Bacalaureat 2017. Subiectele de la proba scrisă la Limba Română şi rezolvarea lor, la Adevărul Live. A fost publicat baremul de punctaj al subiectelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima probă de foc a examenului de Bacalaureat, cea la Limba şi literatura română, a trecut fără prea mari bătăi de cap pentru cei care au învăţat. La subiectul al treilea, absolvenţii de Uman au primit Marin Preda, pe când cei de la Real au avut de ales între Ioan Slavici şi Liviu Rebreanu. Subiectele au fost rezolvate la Adevărul Live, unde invitată a fost Ruxandra Achim, profesor de Română la Colegiul Naţional I.L Caragiale.

UPDATE Într-un liceu din Capitală candidaţii au aşteptat două ore ca să primească subiectele.

Absolvenţii de liceu care au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română la examenul de Bacalaureat în centrul de examen din Liceul Teoretic „Traian” din Capitală au aşteptat mai mult de două ore primirea subiectelor, elevii susţinând că a fost o organizare slabă. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) spune că multiplicarea subiectelor a durat mult, însă timpul de lucru de trei ore pentru rezolvarea subiectelor a fost respectat.

UPDATE 15.20 „La proba scrisă la Limba Română din cadrul examenului de Bacalaureat, Sesiunea 2017, a fost raportată o prezenţă de 96,6%. În timpul evaluării au fost eliminaţi 55 de candidaţi pentru tentativă de fraudare a examenului, a declarat pentru „Adevărul” Ariana Bucur, secretar de stat al Ministerului Educaţiei.

UPDATE 15.00 Baremul de Punctaj al subiectelor a fost publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei

Baremul de Punctaj al Variantei susţinută la Română de către absolvenţii Profilului Real

Baremul de Punctaj al Variantei susţinută la Română de către absolvenţii Profilului Uman



Subiecte au fost cu un nivel de dificultate mediu spre dificil, dar care pot aduce un 8 fără probleme celor care au învăţat. „Subiectele au mers pe acelaşi tipar ca în anii trecuţi. Cerinţele au avut un nivel de dificultate mediu spre dificil. Cred că se putea obţine nota 7,50-8 cu uşurinţă. Textul argumentativ de la subiectul al II-lea a avut o temă generoasă, acccesibilă elevilor. Cât despre subiectul al III-lea, acesta a fost unul relativ uşor pentru candidaţi pentru că în general ei înţeleg mai bine genul epic, comparativ cu genul liric sau dramatic“, a arătat profesoara de Română, Ruxandra Achim, de la Colegiul IL Caragiale imediat după examen. 

Însă din cauza diferenţelor de pregătire pe parcursul studiilor liceale, absolvenţii de profil Uman primesc subiecte uşor diferite faţă de cei de la Real. 

„Gradul de dificultate este puţin mai mare şi e firesc”

 „Per total, subiectele au fost puţin mai dificile în comparaţie cu anii trecuţi.  Poezia nu ar fi trebuit să le dea bătăi de cap, deşi cred că ar fi fost mai uşor pentru ei să primească o poezie de la un autor cunoscut. Faptul că au fost lăsaţi să aleagă între operă scrisă de Slavici şi una de Rebreanu le-a conferit o anumită flexibilitate evaluaţilor, ceea ce este un lucru bun pentru ei. Subiectul al II-lea nu mi se pare ieşit din comun. Trebuiau doar să ştie cum să facă o argumentare într-un mod logic şi coerent“, a explicat pentru Adevărul, Mihaela Apetrei, specialist în Limba Română.

Bacalaureat 2017. Rezolvarea subiectelor de la Limba Română 

SUBIECTE PROFILUL REAL

Subiectul I: elevii au avut mai multe cerinţe dintr-un text la prima vedere - poezie „Alt cantec“, de Adrian Maniu. Printre cerinţe, identificarea mai multor sinonime sau rolul cratimei în text.

La al doilea subiect elevii au avut de scris un text argumentativ despre rolul comunicării în realizarea unui proiect în echipă.

La subiectul III a fost un eseu în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu. 

image
image

SUBIECTE PROFILUL UMAN 

La subiectul I, elevii au avut de răspuns la nouă întrebări referitoare la elementele poeziei „Vocila” de Ion Vinea

La al doilea subiect, candidaţii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică, în care trebuiau să respecte structura unui astfel de discurs, numărul de cuvinte şi normele limbii române. 

La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda. Cei mai mulţi au ales ori „Moromeţii” ori „Cel mai iubit dintre pământeni”. 

„Sunt toate şansele ca atât elevii de la profilul Real şi profilul Uman să se fi descurcat foarte bine, pentru că au primit subiecte generoase, pe placul elevilor care preferă indiscutabil subiectele care au ca suport la cel de-al treilea punct, un text narativ şi iată că dorinţa lor a prins viaţă şi au putut să analizeze un astfel de subiect”, menţionează profesoara Ruxandra Achim. Tot aceasta mai spune că genul epic este mai prietenos pentru elevi pentru că aceştia se simt mai în siguranţă când se referă la un suport narativ decât liric, deşi ar putea să cadă în capcana de a rezuma textul, lucru care de altfel nu se punctează. 

image
image

„A fost destul de uşor. Partea a treia a fost mai dificilă. Ne-a picat să descriem un personaj de către Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu. A fost cam nasol, am bătut câmpii. Sper să o să iau notă de trecere. Am băgat de umplutură ca să ajung la numărul de pagini. La restul subiectelor am scris puţin. Cei mai mulţi dintre colegii mei au terminat după prima jumătate de oră. Subiectele ar fi fost aceptabile dacă te pregăteai ct de cât. Eu m-am pregătit în ultima săptămână, aşa că nu am pretenţii foarte mari, pentru că am lucrat", ne-a spus Ionuţ Andrei, 20 de ani, elev provenit din seriile anterioare.


Proba scrisă la Limba şi Literatura Română, care a început la ora 09.00, constă în trei subiecte, fiecare cu 30 de puncte. La primul, elevii au de rezolvat câteva exerciţii pe baza unui text la prima vedere, partea cea mai grea la acest subiect fiind ultimul subpunct în care tinerii trebuie să facă un mini-eseu în baza unui fragment din textul dat. La cel de al doilea subiect, absolvenţii au de elaborat un text argumentativ despre un anumit subiect dat, în care să respecte structura unui astfel de discurs, numărul de cuvinte şi normele limbii române. De asemenea, ei trebuie să utilizeze mijloace lingvistice potrivite exprimării unei aprecieri, să dezvolte două argumente adecvate ipotezei şi o concluzie pertinentă.

„La subiectul al III-lea, marea problemă a elevilor de clasa a XII-a, sigur, nu a tuturor, să nu generalizăm, presupune un eseu structurat care are două aspecte fundamentale: unul este legat de conţinut, care se regăseşte în programa de studiu din cei 4 ani de liceu. A doua chestiune spinoasă este cea a numărului de cuvinte, care trebuie să fie de minimum 600. De asemenea, este esenţial ca elevul să îşi organizeze eseul mai întâi sub forma unei scheme pe o ciornă, care îl va ajuta în procesul de redactare. Lucrând la acest plan, ulterior va şti ce să dezvolte“, a explicat Ruxandra Achim, profesor de Limba şi Literatura Română la Colegiul I.L. Caragiale.

Tot pentru subiectul al III-lea, aceasta i-a sfătuit pe candidaţi să fie atenţi la greşelile de punctuaţie şi ortografie şi să evite tentaţia de povesti textul dat.

Proble scrise încep la ora 09:00, iar accesul în sala de examen se face în intervalul 08:00-08:30. „Elevii nu au voie să intre în sala de examen decât cu stiloul sau pixul cu cerneală albastră, creioane, penar, instrumentele de geometrie, o sticlă cu apă sau un pachet de şerveţele. Evaluaţilor le este interzis să aibă la ei telefonul mobil, tableta, memoratoarele, culegerile sau alte cărţi. Toate aceste obiecte vor fi depuse la sala de bagaje înainte de intrarea în sala de examen. Elevii prinşi că au încercat să copieze sau că au copiat vor eliminaţi din examen”, a explicat Andreia Bodea, director al Colegiului Naţional „I. L. Caragiale” din Capitală.

Touşi, problemele organizatorice nu reprezintă singura chestiune ce îi preocupă pe candidaţi, provocarea cea mai mare pentru unii dintre ei fiind stăpânirea emoţiilor. Pentru a trece peste acest obstacol, consilierul şcolar, Diana Ioaneş, îi sfătuieşte pe elevi să se relaxeze şi să se concentreze asupra respiraţiei în timpul examenului. „Dacă au un atac de panică în timpul examenului, să încerce în acel moment să fie foarte atenţi la respiraţia lor, să prelungească expirul, să prelungească şi inspirul, iar expirul să dureze mai mult. În câteva minute vor reuşi să revină treptat la o stare emoţională care îi va face capabili să-şi continue examenul”.

Probele obligatorii în funcţie de profil: Matematica şi Istoria

Miercuri, pe 28 iunie, absolvenţiii clasei a XII-a vor susţine proba obligatorie în funcţie de profilul pe care l-au studiat în timpul anilor de liceu. Concret, cei de la Profilul Uman vor fi evaluaţi la Istorie, iar cei de la Real la Matematică. Practic, la Matematică vor da Bac-ul atât cei de la profilul Mate-info, cât şi cei de la Ştiinţele naturii, Tehnologic, şi Pedagogic. Dar variantele au nivele de dificultate diferite: cele mai grele subiecte le vor primi cei de la specializarea Mate-info, iar cele mai uşoare absolvenţii Profilului Pedagogic.

 „Problemele propuse sunt echilibrate, clare şi corect formulate, cu un nivel de dificultate care nu se situează în afara programei şcolare. Nu cred că elevii au de ce să se teamă anul acesta. Nu vor fi probleme-capcană. Trebuie să recapituleze teoria din anii de liceu şi să rezolve variante din anii trecuţi. Nu în ultimul rând, trebuie să fie atenţi la etapele rezolvării fiecărui exerciţiu şi să citească bine problema“, a explicat Denisa Tănăsescu, profesor de Matematică la Colegiul Naţioanal I.L. Caragiale.

Cât despre absolvenţii Profilului Uman care vor susţine proba la Istorie, ei trebuie să recapituleze în special „bătăliile din Evul Mediu, cât şi tratatele şi celelalte acţiuni diplomatice încheiate de voievozii din acea perioadă. Elevii trebuie să aibă în vedere şi proiectele de construire şi de consolidare a Statului Român Modern, dar şi istoria comunismului din România”, a precizat Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” . 

Acesta a mai adăugat că cea mai frecventă greşeală la această probă este la  confundarea tipurilor de cerinţă. „Termeni precum <<precizaţi>> sau <<menţionaţi>> se referă la un răspuns scurt şi la obiect, în comparaţie cu <<prezentaţi>> care presupune un răspuns mult mai elaborat. Una este să precizezi un eveniment istoric ca Primul Război Mondial pe care îl poţi face într-un rând şi altceva înseamnă prezentarea Primului Război Mondial, unde trebuie să elaborezi un eseu“.

Proba pentru materia aleasă de candidaţi în funcţie de profil

Absolvenţii ciclului liceal vor susţine, pe 30 iunie, Bacalaureatul la o materie la alegere în funcţie de profilul pe care l-au studiat. Elevii care au fost la Profilul Real pot alege pentru cea de a treia probă între Fizică, Biologie, Chimie şi Informatică. În privinţa candidaţilor care au absolvit Profilul Uman, aceştia au ca opţiune Geografia sau Şiinţele socio-umane: Economia, Logica, Psihologia, Sociologia şi Filozofia

 Ce subiecte s-au dat la Bac-ul Olimpicilor 2017

Olimpicii care reprezintă România la competiţiile internaţionale, inclusiv cele sportive, au susţinut probele scrise ale Bac-ului la începutul lunii iunie. Printre altele, cei de la Real la Română au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularităţi de construcţie a personajului într-un text dramatic, iar cei de la Uman au avut de prezentat relaţia dintre două personaje într-o operă dramatică

Gradul de promovabilitate la Bac-ul Olimpicilor a fost de 77,95% în acest an, cu aproximativ 10 procente mai mare faţă de cel din 2016.

Cum s-a schimbat notarea contestaţiilor

Candidaţii la Evaluările Naţionale şi la Bacalaureat care vor solicita reevaluarea lucrărilor trebuie să ştie că rezultatul obţinut după cererea de recorectare a lucrărilor va fi cel final, chiar dacă diferenţa este mai mică de 0,50 de puncte. Până acum nota finală era schimbată doar dacă exista această diferenţă între nota iniţială şi cea de după contestaţie.  Rata de promovare la Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2016, înainte de contestaţii a fost de 66,7%, iar procentul final de promovare a fost de 68,1% .

Calendar Bacalaureat 2017

Proba scrisă la Limba Română se va desfăşura pe 26 iunie, fiind urmată, a doua zi, de proba scrisă la Limba Maternă. În data de 28 iunie va fi susţinut examenul la materia obligatorie a profilului, adică la Matematică sau Istorie, iar pe 30 iunie va avea loc proba scrisă la materia aleasă de candidaţi, tot în funcţie de profilul studiat. Afişarea rezultatelor se va face pe 5 iulie la ora 16:00, iar după aceea, vor putea fi depuse contestaţiile, până la ora 20:00. Acestea vor fi rezolvate în perioada 6-9 iulie, iar pe 10 vor fi afişate rezultatele finale.  Cei care nu vor reuşi să promoveze examenul în această sesiune se vor putea înscrie pentru sesiunea din toamnă în intervalul 11 - 14 iulie.

ALBA: Peste 2.600 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română ARAD:  2.671 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română ARGEŞ: 4167 de elevi rezolvă subiectele la Română BACĂU: Peste 3.500 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română BIHOR: Peste 5.000 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română BISTRIŢA-NĂSĂUD:  „Am ales Ion, m-am gândit că e mai uşor, dar nu m-am descurcat nici cu Ion“ BOTOŞANI: Peste 2.580 de elevi trebuie să rezolve subiectele la Română BRAŞOV: Elevii de la Uman, băgaţi în ceaţă de subiectul cu cinematografia. Tinerii s-au plâns şi de măsurile de securitate BRĂILA: 1.632 de absolvenţi de liceu din judeţ rezolvă subiectele la Română BUZĂU: Peste 2.700 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română CARAŞ-SEVERIN: 2.400 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română CĂLĂRAŞI: Elev, la ieşirea de la examen: „Ion, normal, pe cine puteam să alegem? Era însetat de pământ şi o iubea pe-aia... Cum îi zice?“ CONSTANŢA: 4.541 de elevi din judeţ trebuie să rezolve subiectele la Română CLUJ: „Fratele Liviu a scris Ion?” DÂMBOVIŢA: 3.302 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română DOLJ: 3.998 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română GALAŢI: Elev la ieşirea din examen: „Am scris tot. Cred că iau un şase“ GIURGIU: Peste 1.700 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română GORJ: Doi elevi au fost eliminaţi din examen  HUNEDOARA: Peste 2.800 de elevi trebuie să rezolve subiectele la Română IALOMIŢA: 2.000 de elevi din judeţ trebuie să rezolve subiectele la Română IAŞI: Aproape 5.000 de elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română MARAMUREŞ: Candidat: „Nu ne aşteptam la subiectele astea, eram convinşi că o să ne dea poezie” MEHEDINŢI: 1.807 elevi rezolvă subiectele la Română MUREŞ: Elevii din judeţ rezolvă subiectele la Română NEAMŢ:  Optimism fără limite după proba scrisă la Română: „Foarte forţo o fost, cel mai forţo, am scris tot“ OLT:  Subiectele de la Bacalaureat. Romanul psihologic, între Slavici şi Rebreanu PRAHOVA: „M-am scos cu Ion, aseară l-am învăţat, dar am uitat-o pe-aia cu Glasul Iubirii“ SATU MARE: Elevii nu s-au speriat de „Ion“ şi „Moara cu noroc“ SĂLAJ: Peste 1.800 de elevi din judeţ trebuie să rezolve subiectele la Română SIBIU: Peste 2.400 de elevi sibieni rezolvă subiectele la Română SUCEAVA: Peste 5.000 de absolvenţi de liceu rezolvă subiectele la Română TELEORMAN: Peste 2.400 de elevi din judeţ  rezolvă subiectele la Română TIMIŞ: „Ion a fost prea lacom. A vrut şi avuţie, şi iubire şi s-a ales mort“ TULCEA: Elevii din judeţ rezolvă astăzi subiectele la Română VASLUI: Subiectele la examenul de la Limba Română VÂLCEA:  2.601 elevi din judeţ rezolvă subiectele la Română VRANCEA: Peste 2.300 de absolvenţi de liceu rezolvă subiectele la Română 
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite