Proiect de ordonanţă de urgenţă: Statul va rambursa în acest an transportatorilor 353 de milioane de lei din acciza suplimentară la motorină
0Statul va restitui transportatorilor rutieri de marfă şi de persoane 4 eurocenţi din cei 7 eurocenţi percepuţi ca acciză suplimentară pe litru de carburanţi, astfel că efortul bugetar se va ridica la 353 de milioane de lei în acest an, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor şi în nota de fundamentare a actului normativ.
Statul ar fi urmat să încaseze în acest an 1,8 miliarde de lei din introducerea, de la 1 aprilie, a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, potrivit premierului Victor Ponta. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, declara recent, la Adevărul Live, că încasările din acciza suplimentară se vor ridica în acest an la 2 miliarde de lei.
Astfel, din cele 1,8 miliarde de lei ce ar urma să fie încasate pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie, statul va rambursa transportatorilor 353 de milioane de lei. În urma rambursărilor, statul va avea încasări nete de 1,45 miliarde de lei.
Acciza suplimentară se va rambursa parţial pentru motorina utilizată drept carburant pentru „transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone“ şi pentru „transportul de călători, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de călători“, cu un autovehicul cu 8+1 locuri, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă.
Condiţiile, procedura şi termenele de restituire se stabilesc ulterior prin hotărâre a Guvernului.
„Având în vedere faptul că sectorul transporturilor de bunuri poate influenţa pe orizontală evoluţia preţurilor în întreaga economie naţională, precum şi necesitatea menţinerii competitivităţii la nivel internaţional a transportului de călători, pentru a preîntâmpina posibilele efecte negative ale creşterii nivelului de accize pentru motorină cu 70 euro/1.000 litri începând cu data de 1 aprilie 2014 pentru sectorul transporturilor de mărfuri şi de persoane, se prevede acordarea unui nivel de accize diferenţiat cu 40 de euro/1.000 litri cu parcurgerea procedurilor specifice în domeniul ajuotrului de stat“, se mai arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Mai puteţi citi:
Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de pe un site de socializare un grafic care ilustrează evoluţia preţului la carburanţi în perioada ianuarie 2009-mai 2012, în guvernarea PDL, şi în perioada mai 2012-martie 2014, în guvernarea PSD, arătând că „preţul benzinei, sub guvernele domnului Băsescu, a crescut cu 70%, iar cel al motorinei cu 90%“.
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre introducerea accizei de şapte eurocenţi la carburant, despre relaţiile României cu Rusia şi China şi despre aniversarea a zece ani de la intrarea României în NATO.
Băsescu, un ultim apel către Ponta: „Vă rog renunţaţi la introducerea accizei la carburant“
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o nouă scrisoare premierului Victor Ponta, în care îi cere să renunţe la introducerea accizei la carburant de la 1 aprilie, precizând că povara va fi suportată de cetăţean.
Şoferii vor circula anual cu 1.100 de kilometri mai puţin dacă îşi păstrează neschimbat bugetul pentru achiziţia de carburanţi după introducea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, de la 1 aprilie, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru VeziCatFace.ro.
Executivul pregăteşte un act normativ prin care transportatorii vor primi înapoi, trimestrial, câte 4 eurocenţi din cei 7 eurocenţi, cât va reprezenta de la 1 aprilie acciza suplimentară, a declarat premierul Victor Ponta.
Guvernul a decis să introducă o acciză suplimentară la carburanţi „fără o analiză de impact, pentru a putea face cheltuieli mai mari în 2014, an electoral“, iar decizia va avea un „efect de bumerang“ asupra bugetului de stat, consideră liderii marilor asociaţii de transportatorii.
Guvernul a aprobat scrisoarea FMI şi trimite documentul către Preşedinţie pentru semnare
Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.
Acciza suplimentară de 7 eurocenţi va propulsa România în topul preţurilor UE la motorină şi benzină
România se află acum pe ultimul loc în clasamentul european al preţurilor la benzină şi pe 23 din 28 la motorină. De la 1 aprilie, preţul motorinei ne va plasa în top 10.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la motorină, arătând că, în caz contrar, şoferii vor cumpăra carburanţi dinafara ţării, fapt care ar duce la scăderea încasărilor bugetare din această taxă.
Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.