Mircea Geoană

Senator

Ce se întâmplă când o boală gravă atinge un organism? Sângele pleacă de la periferie către centru pentru a salva funcţiile vitale. Cartea strategică - a relevanţei geopolitice - pe care contextul de la sfârşitului Războiului Rece ne-a permis să o jucăm pentru a fi acceptaţi în UE are astăzi o mai mică valoare de întrebuinţare. Pentru că Centrul trebuie să se adune pentru a se salva, iar periferia devine „dispensabilă”.

România se află astăzi într-o situaţie foarte delicată şi total nepregătită în plan economic, politic şi instituţional pentru vremurile complicate ce vor urma. A intra şubreziţi în marea reordonare mondială şi  Europeană ar fi o greşeală de neiertat. Iar liderii ţării, dincolo de tensiune, interese şi resentimente, trebuie să înţeleagă că există lucruri mai importante decât propria trăire sau supravieţuire politică.

Francois Fillon, candidatul Dreptei franceze la alegerile prezidenţiale, trece printr-un moment care seamană extrem de mult cu situaţiile de pe la noi. Este acuzat că a angajat-o fictiv pe soţia sa, Penelope, la biroul său parlamentar, unde a câştigat în 8 ani peste 500.000 de euro!

Vezi mai multe