Italia: Premierul Matteo Renzi confirmă că va demisiona, în urma înfrângerii la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul italian Matteo Renzi a suferit o înfrângere grea în referendumul asupra planului său de a reforma constituţia şi confirmă că îşi va depune demisia, aşa cum a promis anterior în cazul în care va întâmpina un eşec.

UPDATE 05.55 Numărătoarea completă a buletinelor de vot la referendumul italian arată o victorie necontestată a taberei „Nu”, după o prezenţă uimitor de numeroasă la vot de 68,48% a cetăţenilor italieni.

Cu toate voturile numărate în interiorul Italiei, datele arată că 59,27% din votanţi au ales respingerea reformei constituţionale propuse de premierul Matteo Renzi, în timp ce numai 40,73% au votat pentru. Numărarea buletinelor de vot din străinătate nu este încă completă, şi cu toate că aceste voturi tind spre „Da”, ele nu sunt de ajuns pentru a schimba rezultatul.

UPDATE 01.40 Adresându-se naţiunii în direct, de la Palazzo Chigi, prim-ministrul italian Matteo Renzi şi-a recunoscut înfrângerea şi a spus că „îşi asumă întreaga responsabilitate” pentru eşecul referendumului, potrivit The Guardian.  Renzi a confirmat, de asemenea - aşa cum a promis - că va demisiona.

„Am pierdut şi o spun cu voce tare”, a declarat Renzi într-o conferinţă de presă. „Experienţa mea în guvernare se încheie aici”, a precizat el, după ce campania „Nu” a câştigat referendumul în ceea ce el a numit o victorie „extraordinar de clară”, scrie The Independent.

Prim-ministrul a explicat că îşi va convoca luni după-amiază cabinetul de miniştri şi îi va înmâna preşedintelui Sergio Mattarella demisia Guvernului, potrivit News.ro.

UPDATE 01.35 Primele proiecţii bazate pe numărul real de voturi la referendumul constituţional din Italia arată că, într-adevăr, Matteo Renzi ar fi suferit o înfrângere şi mai grea decât se estima, transmite Reuters .

Proiecţia Institutului Piepoli / DPI pentru radiodifuzorul RAI a estimat că cei care au votat „Da” pentru a sprijini reforma numără 39-43% din voturi, comparativ cu 57-61% pentru „Nu”. Proiecţia a indicat o înfrângere chiar mai mare pentru Renzi decât a fost sugerat de trei exit poll-uri publicate imediat după închiderea urnelor.

UPDATE 00.30 Primele rezultate ale exit-poll-urilor din referendumul italian sugerează că alegătorii au respins cu o majoritate covârşitoare reforma constituţională pe care prim-ministrul Matteo Renzi a propus-o şi pe care a mizat viitorul său politic, transmit BBC şi The Independent.

Sondajele naţionale realizate de radiodifuzorul RAI şi canalul de televiziune La7 sugerează că 42-46% dintre alegători au votat pentru reformă, în timp ce tabăra „Nu” a strâns voturile a 54-46% dintre votanţi la referendumul de duminică.

Alte două sondaje au dat votului „Nu” un avantaj similar de cel puţin 10 de puncte.

După ce cabinele de votare au fost închise, site-ul web al Ministerului de Interne italian a estimat participarea la vot la 68,33 la sută, ceea ce indică faptul că numărătoarea finală ar putea însemna mai mult de 70 la sută. Rata de participare a fost aşadar foarte ridicată, din punct de vedere al standardelor italiene. Aproape două treimi din electorat a votat în nordul prosper al Italiei, dar rata de participare a fost mult mai mică în partea de sud.

Renzi, care a declarat că va demisiona în cazul în care va pierde la vot va face o declaraţie la miezul nopţii (ora 1.00, ora României) de la reşedinţa sa oficială din Roma.

Liderul de opoziţie al Ligii Nordului a cerut demisia lui Renzi.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Autorităţile electorale au închis la ora locală 23.00 (00.00 ora României) secţiile de vot din peninsula Italică, după ce peste 50 de milioane de alegători italieni au fost chemaţi la urne pentru a-şi exprima poziţia printr-un referendum controversat cu privire reformele constituţionale propuse de premierul Renzi. Aproximativ 57,44% dintre alegătorii italieni votaseră până la ora locală 19.00 (20.00 ora României), transmite ANSA.

Premierul Matteo Renzi îşi pune speranţa în voturile diasporei italiene şi într-o schimbare de ultim moment survenită în rândul alegătorilor indecişi, care să-i aducă susţinerea de care are nevoie pentru implementarea agendei de reforme constituţionale.

De asemenea, primele date indicau o prezenţă ridicată la vot în oraşele nordice, unde reformele constituţionale propuse de premier se bucură de o largă susţinere.

Surse guvernamentale au anunţat deja că prim-ministrul va ţine un discurs în jurul orei locale 00.00 (01.00 ora României), la doar o oră după închiderea urnelor şi publicarea primelor exit-poll-uri, care însă nu vor prezenta cele mai exacte date.

Matteo Renzi a votat cu zâmbetul pe buze, alături de soţia sa, în provincia Toscana.

”Nu. Abia acum mă gândesc cum voi vota”, a declarat premierul italian, după ce a fost întrebat de o alegătoare dacă s-a decis pentru ce va vota la referendum.

Ulterior, Matteo Renzi şi-a petrecut aproximativ zece minute aşteptând la coadă pentru a putea vota.

Premierul a promis că se va retrage de la conducerea executivului dacă alegătorii italieni resping reformele constituţionale. În acest sens, plebiscitul reprezintă un vot de încredere pentru actuala guvernare, care a eşuat până în acest moment în încercarea de relansare a economiei italiene.

Riscurile acestui referendum sunt ridicate, întrucât respingerea reformelor constituţionale ar putea să genereze un blocaj politic şi să aducă formaţiunile populiste şi eurosceptice mai aproape de putere.

Prim-ministrul italian susţine că agenda de reforme constituţionale îi va da mai multă putere de decizie şi va pune bazele unei guvernări stabile, într-o ţară care a schimbat 63 de executive şi 27 de prim-miniştri de la căderea dictaturii lui Benito Mussolini. În Italia, deciziile politice importante ajung deseori să se blocheze în încurcături birocratice.

Propunerile sunt extrem de controversate, iar dezbaterile aprinse au divizat în ultimele luni scena politică italiană. Acestea vor amenda o constituţie redactată în 1947, la scurt timp după căderea regimului fascist al lui Benito Mussolini.

Între timp, o parte din alegătorii italieni se tem că schimbările constituţionale vor concentra mai multă putere politică în mâinile executivului, iar oponenţii politici nu s-au sfiit să-l numească autoritar sau dictator pe Matteo Renzi.

Ultimele sondaje publicate în urmă cu două săptămâni indicau un avans de şapte puncte procentuale pentru tabăra ”NU”. Între timp, casele de pariuri indică de asemenea o victorie pentru cei care se declară împotriva reformelor constituţionale propuse de Matteo Renzi.

A treia cea mai mare economie din zona euro ar putea să fie zguduită de un blocaj politic şi de turbulenţe economice majore, dacă alegătorii italieni votează împotriva reformelor constituţionale şi forţează demisia premierului Matteo Renzi, care rămâne un aliat cheie al Angelei Merkel şi un lider dedicat proiectului european după Brexit.

Renzi a dus în ultimele zile cea mai grea luptă din întreaga sa carieră politică, în încercarea de a convinge publicul italian să voteze pentru reformele constituţionale, atacate intens de populiştii de la Mişcarea ”Cinci Stele”.

În mare, italienii sunt chemaţi la urne pentru a decide dacă vor să concentreze mai multă putere politică în mâinile executivului sau dacă resping reformele constituţionale pentru a păstra procesul democratic de control.

Eşecul referendumului italian ar putea să fie interpretat drept un nou protest al electoratului occidental împotriva sistemului politic tradiţional, după votul pentru Brexit şi victoria lui Donald Trump.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite