Ucraina: Viktor Ianukovici sfidează protestatarii. Liderii internaţional iau în considerare aplicarea de sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un discurs rostit miercuri dimineaţa, contestatul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici i-a învinovăţit pe liderii opoziţiei pentru violenţele din ţară, care persistă de mai bine de trei luni. Oficialii internaţionali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de problema ucraineană, cerând instaurarea urgentă a păcii, după ce ziua de marţi a fost consemnată drept cea mai sângeroasă de când fosta republică sovietică şi-a câştigat independenţa.

Viktor Ianukovici, ales preşedinte al Ucrainei în februarie 2010, a pus întreaga vină a tensiunilor din ţară pe seama liderilor opoziţiei, pe care îi acuză că i-a îndemnat pe oameni să iasă din case şi să ocupe străzile prin manifestaţii violente. În prezent subiectul unora dintre cele mai persistente nemulţumiri ale ucrainenilor, Ianukovici le-a cerut manifestanţilor „să se îndepărteze de forţele radicale”, vizându-i în mod special pe liderii mişcărilor de opoziţie, notează cotidianul local „Kyiv Post” pe pagina sa online.

Conducătorii mişcării de opoziţie „au întrecut orice limită atunci când au chemat oamenii la arme. Iar aceasta este o încălcare flagrantă a legii. Am câţiva consilieri care încearcă să mă convingă să aplic forţa, însă mereu am fost de părere că aceasta este o metodă greşită”, a declarat liderul de la Kiev.

„Aşadar, îndemn încă o dată liderii opoziţiei, care susţin la rândul lor că vor să obţină o soluţionare paşnică, să se separe de forţele radicale care provoacă vărsare de sânge şi ciocniri u forţele de ordine”, a adăugat preşedintele, a cărui demisie este cerută de miile de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

Protestele masive şi escaladarea recentă a violenţelor a atras din nou atenţia comunităţii internaţionale asupra Ucrainei, ţară est-europeană cu o populaţie aproximată în 2012 la aproape 45 de milioane de  oameni, iar mulţi dintre ei au intervenit prin declaraţii şi apeluri directe către preşedintele Ianukovici.

Bucureşti via Kiev

Preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel la preşedintele Ianukovici să nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina, arătându-se totodată „profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei, remis în noapte de marţi spre miercuri.

De la încurajare, la îngrijorare

Postul Radio Liberty l-a citat marţi pe ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care a declarat că Europa ar trebui să reanalizeze refuzul de a aplica sancţiuni celor care au provocat violenţele din Ucraina.

Declaraţiile lui  Steinmeier au fost făcut la o zi după ce a calificat progresele Ucrainei drept „încurajatoare”, referindu-se la amnistia aprobată de guvernul ucrainean şi intrată în vigoare luni, promiţând să-i elibereze pe toţi cei arestaţi în timpul protestelor.

Amnistia a căzut, în ciuda eforturilor liderilor opoziţiei de a obţine ajutor internaţional, în cadrul unei vizite oficiale la Berlin. Vitali Klitciko s-a întâlnit luni cu Angela Merkel, cancelarul german, cu speranţa de a obţine mai mult sprijin internaţional pentru a limita puterea lui Ianukovici, notează Deutsche Welle.

Continentul american se adresează Europei de Est

De peste Oceanul Atlantic, ministrul de Externe canadian John Baird s-a declarat „şocat şi îngrozit” în urma evenimentelor recente, care s-au soldat cu cel puţin 25 de morţi şi peste 1.000 de răniţi. „Canada cere ambelor părţi să dea dovadă de reţinere şi să înceteze numaidecât toate violenţele. Niciun act de violenţă sau represiune nu vor trece neobservate de guvernul canadian, iar noi vom colabora cu aliaţii noştri din comunitatea internaţională pentru a ne asigura că vinovaţii vor fi traşi la răspundere.”

„Cerem guvernului ucrainean să coopereze cu opoziţia şi cu protestatarii şi să răpspundă întrebărilor lor, esenţiale pentru o democraţie”, a încheiat oficialul canadian.

Tot marţi, ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a dezvăluit că Statele Unite ale Americii iau ăn considerarea aplicarea de sancţiuni provocatorilor.

UE priveşte cu îngrijorare spre Est

Preşedintele fancez Francois Hollande a criticat drept „inacceptabilă” violenţa poliţiştilor antirevoltă din Kiev şi a cerut încheierea imediată a ciocnirilor între forţele de ordine şi protestatarii ucraineni, potrivit unui comunicat emis miercuri de biroul prezidenţial de la Paris. Hollande este de acord cu premierul polonez Donald Tusk, care a insistat că este necesară aplicarea unor măsuri rapide şi bine ţintite, pentru a-i sancţiona pe responsabilii pentru represiuni.

Catherine Ashton, reprezentantul Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate, Ashton a convocat miercuri dimineaţa o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia „vor fi analizate toate opţiunile, inclusiv cea a sancţiunilor împotriva unor responsabili de represiune şi încălcarea drepturilor omului”, a anunţat ea într-un comunicat.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de înarmarea poliţiştilor antirevoltă cu puşti AK-47, în timp ce Stefan Fuele, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, a deplâns moartea ucrainenilor care şi-au pierdut vieţile în timpul protestelor.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici decretează joi zi de doliu naţional

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a decretat joi zi de doliu naţional în Ucraina, în urma protestelor violente din ultimele 24 de ore, relatează AFP.

Protestele din Ucraina afectează fotbalul european. Partida Dinamo Kiev - Valencia este în pericol de nedisputare

Situaţia tensionată din Ucraina îşi pune amprenta şi în fotbalul european. Meciul dintre Dinamo Kiev şi Valencia, din 16-imile Europa League, ar putea să nu se joace, pe fondul protestelor din ţară.

Kiev: război rece sau adevărat război?

Privind înapoi cu mânie, observ că tot ceea ce se întâmplă la Kiev şi în restul Ucrainei decurge indubitabil din culisele unui summit. Summitul Vilnius şi celebra, imposibila, nepoliticoasa apariţie a preşedintelui Viktor Ianukovici, afişând un surâs larg pe faţă.

Criza ucraineană se întoarce din Parlament în stradă

Situaţia din Ucraina a alunecat din nou pe panta violenţelor de stradă şi a confruntărilor dintre putere şi opoziţie în sălile de lucru ale parlamentului ucrainean. Noua escaladare a confruntărilor civile este a treia de la începutul manifestaţiilor (primele două având loc pe 30 noiembrie şi pe 19 ianuarie), însă se anunţă de pe acum a avea o intensitate mult superioară celorlalte.

Opoziţia ucraineană face lobby în faţa Angelei Merkel, pentru sprijin

Liderii opoziţiei se află astăzi la Berlin, unde se vor întâlni cu Angela Merkel, pentru a discuta despre un eventual sprijin financiar pentru Ucraina, după aproape trei luni de proteste, anunţă agenţia AFP.

Ucraina: protestele s-au încheiat, luptele continuă

Protestatarii din Ucraina au încheiat un armistiţiu cu forţele guvernamentale şi au eliberat sediul primăriei, pe care-l ocupaseră în urmă cu două luni. Cu toate acestea, tensiunile dintre manifestanţii din Euromaidan şi trupele de represiune continuă, iar armistiţiul nu se anunţă a fi unul de durată.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite