Adevărul Live: de ce trebuie să fie atenţi românii la violenţele de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoluţia ucraineană este, de noaptea trecută, una sângeroasă: peste 25 de oameni au murit în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Kievul este scena unui război civil sub ameninţarea blindatelor şi a represiunii armate. Care este ieşirea din această spirală a violenţei?

Într-un discurs rostit miercuri dimineaţă, preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici i-a învinovăţit pe liderii opoziţiei pentru violenţele din ţară, care persistă de mai bine de trei luni. Oficialii internaţionali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de problema ucraineană, cerând instaurarea urgentă a păcii, după ce ziua de marţi a fost consemnată drept cea mai sângeroasă de când fosta republică sovietică şi-a câştigat independenţa.

Despre şansele ca Ucraina să iasă din starea de asediu au vorbit la Adevărul Live într-o discuţie moderată de Liviu Iolu specialişti în geopolitică şi politică europeană: jurnalistul Cristian Unteanu de la Bruxelles, Mircea Geoană, Marius Văcărelu (specialist în geopolitică), Dan Nicu (analist politic şi sociolog), Ion M. Ioniţă (redactor şef al revistei Historia), Oana Popescu (director Global Focus) şi Ion Cristoiu.

Cum se vede de la Bruxelles criza ucraineană?

Cristian Unteanu: Situaţia este extrem de confuză şi mâine este organizată reuniunea de criză, într-un context în care nu toate vocile sunt concordante.

De exemplu, ministrul de Externe al Belgiei spunea că nu există o unanimitate în UE. Din Ucraina a venit ştirea că preşedintele Ianukovici a chemat unităţi de intervenţie rapidă ale armatei, în condiţiile în care există o stare de asediu. Aceasta este o decizie extrem de gravă, deschizând posibilitatea de a ataca oamenii şi de a agrava criza.

O ultimă dezvoltare a crizei ar fi ca Rusia să fie de acord cu o eventuală cerere a preşedintelui Ianukovici de intervenţie, conform acordului CSI. 

CSI are o unitate de tip militar, din care Ucraina nu face parte, dar nu înseamnă că exclude o implicare militară.

Există, tototadă, posibilitatea unei intervenţii cu drept umanitar, în cazul în care se constată că armata ucraineană a declanşat un genocid împotriva propriului popor.

Ce ar trebui să facă România? Doar să dea mesaje de oprire a violenţelor?

Ion M. Ioniţă: Ar trebui să dea aceleaşi mesaje precum Uniunea Europeană şi nu are altceva de făcut pentru că România este într-o situaţie specială faţă de Ucraina şi nu are de ce să atragă atenţia asupra ei.

Ar fi catastrofal să asistăm la o cerere de in intervenţie făcută de Ianukovici prietenului său Putin, pentru că asta ar însemna o invazie. 

Marius Văcărelu: România trebuie să se pregătească pentru un posibil val de refugiaţi în cazul în care lucrurie merg foarte prost. Dacă se întâmplă aşa, ţara noastră este foarte prost pregătită pentru această situaţie.

Uniunea Sovietică, atunci când s-a spart, a adus o mare cantitate de arme pe piaţa neagră. Arme care se pot cumpăra. Iar la Liov a fost atacat şi a fost cucerit de protestatari un depozit de arme.

Dacă ne uităm la ultimele zile, şi valutele din zonă au început să scadă faţă de euro, consecinţa unei destabilizări, mărfurile se scumpesc. Astfel, starea de tensiune este şi mai mare.

Ar trebui ca România să se îngrijoreze mai puţin?

Oana Popescu: Nu, din contră. Din 89` până în prezent, structurile de forţă ale statului român au reuşit să respingă intrarea criminalităţii organizate ucrainene şi ruse în România. Stăm mai bine pentru că în această regiune suntem izolaţi de aceste fenomene. Orice fel de aflux de refugiaţi este o potenţială problemă. Cred că România a r trebui să dea aceleaşi mesaje precum UE, pentru oprirea violenţelor, dar România ar mai trebui să atragă atenţia asupra pericolelor pentru statele membre şi cele aflate la graniţa cu Ucraina. 

Ucraina se află într-un moment de cumpănă, trebuie sprijinită, nu sancţionată ţara în ansamblul ei. Cred că România are nevoie să dea un mesaj foarte ferm, în spatele uşilor închise, cât de important este ca UE să nu piardă în faţa retoricii de forţă a Rusiei.

Ce se discută la UE? 

Cristian Unteanu: Întrebarea la Bruxelles este ce putem oferi repede, iar una dintre soluţii ar putea fi o hotărâre cu mult înainte de termen privind liberarea regimului de vize, dacă statele membre vor accepta. Pentru prima dată în istoria Ucrainei, dorinţa ei de a intra în UE provoacă o asemenea stare conflictuală. Însuşi procesul de extindere potenţial către Est s-ar putea recalibra.

Care trebuie să fie teama Moldovei, cea mai vulnerabilă ţară în acest moment?

Marius Văcărelu: În momentul în care forţele de represiune întrec o limită, totul trebuie rezolvat într-o singură zi. Altfel, protestatarii vor deveni mai uniţi şi devin şi alţii din ce în ce mai conştienţi că se poate rezista.

Dacă nu se va termina în noaptea aceasta şi va prinde şi a treia zi, statutul lui Ianukovici este în pericol.

Care este pericolul dacă se prelungeşte „războiul civil”?

Dan Nicu: Aş începe să cred că ghilimelele sunt tot mai şterse, deoarece situaţia militară nu este instaurată oficial, dar se acţionează întocmai, mai ales în regiunea de vest, pro-occidentală.

Acolo s-au reinstaurant din nou structuri alternative de guvernare, loiale forţelor revoluţiei. Aceştia sunt oameni oarecum înarmaţi. Există o structură care se numeşte Cartierul General al Rezistenţei şi care încearcă să coordoneze toate mişcările de rezistenţă faţă de regimul Ianukovici: avem premisele unui război civil, care ar putea fi confirmat în următoarele zile.

Ce ar trebui să facă România: să se implice mai mult sau să aplice politica UE?

Mircea Geoană:  Cred că fiecare stat vecin Ucrainei încearcă să facă cele două lucruri simultan: coordonarea cu aliaţii şi influenţarea situaţiei din Ucraina. Cred că România trebuie să joace rolul de partener şi aliat european, dar şi cel de vecin al unui stat-cheie.


Citeşte mai multe despre protestele din Ucraina:

Serviciile speciale au deschis o anchetă privind „tentativa de preluare ilegală a puterii”

Serviciile speciale ucrainene au anunţat miercuri deschiderea unei anchete pentru tentativă de preluare ilegală a puterii, în urma ciocnirilor din ultimele 24 de ore de la Kiev, soldate cu 25 de morţi. Anterior anunţului făcut de autorităţile ucrainene, Rusia a declarat că puterea de la Kiev se confruntă cu „ tentativa unei lovituri de stat”.

Ucraina: Viktor Ianukovici sfidează protestatarii. Liderii internaţional iau în considerare aplicarea de sancţiuni

Într-un discurs rostit miercuri dimineaţa, contestatul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici i-a învinovăţit pe liderii opoziţiei pentru violenţele din ţară, care persistă de mai bine de trei luni. Oficialii internaţionali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de problema ucraineană, cerând instaurarea urgentă a păcii, după ce ziua de marţi a fost consemnată drept cea mai sângeroasă de când fosta republică sovietică şi-a câştigat independenţa.

FOTO VIDEO Proteste la Kiev: bilanţul morţilor ajunge la 25. O unitate militară refuză să execute „ordinele criminale” ale regimului

Cel puţin 25 de persoane au murit în timpul protestelor care s-au intensificat de marţi dimineaţă la Kiev. Printre victime se numără şapte poliţişti şi un jurnalist. Peste 1.000 de persoane au fost rănite şi transferate în spitalele care nu mai fac faţă. Noi unităţi medicale de campanie au fost organizate în biserici şi în corturi în Kiev. Preşedintele Ianukovici acuză opoziţia pentru violenţe şi ameninţă liderii protestatarilor cu închisoarea.

Kiev: război rece sau adevărat război?

„Privind înapoi cu mânie, observ că tot ceea ce se întâmplă la Kiev şi în restul Ucrainei decurge indubitabil din culisele unui summit. Summitul Vilnius şi celebra, imposibila, nepoliticoasa apariţie a preşedintelui Viktor Ianukovici, afişând un surâs larg pe faţă”, scrie Iulia Badea-Guéritée, editor Presseurop si Courrier, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Criza ucraineană se întoarce din Parlament în stradă

Situaţia din Ucraina a alunecat din nou pe panta violenţelor de stradă şi a confruntărilor dintre putere şi opoziţie în sălile de lucru ale parlamentului ucrainean. Noua escaladare a confruntărilor civile este a treia de la începutul manifestaţiilor (primele două având loc pe 30 noiembrie şi pe 19 ianuarie), însă se anunţă de pe acum a avea o intensitate mult superioară celorlalte.

FOTO „Love story“ pe Euromaidan. Dragoste grăbită, în vremea revoluţiei

De Ziua Îndrăgostiţilor, Piaţa Independenţei din Kiev, centrul protestelor din ultimele trei luni, a devenit un simbol al dragostei, fiind celebrată căsătoria dintre jurnalista Halina Ieremiţa şi Oleksandr Cheban, ambii originari din regiune Cherviţi Oblast, vestul Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite