VIDEO Ce şanse de angajare mai au tinerii după facultate, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii care intră acum la facultate trebuie să fie pregătiţi pentru o piaţă a muncii plină de provocări
Tinerii care intră acum la facultate trebuie să fie pregătiţi pentru o piaţă a muncii plină de provocări

Din ce în ce mai puţini tineri merg către o facultate sau îşi permit să termine cu bine învăţământul superior, în condiţiile în care o diplomă nu mai oferă garanţia unui loc de muncă. Iar mulţi dintre cei care aleg calea studiilor superioare nu ştiu de fapt încotro s-o apuce. Despre generaţia nehotărâtă şi soluţii pentru a creşte şansele de angajare ale tinerilor am discutat la Adevărul Live.

 

Invitaţii din platou au fost Dragoş Gheban - managing partner la firma de recrutare Catalyst Solutions, care organizează anual cel mai mare târg pentru tineri profesionişti - Angajatori de Top, care va avea loc pe 17-18 octombrie în Bucuresti, Sabina Popârlan – Project Manager la BuzzCamp, eveniment de angajare tot pentru tinerii absolvenţi, şi Cristian Popescu - preşedintele ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România).

Generaţia tinerilor care au luat drumul facultăţilor la începutul acestei luni este destul de debusolată în ceea ce priveşte alegerea pe care au făcut-o, spun nu numai experţii, dar şi studenţii. 

În momentul în care trebuie să-şi aleagă un drum în viaţă, începând cu domeniul pe care îl vor studia la facultate, tinerii nu se gândesc la piaţa muncii, ci la dezvoltarea personală. Cel puţin acestea au fost gândurile bobocilor în prima zi de facultate.

De altfel, reprezentanţii studenţilor au atras atenţia, prin mai multe studii, asupra ratei ridicate de abandon în facultate.

Declaraţii:

Sabina Popârlan – Project Manager la BuzzCamp, eveniment de angajare tot pentru tinerii absolvenţi: Tinerii care au iniţiativă sunt curioşi şi vor să înveţe de toate din toate departamentele în cadrul unui internship. Este un proces de selecţie înainte de târgurile de job-uri, companiile ne spun ce caută la tineri, ce studii, ce experienţă au. Este o mare cerere în domeniul IT şi telecom, sunt foarte multe job-uri disponibile. În ultimul timp au intrat multe companii pe piaţă pe domeniul acesta. Întotdeauna tinerii care au ales domeniile tehnice au tras lozul câştigător. Angajatoriii mai cauă deschidere şi dorinţa de a învăţa de la oamenii din jurul lor cu mai multă experienţă.

Cristi Popescu, preşedinte ANOSR: Sunt destul de multe probleme în ceea ce priveşte adaptarea studenţilor la piaţa muncii. Din păcate centrele de orientare profesională nu prea sunt funcţionale fiindcă în medie există un consilier la 8.000 de studenţi, nu prea putem vorbi de consiliere unul la unul sau punerea în contact cu ceea ce caută angajatorii de la ei. De asemenea, în universităţi nu dezvoltăm lucrul în echipă, gândirea critică, lucrurile pe care un angajator le caută la un tânăr. Universităţile ar trebui să se preocupe să creeze o relaţie între angajator şi studenţi şi să dezvolte abilităţi care pot fi puse în aplicare când terminăm studiile.

Dragoş Gheban - managing partner la firma de recrutare Catalyst Solutions, care organizează anual cel mai mare târg pentru tineri profesionişti - Angajatori de Top: Sunt din ce în ce mai multe companii care se implică în târguri în oraşele mari, cel puţin (Bucureşti, Iaşi, Timişoara). O parte dintre clienţii noştri se plâng de lipsă de seriozitate din partea tinerilor. Cred că mingea e foarte mult în terenul tinerilor, cu cât îşi dau seama că trebuie să investească în viitorul lor, cu atât le va fi mai bine. Cred că activităţile de dezvoltare din timpul studiilor sunt importante. Companiile caută persoane puse pe treabă care doresc să facă ei lucruri, nu să li se întâmple lucruri. 

Abandon şi lipsa consilierii în facultate

De curând, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a publicat o listă cu gradul de abandon la 20 de universităţi de stat în ultimii şase ani, media totală a renunţării fiind de aproape 40%.

O altă analiză ANOSR a arătat că universităţile au, în medie, câte un consilier pentru aproape 8.500 de studenţi, aceasta fiind una din cauzele acestui fenomen şi al integrării dificile pe piaţa muncii.

Experţii susţin însă că e nevoie de o mai bună orientare în carieră pentru ei şi să ştie din timp care este traseul pe care vor să meargă. E nevoie în primul rând de o mai bună informare: ce specializări li se potrivesc, ce domenii sunt căutate şi unde este nevoie de absolvenţi.

Pentru tineri există o serie de astfel de surse de informare, aşa cum este Târgul Angajatori de Top, care va avea loc în Capitală weekendul viitor (17-18 octombrie), care va aduce peste 3.400 de locuri de muncă, oferite de 100 de companii sau BuzzCamp, unde tinerii se vor putea întâlni din nou cu angajatorii.


Pe aceeaşi temă:

Generaţia nehotărâtă a început facultatea

Protest anti-Guvern al unui student la deschiderea anului universitar la SNSPA. Cum a arătat prima zi de facultate

Cât mai costă viaţa de student în România

ANALIZĂ De ce renunţă 4 din 10 studenţi la facultate

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Lista Universităţilor de Stat unde studenţii au abandonat facultatea în ultimii şase ani în proporţie de aproape 40%. Care sunt cauzele

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite