Povestea scrisorii dramatice găsite de un american într-un produs „made in China”, ascunsă de un prizonier dintr-o tabără de muncă silnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prizonierii erau oblligaţi să muncească şi câte 18 ore pe zi, povesteşte o fostă deţinută
Prizonierii erau oblligaţi să muncească şi câte 18 ore pe zi, povesteşte o fostă deţinută

„Domnule, dacă se întâmplă să cumpăraţi acest produs, vă rog, daţi această scrisoare Organizaţiei Mondiale pentru Drepturile Omului. Mii de persoane de aici, aflate sub persecuţia guvernului comunist chinez, vă vor mulţumiţi şi îşi vor aminti pentru totdeauna de dumneavoastră”, îşi începe mesajul disperat un muncitor chinez, care a ascuns scrisoarea într-un pachet cu decoraţiuni pentru Halloween cumpărat cu 29 de dolari de o americancă.

Aşa cum naufragiaţii încropesc mesaje pe care le aruncă în sticle purtate în derivă pe mare, muncitorii chinezi ascund scrisori disperate în produsele despre care ştiu că ajung în Occident. 

Îşi descriu într-o engleză stricată abuzurile fizice şi psihice la care sunt supuşi în adevărate tabere de muncă silnică, persecuţia din partea guvernului comunist şi condiţiile în care trăiesc şi muncesc. 

O astfel de scrisoare a ajuns la Julie Keith, o americancă din Oregon, în 2012, cu câteva zile înainte de Halloween. În 2011, cumpărase de la lanţul Kmart, cu 29 de dolari, un set de decoraţiuni de curte, dovleci şi pietre funerare de plastic. L-a deschis însă abia anul trecut pe vremea aceasta. Atunci, o hârtie a căzut din cutie. 

Într-un amestec de engleză stricată şi cuvinte în chineză, cel care o scrisese cerea ajutor. După ce-l roagă pe viitorul cumpărător să ducă mesajul la Organizaţia Mondială pentru Drepturile Omului, autorul transmite că produsul cumpărat a fost realizat de „Unitatea 8, Departamentul 2, Tabăra de Muncă Masanjia, Shenyang, Liaoning, China”.

Femeia în vârstă de 43 de ani a încercat să contacteze grupurile pentru drepturile omului, dar nu a primit niciun răspuns. Până la urmă, ea a publicat scrisoarea pe pagina ei de Facebook, atrăgând atenţia presei internaţionale. 

Recent, la o distanţă de aproape 10.000 de kilometri de locul în care a fost găsită scrisoarea, un bărbat chinez, de vârstă mijlociu şi cu ochelari rotunzi a intrat în sediul CNN din Beijing despre mesajul ajuns la americancă. El era autorul. 

„Am văzut ambalajul şi mi-am dat seama că produsele urmau să fie trimise într-o ţară în care se vorbeşte engleza, le povesteşte el jurnaliştilor sub anonimitate. A fost eliberat din tabăra de muncă între timp, dar se teme că ar putea fi oricând retrimis. 

Ştiam despre Crăciun, dar noi făceam cranii şi alte decoraţiuni de acest fel - nu ştiam mare lucru despre Halloween”, spune bărbatul. 

„Aveam însă ideea de a povesti lumii din afară ce se întâmplă acolo - a fost o revelaţie chiar şi pentru mine, care am trăit toată viaţa în China”, spune bărbatul despre perioada petrecută în tabăra de muncă. 

A fost arestat de autorităţile chineze cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice din 2008, care au fost găzduite de Beijing. Este un adept al mişcării spirituale Falun Gong, etichetată de guvern drept ocultism şi interzisă în 1999. A fost condamnat la doi ani de muncă silnică la tabăra Masanjia, aflată în nord-estul Chinei. 

„Faptul că lucram la aceste produse s-a dovedit a fi o scăpare de violenţa oribilă. Credeam că ne putem proteja şi evita violenţa fizică şi verbală cât timp lucram şi ne făceam treaba bine”, explică fostul deţinut. 

Aşa că a început să rupă file din manualele şi caietele de exerciţii folosite pentru îndoctrinare politică. Cu ajutorul unui alt deţinut, a reuşit să obţină o rezervă de pix. Şi hârtia, şi obiectele de scris sunt strict interzise în tabără. 

„Le-am ascuns într-o nişă din perete şi, după ce toată lumea adormea, scriam. Luminile erau mereu aprinse în tabără şi în fiecare celulă era un gardian care ne veghea. Aşa că stăteam culcat pe-o parte, cu faţa spre zid. Ţineam hârtia pe pernă şi scriam încet.”

Absolvent de facultate, povesteşte că avea nevoie de trei zile pentru a termina o scrisoare. „Încercam să umplu cât mai mult spaţiu pe fiecare filă. Fiecare scrisoare a fost diferită, îmi amintesc că în unele am scris «SOS»”. Spune că a trimis 20 de scrisori ascunse în produsele pe care le realiza. 

Cea descoperită în SUA fusese scrisă cu patru ani înainte, în tabără. 

În Shenyang, capitala industrială a provinciei Shenyang, se pot vedea la un moment dat două indicatoare, unul sub altul. Pe unul scrie „Provincia Liaoning Masanjia Muncă” - lipseşte cuvântul „tabără”, care în topica limbii chineze este ultimul. Pe celălalt scrie „Provincia Liaoning - Şcoala de Educaţie Ideologică”. 

În interiorul complexului, clădirile au trei culori: alb - birourile ofiţerilor, roşu - clădirile în care sunt deţinutele, bej - clădirile în care sunt bărbaţii. 

„Am fost închisă în acea clădire - camera 209”, le povesteşte jurnaliştilor CNN Liu Hua, o femeie care-i conduce pe lângă gardurile înalte care înconjoară tabăra.

„Se dădea trezirea la 04.15l la 06.00 începeam să lucrăm până la prânz. Atunci aveam pauză 30 de minute pentru prânz şi mers la toaletă, apoi începeam să lucrăm iar până la 17.30. Uneori, trebuia să stăm să lucrăm până la miezul nopţii, dacă era prea mult de muncă. Dacă nu-ţi terminai treaba, erai pedepsit”, povesteşte fosta deţinută. 

Ea a fost trimisă aici de două ori, de fiecare dată după ce a protestat faţă de ceea ce numeşte „confiscări ilegale de terenuri de către guvernul chinez”. 

CITEŞTE MAI MULT

CITEŞTE MAI MULT

„Motoarele” economiei mondiale abia acum intră în criză

Cele mai puternice state emergente din lume se confruntă anul acesta cu o încetinire dramatică a creşterii economice, care pune în pericol stabilitatea la nivel mondial.


INFOGRAFII Economia chineză va avea în 2013 cea mai scăzută creştere din ultimii 23 de ani. „China este deja în criză financiară”

Ritmul de creştere economică înregistrat de China în al doilea trimestru a fost iar sub aşteptările oficialilor de la Beijing, care şi-au revizuit în scădere ţinta pentru întregul an. „Discuţiile pe tema ritmului de creştere sunt inutile pentru că statul chinez este deja în criză financiară, care nu poate decât să se înrăutăţească dacă guvernanţii nu rezolvă cumva problema datoriei uriaşe”, explică consilier economic al Guvernului de la Beijing.


Sfârşitul basmului pentru economia chineză?

Un castel din cărţi de joc, în care banii din credite cu garanţii dubioase au construit autostrăzi-suspendate şi oraşe-fantomă. Aşa este descrisă acum China, care s-a transformat peste noapte din motorul creşterii economice mondiale în principalul factor de risc, spun economiştii.


Bursele din China închid a doua zi consecutiv în scădere

Bursele din China şi-au continuat declinul şi marţi, iar fuga investitorilor a cauzat o scădere de 20% faţă de sfârşitul lunii mai.


„Fabrica lumii” începe să stea degeaba. Producţia din China scade pentru prima dată în 2013

Criza de creditare cu care se confruntă companiile din China şi problemele din sectorul bancar şi-au pus amprent asupra producţiei ţării. Pentru prima dată din noiembrie 2012, indicele managerilor de achizii - principalul indicator economic al activităţii industriale - se va contracta în iunie, sunt de părere economiştii.


Se clatină comunismul în China? Muncitorii învaţă să-şi ceară drepturile

Pasa proastă prin care trece economia chineză ameninţă pactul tacit dintre Partidul Comunist şi populaţie – chinezii acceptă restricţiile civice şi îngrădirea libertăţilor pentru locuri de muncă şi preţuri scăzute. Inflaţia ajunge la cote alarmante, iar mii de muncitori chinezi au învăţat să protesteze.


Piaţa imobiliară chineză, încă un pas spre prăbuşire

Preţurile locuinţelor au scăzut luna trecută în aproape jumătate dintre marile oraşe chineze, după ce oficialii de la Beijing au luat măsuri dure pentru a dezumfla bula imobiliară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite