FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Godzilla 3D“: reptilă plină de calorii „în ediţie deluxe“ salvată de efectele speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul 3D „Godzilla“ are premiera astăzi în cinematografele din România. O altă reinventare a monstrului japonez, pelicula arată dimensiunea impresionantă a şopârlei, efectele speciale şi suspansul conturând un alt capitol al seriei.

Filmul de acţiune şi SF „Godzilla“ este o producţia americană în care povestea se concentrează asupra monstrului japonez cu acelaşi nume într-un remake al celebrei serii. Pelicula repune pe marele ecran originile monstrului în vremuri de actualitate, Godzilla fiind considerat „o forţă teribilă a naturii“, aşa cum a fost, de-a lungul anilor, portretizat în filmele realizate de studioul de producţie japonez Toho, creatorul monstrului cu răcnet distinct. Numele de „Godzilla“ este o adaptare după „Gojira“, o combinţie dintre două cuvinte japoneje: „gorira“ (n.r. - gorilă) şi kujira (n.r. - balenă).

„Godzilla“ din 2014 este regizat de Gareth Edwards şi îi are în distribuţie pe Aaron Taylor-Johnson („Kick-Ass“), Ken Watanabe („Ultimul Samurai“), Elizabeth Olsen, Juliette Binoche („Pacientul englez“, „Cosmopolis“), Sally Hawkins(„Blue Jasmine“), David Strathairn („Noapte bună şi noroc!“) şi pe Bryan Cranston („Argo“, „Breaking Bad“). Edwards prezintă o poveste impresionantă despre curaj şi armistiţiu în faţa forţei copleşitoare a naturii, în care Godzilla restituie echilibrul în timp ce omenirea este neputincioasă.

Din echipa din culisele acţiunii fac parte directorul de imagine nominalizat la Oscar Seamus McGarvey („Anna Karenina“, „Răzbunătorii“), scenograful Owen Paterson (trilogia „Matrix“), monteurul Bob Ducsay („Looper: Asasin în viitor“), designerul de costume nominalizat la premiile Oscar Sharen Davis („Dreamgirls“, „Django dezlănţuit“) şi supervizorul de efecte vizuale laureat al premiului Oscar Jim Rygiel (trilogia „Stăpânul inelelor“). Allen Maris a lucrat la film ca producător de efecte vizuale, iar Dave Jordan ca supervizor muzical. Coloana sonoră a fost compusă de compozitorul Alexandre Desplat („Argo“, „Discursul regelui“), arată cinemagia.ro.

Filmul este o coproducţie între studiourile Legendary Pictures şi Warner Bros., la care şi-a adus contribuţia şi Toho. Warner Bros. este distribuitorul la nivel mondial, cu excepţia Japoniei, „piaţa de desfacere“ lăsată pe mâna celor de la Toho. Este cel de-al doilea film din seria „Godzilla“ care este filmat în totalitate de către un studio de producţie american, primul dintre acestea fiind produs în 1998, dar considerat o dezamăgire printre fanii americani ai reptilei gigantice. Legendary a finanţat coproducţia în proporţie de 75% şi speră ca după primul weekend de proiecţii să câştige în jur de 65 de milioane de dolari, doar în Statele Unite ale Americii, pentru a acoperi parţiat suma investită (160 de milioane de dolari). Ultimul film cu „Godzilla“ a fost lansat în 2004, „Godzilla: Final Wars“, la aniversarea a 50 de ani de la lansarea francizei. Atunci reprezentanţii Toho au declarat că pentru zece ani nu vor mai produce niciun film cu celebra reptilă inventată de Ishirô Hondo. 

image

FOTO cinemagia.ro 

„Acest remake va avea o altă «textură» decât cea din 1998, cea mai mare temere a noastră este să îi mulţumim pe fani. Trebuie să fie genial în orice aspect pentru că şi eu sunt unul dintre ei“, spunea Gareth Edwards după ce a fost desemnat ca fiind regizorul filmului. În prealabil se zvonea că Guillermo del Toro va fi cel care va sta pe scaunul regizorului. Mai mult, britanicul a mai spus că vrea ca noua creatură să facă parte din „familia Toho“, iar pentru asta designerii au studiat comportamentele urşilor şi a dragonilor de Komodo pentru a le imprima uriaşei reptile, care, acum măsoară 110 metri, cea mai mare reîncarcare. Foarte multe dintre scenele filmului au fost „trase“ în Vancouver, Honololu şi Waikiki Beach, dar şi pe ambarcaţiunile U.S.S Nimitz şi U.S.S. Ronald Reagan, aparţinând Marinei Americane. 

image

FOTO cinemagia.ro 

„Godzilla plin de calorii în ediţie deluxe“

„Godzilla“ a primit, în general, păreri pozitive din partea criticilor. Site-ul agregator „Rotten Tomatoes“ i-a oferit un procent de 84% şanse de reuşită, bazat pe 89 de din partea oamenilor de specialitate şi un scor de 6,9/10, iar pe site-ul IMDb, filmul a primit nota 8,4.

image

În ciuda notelor destul de bune, fanii japonezi ai creaturii s-au supărat pe producători pentru reinventarea fizicului monstrului, catalogând reptila ca fiind mult prea grasă, arată publicaţia britanică „Mirror“. Japonezii spun despre „Godzilla“ că ar fi cu o dimensiune mai mare, „un monstru plin de calorii“ sau „un Godzilla în ediţie deluxe“. „Oferiţi-i o şansă, are peste 60 de ani şi are voie să aibă câteva kilograme în plus“, a spus pe seama afirmaţiilor actorul Aaron Taylor Johnson. „Cred că doar doi oameni din Japonia au spus asta. Dar să ne imaginăm pentru o clipă că o întreagă ţară a declarat asta. Cred că astfel de comentarii crează monştrilor un complex. Şi tot acestea îi fac să fie furioşi“, a glumit regizorul Gareth Edwards.

Gareth Edwards se pricepe de minune să aducă atât anvergură, cât şi scală pe marele ecran, astfel încât spectatatorul este întotdeauna conştient de volumul a ceea ce vede. Godzilla nu a arătat niciodată atât de gigantică şi impresionantă ca în acest al 29-lea film dedicat ei Ştefan Dobroiu, cinemagia.ro

Peter Howell, de la „Toronto Star“ a remarcat că „Edwards a încercat să facă mai mult decât să facem ochii mari şi să ne sară popcorn-ul din mână. În prima jumătate a filmului, avem parte doar de câteva frânturi cu Godzilla şi noul partener de joacă, o insectă gigant denumită MUTO (Massive Unidentified Terrestrial Organism). Dar atunci când apare, Godzilla este pregătit pentru un cadrul-detaliu în care oferă un strigăt puternic chiar în faţa camerei. Sala de cinema pur şi simplu pare că se mişcă“. 

image

FOTO cinemagia.ro 

Roth Cornet, de la publicaţia IGN are o părere asemănătoare. „La fel ca în filmele clasice, monstrul titular este «reţinut» pentru o perioadă din film şi chiar dacă publicul nu este obişnuit cu o astfel de ardere lentă, odată ce intră în acţiune Godzilla este greu de oprit, iar finalul este de-o frumuseţe spectaculoasă.“

„O poveste în stilul lui Steven Spielberg, ghidată de «Fălci» şi «Jurassic Park»“

Ştefan Dobroiu, de la cinemagia.ro, a fost convins de măestria lui Edwards de a contura una dintre cele mai reuşite versiuni ale şopârlei, precum şi de unghiurile din care pelicula îi arată proporţiile dinozaurului. „Godzilla este, într-adevăr, impresionant din punctul de vedere al efectelor speciale. Gareth Edwards se pricepe de minune să aducă atât anvergură, cât şi scală pe marele ecran, astfel încât spectatatorul este întotdeauna conştient de volumul a ceea ce vede, iar dezlănţurile şopârlei îi pun la treabă imaginaţia pentru a evalua distrugerile. Omniprezenţa unui om în cadru şi decizia lui Edwards de a filma de la nivelul ochiului uman (sau canin, într-o scenă foarte convingătoare) are ca efect sublinierea dimensiunilor: Godzilla nu a arătat niciodată atât de gigantică şi impresionantă ca în acest al 29-lea film dedicat ei.“

La toate acestea, Normal Wilner, jurnalist la „Now“ consideră că filmul „are o poveste în stilul lui Steven Spielberg, ghidată de «Fălci» şi «Jurassic Park», dar şi «Întâlnire de gradul trei».“

image

FOTO cinemagia.ro 

Un film 3D cu personaje umane cu o singură dimensiune

Un alt segment al părerilor a fost îndreptat către personajele umane despre care nu de puţine ori s-a spus că au o singură dimensiune, în ciuda faptului că filmul este 3D. Todd McCarthy, de la „The Hollywood Reporter“ vede producţia ca fiind „extraordinar realizată, dar care este afectată de personajele umane plictisitoare“. Acelaşi Ştefan Dobroiu subliniază ideea de bază, a filmului, „despre oameni şi nu despre monştri“, nerespectată de altfel, spunând că „personajele sunt clişeistice şi plictisitoare, iar trecerea de la micro (familia aflată în centrul atenţiei) la macro (Godzilla) nu face decât să sublinieze cât de inegal este scenariul scris de Max Borenstein.“ 

image

FOTO cinemagia.ro 

Mulţi alţii care au vizionat filmul au apreciat noul design al creaturii, efectele speciale şi lupta dintre cei doi monştri. Tom Russo, de la „Boston Globe“ a spus că noul Godzilla „este fabricat cu o tehnologie aparte şi un ochi estetic faţă de tradiţie, ceea ce îl face convingător şi îi dă posibilitatea de a oferi momente cu adevărat electrizante“. A.O. Scott, de la „New York Times“ evocă o scenă demnă de renumele seriei. „Unul dintre monştrii se află pe un pod în San Francisco, iar altul pe o cale ferată în Nevada. Conturate doar din umbre, siluetele lor oferă suspans, dar şi o agonie în aşteptarea unui eveniment“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite