INFOGRAFII Invazia rusă din Ucraina nu poate fi oprită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Crimeea s-ar afla deja peste 15.000 de soldaţi ruşi, iar Moscova continuă să trimită tancuri, vase şi avioane de luptă. Dacă situaţia peninsulei pare decisă, Vestul face eforturi pentru a descuraja scindarea părţii de est a ţării, tradiţional rusofilă.

Toate ştirile despre protestele din Ucraina, care au dus la căderea regimului Ianukovici

Toate ştirile despre criza din Crimeea, unde tendinţele separatiste ameninţă să ducă la scindarea Ucrainei

În partea de vest a Ucrainei, Lenin a fost decapitat de zeci de ori – statuile liderului sovietic au căzut în mâinile protestatarilor pro-europeni, încă dornici de răzbunare după reprimarea sângeroasă a protestelor din Kiev. Estul însă a arborat cu mândrie şi speranţă drapelul rus, bazându-se pe o intervenţie militară prin care Moscova să-i elibereze de „fascişti”. 

image

Ucraina este astfel mai aproape ca oricând de scindare, iar capitalele occidentale par a-şi concentra toate eforturile pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei continentale, soarta Peninsulei Crimeea fiind deja pecetluită. „Este probabil cea mai periculoasă situaţie în care s-a aflat Europa după invazia sovietică din Cehoslovacia, din 1968. Realistic vorbind, trebuie să presupunem că Peninsula Crimeea se află în mâinile Rusiei. Provocarea este acum să descurajăm Rusia să preia şi estul Ucrainei, vorbitor de rusă”, a declarat sub anonimat un oficial vestic, citat de agenţia de ştiri Reuters. 

Putin are aprobare să trimită armata

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la „normalizarea” situaţiei. „Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina”, a comunicat Kremlinul. 

image

Aeroporturile din Crimeea au fost capturate

În ultimele zile, în peninsulă a avut loc o mobilizare impresionantă de forţe ruse. Sediul parlamentului regional continuă să fie controlat de grupări pro-ruse înarmate, numite generic „forţe de autoapărare”. Aceleaşi grupuri de bărbaţi vorbitori de rusă, instruiţi şi echipaţi militar, dar fără însemnele vreunei ţări, au ocupat mai multe obiective strategice precum aeroporturile din Sevastopol şi din Simferopol. 

Ruşii au înconjurat trei baze militare

Deja, trei baze militare ucrainene din Crimeea au fost înconjurate de trupe ruse, militarii ruşi cerându-le celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă. Aproximativ 15.000 de militari ruşi s-ar afla deja în Peninsula Crimeea, susţine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Naţiunile Unite. Sâmbătă, Ministerul ucrainean al Apărării afirma că în Crimeea erau 6.000 de militari ruşi.

Două nave militare ruse sunt staţionate în largul peninsulei

Una dintre principalele modalităţi prin care Rusia ar fi trimis trupe este transportul maritim. Două nave militare ruse dotate cu echipamente antisubmarin sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea, afirmă surse militare ucrainene, explicând că prezenţa navelor încalcă acordul privind Flota rusă de la Marea Neagră. Flota rusă de la Marea Neagră este staţionată în portul ucrainean Sevastopol, dar nu se ştie dacă navele observate aparţin acestei flote. 

În replică, SUA ar fi mobilizat în apropiere două nave de război care se aflau deja în Marea Neagră pentru a participa la serviciile de securitate din timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. Asta în contextul în care toate navele militare de pază ale Ucrainei au părăsit Sevastopolul şi s-au deplasat în porturile din Odessa şi Mariupol, iar nava-amirat Ghetman Sagaidacinâi pare că a dezertat şi s-a alăturat flotei ruse. 

Kievul ordonă mobilizarea generală

Premierul interimar Arseni Iaţeniuk a catalogat acţiunile Rusiei drept „o declaraţie de război” şi a cerut retragerea imediată a soldaţilor ruşi, făcând apel şi la foruri internaţionale precum ONU şi NATO pentru a-i proteja integritatea teritorială. „Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina”, a spus premierul. 

Ucraina se află în „pragul dezastrului”, a mai spus Iaţeniuk, care a dispus şi organizarea unei celule de urgenţă, în contextul în care trupele ucrainene mobilizate în Crimeea au demisionat în masă şi au trecut de partea separatiştilor. 

Pe fondul temerilor că peninsula se va rupe de Ucraina, noile autorităţi de la Kiev au ordonat mobilizarea generală a armatei, rechemând cadrele în rezervă. Forţele armate ucrainene sunt astfel mobilizate în „stare generală de alertă”, pregătite pentru „conflict total”. După ce zeci de elicoptere ruseşti au transportat trupe în Crimeea în ultimele două zile, Kievul a decis totodată să închidă spaţiul aerian pentru toate avioanele ne-comerciale. 

Ianukovici: „Ruşine? Îmi cer scuze pentru că nu am avut destulă forţă”

În prima conferinţă de presă după ce a fugit din Ucraina, preşedintele demis Viktor Ianukovici s-a arătat sfidător, afirmând că nu recunoaşte noua putere de la Kiev şi că el este în continuare singurul lider ales legitim în Ucraina. 

Întrebat dacă îi este ruşine pentru evenimentele de la Kiev, unde cel puţin 88 de persoane au murit în Piaţa Independenţei, Ianukovici a spus că „mai degrabă aş dori să cer scuze veteranilor, poporului ucrainean, pentru ce s-a intamplat, pentru ca nu am avut destula forta sa mentin stabilitate si am permis ce se intampla acum in tara noastră”, a spus Ianukovici. „Cred că Rusia va actiona şi, din câte ştiu caracterul lui Vladimir Putin, sunt surprins de ce a fost aşa discret, de ce a păstrat tăcerea. Aceasta e o mare intrebare”, a spus Ianukovici.

Obama şi Putin au vorbit 90 de minute

Preşedintele american Barack Obama i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că mobilizarea de trupe în Crimeea reprezintă o încălcare a normelor internaţionale. Liderul de la Kremlin a continuat însă să accentueze faptul că Rusia nu face altceva decât să-şi protejeze cetăţenii şi „interesele” în Ucraina. În consecinţă, Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă „o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei“. 

„Ceea ce face acum Rusia în Ucraina este să violeze principiile Cartei Naţiunilor Unite. Ameninţă pacea şi securitatea în Europa“, a transmis Anders Fogh Rasmussen, secretarul-general al NATO. De asemenea, Franţa, Marea Britanie şi Canada au suspendă participarea la organizarea summitului G8 în Rusia, care ar trebui să aibă loc în iunie, la Soci. 

Un ton mai dur a fost adoptat de SUA, prin John Kerry, secretarul de stat, care a ameninţat chiar cu excluderea Rusiei din grupul G8. „Dacă operaţiunile din Ucraina continuă, preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea părăsi G8”, a atras atenţia şeful diplomaţiei americane.

„Ţările G8 şi altele sunt pregătite să meargă până la capăt pentru a izola Rusia din cauza invaziei militare în Crimeea”, a insistat Kerry. 

CITEŞTE MAI MULT

Vocea Rusiei: „Ianukovici a trădat din prostie pură. În mod normal, el trebuia să fie deja mort, dar se pare că Dumnezeu îi are în pază pe proşti”„Este greu să prevezi că un preşedinte de ţară poate fi atât de idiot pentru a-şi trăda întreaga echipă, rudele şi aliaţii, fiind în acelaşi timp suficient de hâtru pentru a scăpa de sub supravegherea consilierilor de încredere”, scrie un jurnalist pe portalul în limba română al organizaţiei media  de stat Vocea Rusiei.

Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Parlamentul regiunii Crimeea se întruneşte în sesiune extraordinarăParlamentul regiunii autonome Crimeea se va întruni miercuri, în sesiune extraordinară, pe tema situaţiei de criză din Ucraina, informează site-ul Ukrinform.

Ministrul de Interne al Ucrainei: „Berkut nu mai există”. Autorităţile din Sevastopol cheamă ofiţerii în CrimeeaMinistrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, principalul pilon în eforturile de reprimare a protestelor care au avut loc trei luni neîncetat în Piaţa Independenţei din Kiev. Imediat, autorităţile din Sevastopol, oraş pro-rus, au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

VIDEO Poliţiştii ucraineni cer iertare în genunchi poporului pentru baia de sânge de la KievAproximativ 100 de membri ai trupelor de represiune Berkut mobilizate pentru dispersarea mulţimii de protestatari din Piaţa Independenţei din Kiev au îngenuncheat pe o scenă din Liov şi au cerut iertare oamenilor pentru rolul pe care l-au jucat în evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 88 de persoane şi-au pierdut viaţa în Euromaidan.

Şeful de cabinet al lui Ianukovici a fost împuşcatAndrei Kliuev, fostul şef de cabinet al preşedintelui demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi fost împuşcat, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite Associated Press.

Vitali Kliciko anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale din UcrainaFostul campion la box Vitalii Kliciko s-a declarat, marţi, candidat la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai, relatează AFP.

Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”Preşedintele ucrainenan Viktor Ianukovici era pregătit să mobilizeze mii de soldaţi pentru a „strivi” protestatarii din Euromaidan, înainte de a fi demis, sâmbătă, de parlament, arată o serie de documente găsite de activişti în apropiere de reşedinţa oficială a Lui Ianukovici. Autenticitatea documentelor încă nu poate fi confirmată.

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite