Cum vrea China să îl cenzureze pe Dalai Lama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tibetan cuprins de flăcări, în mijlocul unui protest faţă de conducerea represivă a Chinei
Un tibetan cuprins de flăcări, în mijlocul unui protest faţă de conducerea represivă a Chinei

China plănuieşte să reducă la tăcere vocea liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama, aflat în exil, asigurându-se că „propaganda“ sa nu va mai fi auzită de niciun cetăţean tibetean, anunţă Huffington Post, pe baza afirmaţiilor unui înalt oficial chinez.

Autorităţile chineze au încercat în repetate rânduri să le restricţioneze tibetanilor accesul la programe radio sau de televiziune din afara ţării, precum şi accesarea oricărei informaţii despre Dalai Lama şi guvernul din exil, existente pe internet.

Cu toate acestea, mulţi cetăţeni din Tibet au găsit modalităţi de a accesa astfel de ştiri, fie cu ajutorul antenelor ilegale prin satelit sau reuşind să păcălească cenzura chineză asupra internetului. Poze cu Dalai Lama şi învăţăturile sale sunt aduse prin contrabandă în Tibet şi distribuite oamenilor, deşi aceste acţiuni sunt pedepsite aspru de regimul comunist.

Şeful partidului comunist din Tibet, Chen Quanguo, a scris în ultimul număr al influentei publicaţii Qiushi, că guvernul chinez se va asigura că numai vocea sa va fi auzită de tibetani.

„Propaganda reacţionară din afara Tibetului va fi lovită puternic şi împiedicată să intre în ţară“, a declarat Chen în editorialul său.

Măsurile anunţate de guvern, pentru combaterea fenomenului, variază de la confiscarea antenelor prin satelit, va intensifica monitorizarea conţinutului online şi se va asigura că toţi utilizatorii de internet şi de telefonie mobilă se înregistrează cu numele real, a adăugat oficialul comunist.

 „Se va lucra intens pentru a ne asigura că vocea şi imaginea Partidului este auzită şi văzută pe tot teritoriul Tibetului...iar vocea şi imaginea forţelor inamice ale grupului Dalai Lama nu vor mai apărea“, a mai spus Chen.

Autorităţile chineze îl numesc pe câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Dalai Lama, un „lup în blană de oaie“, care doreşte să utilizeze metode violente pentru a câştiga independenţa Tibetului.

Dalai Lama, aflat în exil în India din 1959, susţine că el doreşte o autonomie reală a Tibetului şi neagă susţinerea oricărei acţiuni violente.

Şeful partidului comunist din Tibet a menţionat în articolul său că va căuta orice posibilitate de a demasca „ipocrizia şi înşelătoria“ liderului spiritual, dar mai ales „acţiunile conspirative“ împotriva statului chinez, pe care el le organizează.

China şi-a impus o conducere autoritară în regiunea tibetană, susţinând că trupele comuniste au eliberat-o paşnic în 1950, dintr-o „exploatare brutală, stagnare economică şi sărăcie lucie“. Tensiunile dintre autorităţile chineze şi tibetani au atins un punct maxim al ultimilor ani, după mai multe proteste dramatice în care cetăţenii Tibetului şi-au dat foc, iar forţele de securitate au reprimat violent demonstraţiile paşnice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite