FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Uimitorul Om-Păianjen 2“: o poveste ţesută cu pânză albă şi prea multe personaje negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul de aventuri şi acţiune „The Amazing Spider-Man 2/Uimitorul Om-Păianjen 2“ are premiera astăzi în cinematografele din România.

„The Amazing Spider-Man 2“ (lansat în unele ţări cu denumirea de „The Amazing Spider-Man 2: Rise of Electro“) este un film în care Omul Păianjen, personaj Marvel, are rolul central, pelicula fiind regizată de Marc Webb şi lansată de Columbia Pictures. Producţia este o continuare a filmului din 2012, „The Amazing Spider-Man“ şi a fost anunţată că va fi produsă încă din anul 2011.

Din echipa de actori fac parte Andrew Garfield (Peter Parker/Omul Păianjen), Emma Stone (Gwen Stacy, iubita lui Peter), Jamie Foxx (Max Dillon/Electro, personaj negativ), Dane DeHaan (Harry Osborn/Spiriduşul Verde), Denis Leary (căpitanul Stacy) Campbell Scott (Richard Parker), Embeth Davidtz (Mary Parker), Colm Feore (Donald Menken), Paul Giamatti (Aleksei Sytsevich/Rinocerul), Chris Cooper (Normal Osborn) Martin Sheen (unchiul Ben) şi Sally Field (mătuşa May). Filmările au avut loc în New York, între februarie şi iunie 2013.

După cum se ştie, cel mai important conflict al Omului-Păianjen a fost dintotdeauna cu el însuşi: lupta dintre îndatoririle obişnuite ale lui Peter Parker şi responsabilităţile ieşite din comun ale Omului-Păianjen. Însă lupta cea mai mare este abia pe cale să înceapă, arată cinemagia.ro desfăşurătorul evenimentelor din film.

Pentru Peter Parker nimic nu este mai minunat decât să sară de pe un zgârie-nori pe altul, să fie considerat un erou şi să aibă o iubită precum Gwen. Dar toate acestea au un preţ: Spider-Man este singurul care îşi poate proteja concetăţenii şi oraşul de indivizii periculoşi cu intenţii rele care ameninţă New York-ul. De data aceasta, el are de înfruntat un adversar mult mai puternic decât el, pe nume Electro. Odată cu reapariţia vechiului său prieten, Harry Osborn, Peter realizează că toţi duşmanii săi au un punct în comun: laboratoarele OsCorp.

image

Andrew Garfield (Peter Parker/Omul-Păianjen) şi Dane DeHaan (Harry Oscorp/Spiriduşul) FOTO cinemagia.ro

Un rol cu responsabilitate

Despre rolul Omului-Păianjen, Andrew Garfield spune că este o adevărată responsabilitate pe care o tratează cu foarte mare atenţie. Un orfan care primeşte, prin muşcătura unui păianjen alterat genetic, puteri supranaturale, Peter Parker se foloseşte de forţele căpatate pentru a-l găsit pe ucigaşul unchiului său, în primul film, ca mai apoi să lupte contra răului. Garfield a spus că prin acest rol a vrut să exploateze în continuare tema lipsei părinţilor şi să treacă dincolo de ea, „prin căutarea şi găsirea unui scop în sinea personajului“.

Întotdeauna, Peter are un ajutor de încredere în iubita lui, Gwen. „Ea îl salvează de mai multe ori decât o face el. Este de ajutor Omului-Păianjen. Dacă el are muşchii, în această relaţie, atunci ea are gândirea“, spune Emma Stone despre personajul ei. Jamie Foxx zice despre personajul său că la început a fost „un nimeni“ care a devenit, în final, marele inamic al „păianjenului“, în timp ce Paul Giamatti, cel care îl portretizează Rinocerul, crede că rolul i-a venit mânuşă, el fiind un mafiot rus, cu un accent atent lucrat, care ştie doar să distrugă tot ce întâlneşte în cale.

spider man foto cinemagia.ro

Gwen, personajul Emmei Stone FOTO cinemagia.ro

Omul-Păianjen» reinventat de Marc Webb este mult prea aglomerat de răufăcători de înaltă tensiune, dar scânteile dintre Andrew Garfield şi Emma Stone sunt cele care salvează pelicula. Tim Robey, „The Telegraph“

O poveste ţesută cu pânză albă şi un fir narativ ocazional pompos“

Site-ul agregator de review-uri Rotten Tomatoes a oferit filmului un procentaj de 60% bazat pe comentariile a 106 critici, cu un scor mediu de 6.0/10. „Mulţumită lui Marc Webb şi a distribuţiei de actori talentaţi, «The Amazing Spider-Man 2» poate să şi amuze în ciuda poveştii ţesute cu pânză albă şi a unui fir narativ ocazional pompos“, se scrie în prezentarea filmului pe acest site. Pe site-ul Metacritic, care propune un procentaj bazat pe 100 de review-uri, filmul însumează 53% indicând „păreri mixte şi medii“. De altfel, se pare că cinefilii se împart în două tabere atunci când judecă acest film: unii sunt de părere că este mult prea încărcat de elemente inutile în timp ce alţii apreciază „chimia“ dintre Peter Parker şi Gwen.

Această continuare merge frenetic, fără să pună accent pe povestea de dragoste centrală şi se pliază pe adversatii mutanţi. Cel puţin din aceste puncte de vedere, Omul-Păianjen nu mai este la fel de uimitor. Richard Corliss, „Time“

Problema redundanţei

„«Omul-Păianjen» reinventat de Marc Webb este mult prea aglomerat de răufăcători de înaltă tensiune, dar scânteile dintre Andrew Garfield şi Emma Stone sunt cele care salvează pelicula“, este de părere Tim Robey, de la publicaţia „The Telegraph“.

spider man foto cinemagia.ro

Electro, interpretat de Jamie Foxx FOTO cinemagia.ro

Leslie Felperin, de la „The Hollywood Reporter“, spune că „eroul eponim îşi atinge apogeul eroic în acest film, la fel cum o face şi Andrew în rol, mai ales atunci când alter ego-ul lui Spider-Man, Peter Parker, învaţă că pot exista şi penalizări atunci când există prea multe beneficii. Firul evenimentelor se încurcă în prea multe personaje negative, dar, per total, greutatea emoţională a peliculei este mult mai satisfăcătoare decât precedenta.“

Pe de altă parte, Guy Lodge, jurnalist la „Variety“, evidenţiează la rândul lui „problema redundanţei, care este compensată de sunetul spectaculos, furia personajului şi chimia iubirii.“

Un Om-Păianjen mai puţin uimitor

„Peter Parker zboară mai sus ca oricând, dar filmul şi-a pierdut direcţia, romantismul şi inima. Cred că această continuare ar fi trebui să fie construită pe fundaţia filmului precedent, acolo unde familia şi melodrama dominau. Însă această continuare merge frenetic, fără să pună accent pe povestea de dragoste centrală şi se pliază pe adversatii mutanţi. Cel puţin din aceste puncte de vedere, Omul-Păianjen nu mai este la fel de uimitor“, expune Richard Corliss, de la „Time“.

spider man foto cinemagia.ro

FOTO cinemagia.ro

În schimb, criticii apreciază, măcar într-o mică măsură dialogurile destul de ingenioase şi amuzante. Un astfel de exemplu este dat de revenirea lui Peter Parker acasă, acesta strecurându-se prin geamul camerei sale, după o luptă acerbă. În acest timp, mătuşa May intră în cameră şi observă că Peter este murdar pe faţă. Încercând să găsească un alibi, Peter reuşeşte să spună doar atât: „Am fost să curăţ coşul de fum“. „Dar noi nu avem coş“, îi replică mătuşa, iar Peter oftează îndrugând un „ce“ prelung, într-o notă amuzantă, car aduce aminte de dialogul dintre Humphrey Bogart şi Claude Rains, din „Casablanca“, atunci când el îi zice că a venit să vadă apele, pe când se afla în mijlocul deşertului. În ceea ce priveşte povestea de dragoste, afecţiunea dintre Peter şi Gwen este atât de pronunţată încât fata îl numeşte „băiatul-gândac“.

Infuzie de personaje negative pentru ridicarea cotei acţiunii

Criticii mai cad de acord asupra unui aspect: efectele speciale impresionante, dar şi infuzia de personaje negative într-o disperare a scenariştilor de a ridica cota nivelului de acţiune. În schimb, ei mai arată că ideea reintroducerii lui Norma Oscorp în film şi a fiului său, Harry, nu a fost foarte strălucită. La cinci ani după ce regizorul Sam Raimi şi-a încheiat propria trilogie „Spider-Man“, în care Willem Dafoe şi James Franco îi portretizau pe cei doi răufăcători, acum Chris Cooper şi Dane DeHaan preiau rolurile, dar nu se dovedesc a fi pe măsură.

spider man foto cinemagia.ro

FOTO cinemagia.ro

Carnea“ unui sendvici cu supereroi

Marvel intenţionează ca acest film să fie „carnea de tun“ într-un sandvici cu supereroi, între lansarea de la începutul lunii aprilie a „Căpitanului America: Războinicul iernii“ şi viitoarea producţie „X-Men: Viitorul este trecut“. Nu există îndoială că „The Amazing Spider-Man 2“ va aduce încasări considerabile ca primul blockbuster al sezonului de vară, de aceea are imaginea unei propuneri de afacere şi nu a unui film care să se ridice la nivelul predecesorului său.

În Statele Unite ale Americii, filmul are deja încasări de 132 de milioane de dolari, după lansarea de pe 18 aprilie, în Marea Britanie a adunat 2,7 milioane de dolari, iar în Australia 1,4 milioane de dolari.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite