UE vrea protecţia datelor clienţilor. Ce soluţii au găsit comisarii europeni înaintea Summitului de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, companiile colectează datele clienţilor şi le folosesc de cele mai multe ori fără acordul clienţilor
În prezent, companiile colectează datele clienţilor şi le folosesc de cele mai multe ori fără acordul clienţilor

„Titlurile ziarelor din ultimele luni au fost dominate de relatări despre modul în care suntem supravegheaţi. Afirmaţii şi contraafirmaţii s-au succedat cu o viteză ameţitoare. Şocul resimţit de cetăţeni este palpabil. În rândul întreprinderilor, anxietatea este evidentă“, anunţă Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi Stéphane Richard, preşedinte şi director general al Orange, într-un editorial în premieră pentru România.

„Fondatorul Facebook afirmă că recentele dezvăluiri legate de spionaj au diminuat încrederea utilizatorilor. Cloud Security Alliance constată că 56 % dintre persoane au ezitări privind colaborarea cu furnizori de servicii „cloud” care îşi au sediul în Statele Unite. Mesajul este clar: pierderea încrederii înseamnă pierderea unor oportunităţi de afaceri.

Colectate, analizate şi transferate în întreaga lume, datele cu caracter personal au dobândit o importanţă socială şi economică enormă. Conform anumitor estimări, valoarea datelor cu caracter personal ale cetăţenilor europeni ar putea creşte până la aproape 1 trilion EUR pe an până în 2020. Tocmai datorită importanţei tot mai mari a datelor cu caracter personal şi datorită aspectelor asociate protecţiei vieţii private, încrederea reprezintă un factor indispensabil pentru stabilitatea şi creşterea economiei digitale.

Iată de ce recentele dezvăluiri legate de spionaj au reprezentat un semnal de alarmă. Un cadru european puternic pentru protecţia datelor cu caracter personal, care ar putea deveni un standard esenţial, este în interesul cetăţenilor şi al întreprinderilor - care vor beneficia de pe urma unui cadru juridic care se aplică tuturor actorilor din lanţul economiei digitale. El poate deveni avantajul concurenţial al Europei.

Există o nevoie clară de a reduce decalajul din ce în ce mai mare dintre cetăţeni şi societăţile care le prelucrează datele. 92 % dintre europeni declară că sunt îngrijoraţi cu privire la faptul că aplicaţiile pentru dispozitivele mobile le-ar putea colecta datele fără consimţământul lor. 89 % dintre ei doresc să ştie în ce moment datele de pe telefonul lor inteligent sunt comunicate unei părţi terţe. Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a-i încuraja pe cetăţenii europeni să îşi intensifice activitatea în domeniul digital. Recâştigarea încrederii înseamnă impulsionarea creşterii. Reforma UE în materie de protecţie a datelor poate duce la realizarea de progrese în ceea ce priveşte ambele imperative.

În ce mod propunerea de reformă privind protecţia datelor poate permite realizarea acestor obiective?

În primul rând, ea introduce noi concepte, cum ar fi protecţia datelor începând cu momentul conceperii şi evaluările impactului în materie de protecţie a datelor - principii moderne care răspund problemelor actuale. Investiţiile de astăzi în tehnologia favorabilă protecţiei datelor reduc costurile de mâine. Obiectivul final este ca cetăţenii să deţină din nou controlul. Chiar dacă este dificil de pus în practică, dreptul de a fi uitat, dreptul la portabilitatea datelor şi dreptul de a fi informat cu privire la încălcarea securităţii datelor sunt elemente importante. Fiecare cetăţean ar trebui să fie în măsură să reintre în posesia datelor sale şi să solicite ştergerea datelor pe care le-a încredinţat unei societăţi. Deşi unele societăţi nu au întârziat să pună în aplicare instrumente care le permit cetăţenilor, într-un mod transparent, să exercite un control deplin asupra datelor lor, consolidarea acestui control va duce la recâştigarea încrederii cetăţenilor şi, prin urmare, la un „randament al investiţiilor” solid.

Condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea întreprinderile reprezintă un al doilea element esenţial. Cadrul de reglementare actual al Europei nu mai este adaptat scopului pentru care a fost conceput, fiind fragmentat şi complicat. O întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în toate cele 28 de state membre trebuie să facă faţă unei realităţi cu 28 de legislaţii şi peste 28 de interlocutori. Regulamentul UE privind protecţia datelor are drept obiectiv să înlocuiască această enormă complexitate printr-un singur act legislativ, care să fie valabil în întreaga Europă. El va fi aplicat de autorităţile din domeniul protecţiei datelor care vor coopera într-o măsură mult mai mare, şi, indiferent unde se află controlorul pentru protecţia datelor, va exista o legislaţie unică pentru întregul continent. Fiecare societate va avea un singur interlocutor; fiecare cetăţean va trata direct cu autoritatea sa naţională de protecţie a datelor. Simplificarea pentru unele părţi nu ar trebui să însemne o mai mare complexitate pentru alte părţi.

Consolidarea standardelor ridicate de protecţie a datelor în Europa este o oportunitate de afaceri. Sensibilitatea opiniei publice faţă de problemele legate de protecţia vieţii private este în creştere, iar această tendinţă nu va dispărea pe măsură ce vieţile noastre devin treptat tot mai digitale. Bineînţeles, va fi nevoie de mai multe eforturi pentru a asigura punerea în aplicare a acestor reforme ambiţioase, însă societăţile care ţin pasul cu vremurile şi sunt în măsură să ofere un standard mai ridicat de siguranţă şi de securitate a datelor devin atractive.

Încrederea este rentabilă. Este timpul să o recâştigăm şi să consolidăm piaţa digitală unică a Europei. Reforma UE în materie de protecţie a datelor ar trebui, prin urmare, să fie adoptată rapid pentru a garanta un flux liber al datelor în Europa şi pentru a înlocui costisitorul mozaic juridic şi normativ actual. Cetăţenii vor fi în sfârşit în măsură să se bazeze pe protecţia unui singur set de norme pentru fiecare societate care le prelucrează datele, indiferent dacă îşi are sediul în Europa sau nu. Cetăţenii şi întreprinderile din Europa merită pe deplin acest lucru.“

De Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru justiţie, şi Stéphane Richard, preşedinte şi director general al Orange.


Citeşte şi:

Summit tensionat la Bruxelles, pe fondul acuzaţiilor Berlinului privind interceptarea telefonului Angelei Merkel

Tensiunile cresc semnificativ în ajunul Summitului UE în care vor fi dezbătute acuzaţiile de spionaj la adresa SUA, ca urmare a activităţii agenţiei de securitate NSA, cu atât mai mult cu cât biroul cancelarului Germaniei a anunţat că există informaţii potrivit cărora telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane.

Programul preşedintelui Traian Băsescu la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu va participa joi şi vineri la lucrările Consiliului European şi la Summitul Partidului Popular European (PPE). Înainte să se urce în avion, şeful statului va susţine o conferinţă de presă, pe Aeroportul „Henri Conadă“.

Parlamentul European cere suspendarea acordului UE-SUA privind datele bancare, pe fondul acuzaţiilor de spionaj

Parlamentul European a cerut miercuri Comisiei Europene suspendarea unui acord între Uniunea Europeană şi Statele Unite privind transferul datelor bancare, ca reacţie la dezvăluirile privind activităţile de spionaj ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), relatează AFP.

The Guardian: Europa riscă să ajungă la propriul blocaj instituţional

Europenii, miraţi si chiar îngrijoraţi de blocajul instituţional din Statele Unite şi de riscul intrării ţării în incapacitate de plată, au resimţit poate chiar un sentiment de tip satisfacţie pentru necazurile altora, anunţă publicaţia The Guardian.

NSA a interceptat milioane de comunicaţii telefonice în Franţa. Ambasadorul SUA la Paris, convocat de urgenţă

Agenţia americană de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicaţiile telefonice ale cetăţenilor francezi, dezvăluie, luni, cotidianul Le Monde, citând documente ale fostului consultant al agenţiei Edward Snowden, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite