Deputaţii din Comisia de Învăţământ au decis miercuri desfiinţarea UEFISCDI. Cum a fost hotărâtă într-un minut soarta gestionării banilor din cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor a votat, fără să mai aducă amendamente, respingerea cererii preşedintelui ţării de reexaminare a anulării Ordonanţei de urgenţă 74 prin care s-a înfiinţat în 2010 UEFISCDI. Dacă actul normativ va fi respins definitiv în Parlament, UEFISCDI ar putea fi desfiinţat, revenindu-se la o formulă descentralizată, în care alocarea finanţărilor în cercetare va fi coordonată de mai multe agenţii.

UPDATE: Deputaţii din Comisia de Învăţământ au decis, cu 14 voturi pentru, respingerea cererii de reexaminare a proiectului de lege ce prevede desfiinţarea UEFISCDI primită la finele lunii martie de la preşedintele Traian Băsescu.

"În mai puţin de un minut a fost aruncată la coş munca de ani de zile pentru eficientizarea cercetării româneşti. Din păcate, în România, inovarea este mai mult aşteptată din afară, iar atunci când sunt eforturi de eficientizare din interiorul ţării, Parlamentul le spulberă într-un minut. Este revoltător, sunt proiecte care trenează în Parlament de ani de zile şi dintr-un interes de politizare a fondurilor din cercetare, o lege atât de importantă este tranşată în ambele Camere în câteva zile", a declarat pentru adevarul.ro, deputatul Raluca Turcan din Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Schimb de replici între deputaţi pe tema OUG 74

Votul pentru respingerea OUG 74 s-a dat în lipsa deputatului Turcan, fără să se mai discute amendamente sau să mai fie o dezbatere, cum a fost cazul la toate celelalte puncte de pe ordinea de zi. Raluca Turcan a părăsit sala pentru două minute în timpul şedinţei şi, când s-a întors, OUG 74 fusese deja respinsă, în condiţiile în care ea le spusese colegilor săi la începutul şedinţei că pregătise amendamente la acest punct.

Când a revenit în sală, Turcan le-a reproşat colegilor săi modul în care s-a votat, în lipsa ei, iar aceştia nu au întârziat cu propriile reproşuri la adresa ei. "Nu pot să cred! Mi se pare o lipsă de responsabilitate, speram ca OUG 74 să fie dezbătută cu argumente... în două minute aţi aruncat la coş toată munca din cercetare", a spus aceasta revoltată.

În replică, deputatul PSD Florentin Gust i-a reproşat că nu era în sală. "Dacă vă interesa atât de mult, poate că trebuia să fiţi mai mulţi de la PDL în sală", a spus el. "Atunci vă rog să introduceţi în regulament că deputaţii nu mai au voie să meargă la toaletă în timpul şedinţei", a răspuns Turcan.

Schimburile de replici au continuat, iar singurul deputat care a adus un argument care să explice de ce a votat ca OUG 74 să fie respinsă, a fost Andea Petru din PSD.

"OUG 74 este din 2010, practic, Legea Educaţiei, care a fost dată în 2011, modifică deja această ordonanţă. De ce să ne întoarcem în 2010, când în 2011 am modificat deja. Eu cred că aţi ieşit demonstrativ ca să nu votaţi", i-a reproşat acesta lui Turcan. Ea a atras atenţia că atunci când a părăsit sala nu se dăduse încă votul pentru punctul care s-a discutat înainte să se treacă la raportul final pentru OUG 74, ca şi cum au pândit-o să iasă din sală pentru a vota. Deputatul Gust i-a spus că nu a pândit nimeni nimic. 

Camera decizională este Senatul

Marţi, propunerea de respingere a OUG 74 va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, urmând ca după aceea să treacă la Senat, camera decizională care a mai respins o dată legea în februarie 2014, înainte să fie retrimisă de către preşedintele Traian Băsescu pentru examinare în comisiile parlamentare.

Reprezentanţii Opoziţiei şi cei din societatea civilă au atras atenţia că miza desfiinţării UEFISCDI este „feudalizarea banilor din cercetare“ într-un an electoral şi de a reda Politehnicii din Bucureşti, condusă pe rând de miniştrii PSD Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu, primul loc în topul beneficiarilor de fonduri.

Societatea Academică din România (SAR) arată într-o analiză că nemulţumirea principală faţă de comasare s-ar fi manifestat la Universitatea Politehnica Bucureşti, care „nu a mai avut după 2010 partea leului din programul INOVARE, pe care îl administra tot ea“.

Pe de altă parte, Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ  din Senat, Ecaterina Andronescu, a negat că Politehnica ar avea o legătură cu demersurile din Parlament. "Este o minciună ce s-a zis că am fi urmărit ca Politehnica să primească cele mai multe proiecte", a spus ea.

Andronescu ar prefera o formulă descentralizată, cum a fost cea de dinaintea înfiinţării Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

"Personal, sunt adepta descentralizării. Iniţial, în anii '90, toată structura de cercetare a fost centralizată la Ministerul Educaţiei, după aceea a fost descentralizată în trei structuri care finanţau cercetarea şi în 2010 a fost din nou centralizată, de data aceasta într-o agenţie separată (UEFISCDI). Cât timp au funcţionat cele trei structuri, nu am auzit nicio nemulţumire. În schimb, de când există UEFISCDI am auzit nemulţumiri din partea cercetătorilor şi a institutelor de cercetare; se întâmplă când puterea de decizie aparţine unei singure instituţii", a  declarat Andronescu pentrru adevărul.ro.

Traseul ordonanţei 74/2010

  •     Ordonanţa de Urgenţă 74/2010 a fost adoptată de Guvernul Boc la finele lunii iunie 2010 şi a intrat în vigoare de la 1 iulie.
  •     Proiectul de lege pentru aprobarea ei a fost trimis în Camera Deputaţilor, unde a fost adoptată tacit în noiembrie.
  •     În Senat, proiectul a primit aviz negativ de la Comisia Juridică, dar în aprilie 2011 a avut raport pozitiv de la Comisia de Învăţământ.
  •     În intervalul mai 2011- iunie 2012 a fost înscris pe ordinea de zi a Senatului de 23 de ori.
  •     Pe 21 iunie 2012, plenul Senatului a aprobat retransmiterea lui la comisii, pentru raport suplimentar de la Comisia de Învăţământ
  •     Raportul nu a mai fost însă formulat decât abia doi ani mai târziu, pe 17 februarie 2014, când comisia condusă de Ecaterina Andronescu a decis respingerea ordonanţei de urgenţă
  •     Pe 18 februarie 2014, proiectul de lege privind respingerea OUG 74/2010 a fost votat de plenul Senatului cu 109 voturi pentru, 5 contra şi 19 abţineri
  •     Pe 18 martie, preşedintele întoarce legea şi cere reexaminarea
  •     pe 26 martie, Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat respingerea cererii de reexaminare
  •     miercuri, 2 aprilie, Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor va da un raport final în ceea ce priveşte Ordonanţa 74, urmând ca aceasta să treacă mai departe la Senat, camera decizională.

Scandal politic pe banii din cercetare

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Ecaterina Andronescu a câştigat bătălia cu Agenţia de Integritate şi poate candida la alegerile europarlamentare

DOCUMENT Ecaterina Andronescu a impus monopol privat pe toate diplomele

Rectorii, mai degrabă manageri decât cercetători reputaţi

Cercetarea românească sub lupa revistei „Nature“. Radu Marinescu: „S-a extirpat chirurgical tot ceea ce înseamnă evaluare calitativă“

UPDATE Demisie în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Motivul: reducerea drastică a finanţării proiectelor de cercetare

Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite