statele Unite sunt trase la răspundere de către aliaţii săi ca urmare a dezvăluirilor făcute de fostul analist al NSA Edward Snowden, potrivit cărora agenţiile de informaţii din SUA şi din Marea Britanie au dezvoltat tehnologia care sparge codurile de criptare ce protejează emailurile, conturile bancare şi înregistrările medicale a sute de milioane de oameni de pe Glob.
Citeşte şi:
„Titlurile ziarelor din ultimele luni au fost dominate de relatări despre modul în care suntem supravegheaţi. Afirmaţii şi contraafirmaţii s-au succedat cu o viteză ameţitoare. Şocul resimţit de cetăţeni este palpabil. În rândul întreprinderilor, anxietatea este evidentă“, anunţă Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Stéphane Richard, preşedinte şi director general al Orange, într-un editorial în premieră pentru România.
Programul preşedintelui Traian Băsescu la Bruxelles
Preşedintele Traian Băsescu va participa joi şi vineri la lucrările Consiliului European şi la Summitul Partidului Popular European (PPE). Înainte să se urce în avion, şeful statului va susţine o conferinţă de presă, pe Aeroportul „Henri Conadă“.
Parlamentul European a cerut miercuri Comisiei Europene suspendarea unui acord între Uniunea Europeană şi Statele Unite privind transferul datelor bancare, ca reacţie la dezvăluirile privind activităţile de spionaj ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), relatează AFP.
The Guardian: Europa riscă să ajungă la propriul blocaj instituţional
Europenii, miraţi si chiar îngrijoraţi de blocajul instituţional din Statele Unite şi de riscul intrării ţării în incapacitate de plată, au resimţit poate chiar un sentiment de tip satisfacţie pentru necazurile altora, anunţă publicaţia The Guardian.
Agenţia americană de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicaţiile telefonice ale cetăţenilor francezi, dezvăluie, luni, cotidianul Le Monde, citând documente ale fostului consultant al agenţiei Edward Snowden, relatează AFP.