Evaziunea se mută din pâine în alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marii comercianţi promit că vor ieftini pâinea proporţional cu scăderea TVA FOTO Adevărul
Marii comercianţi promit că vor ieftini pâinea proporţional cu scăderea TVA FOTO Adevărul

Scăderea TVA în panificaţie îi va determina pe evazionişti să se refugieze în comerţul cu băuturi spirtoase, unde accizele cresc abrupt şi se anunţă scumpiri de 40%.

Guvernul schimbă regimul taxelor după o logică foarte interesantă: scăderea unei taxe va reduce evaziunea, în timp ce mărirea alteia nu-i va încuraja pe evazionişti. Este vorba despre TVA la pâine, care va scădea la 9% şi ar putea duce astfel la scăderea evaziunii, simultan cu majorarea cu 25% a accizelor la alcool. Măsură prin care Guvernul nu dă semne că s-ar aştepta la creşterea proporţională a pieţei negre, ci – dimpotrivă – la acoperirea găurii bugetare generate de reducerea TVA la pâine.

Toţi producătorii de pâine, ca şi marii comercianţi, şi-au luat ieri angajamentul ca preţurile să scadă proporţional cu scăderea acestei taxe, dar aici vorbim despre agenţi economici corecţi, care nu practică evaziunea nici astăzi, cu TVA de 24%.

Cum se vor comporta ceilalţi, evazioniştii, confruntându-se cu „pericolul“ de a-şi pierde câştigurile obţinute prin eludarea taxelor? Experţii fiscali consultaţi de „Adevărul“ descriu în detaliu resorturile care ar putea „albi“ piaţa neagră a pâinii şi spun că evazioniştii vor migra către alte sectoare unde taxele sunt mari şi câştigurile din eludarea lor sunt pe măsură.

Concret, în timp ce la pâine nu mai are rost să ocoleşti plata unei taxe de doar 9% (faţă de 24%), la alcool se iveşte o oportunitate nesperată: accizele cresc atât ca sumă nominală, cât şi ca rată de schimb euro/leu aplicată în calculul acesteia, astfel că preţul final al băuturilor va creşte cu până la 40% în varianta unui comportament fiscal corect. Asta înseamnă un câştig tot atât de mare pentru cei care vor ocoli plata accizei la alcool.

Dispare doar un sfert din piaţa neagră

„Câştigul primit acum de către evazionişti prin eludarea TVA (24%) la pâine este suficient de mare încât să merite riscul în eventualitatea unui control, dar când acel câştig va scădea la 9%, riscul nu-şi va mai avea rostul. Va fi, practic, un câştig mai mic la acelaşi risc de sancţiune fiscală“, a explicat pentru „Adevărul“ consultantul financiar Gabriel Biriş.

„Desigur, evazioniştii nu eludează doar TVA, ci toate celelalte taxe, însă ponderea acestora în total este prea mică pentru a presupune că scăderea doar a TVA nu va reduce evaziunea. La o pâine cumpărată cu 8 lei şi apoi vândută cu 10 lei, câştigul din eludarea TVA este de 2,2 lei şi va fi sub un leu, în timp ce câştigul din eludarea altor taxe este de doar 30-50 de bani. De aceea, dacă scade TVA, se pierde cea mai mare parte a câştigului obţinut de evazionist. Va fi o scădere naturală a pieţei negre din acest sector, însă doar în proporţie de o pătrime, nu mai mare“, a estimat specialistul.

El a mai precizat că efectul reducerii TVA va fi în prima fază (o lună, două) scăderea veniturilor la buget, după care veniturile vor creşte, ca urmare a ieşirii la suprafaţă a fostelor afaceri la negru, apoi „în trei până la şase luni va fi epuizată întreaga bază a capacităţii de creştere a veniturilor ca urmare a reducerii evaziunii“.

În fine, Gabriel Biriş a mai spus că, pentru a obţine o reducere substanţială a evaziunii, Guvernul trebuie să întărească şi controlul fiscal. „Este imposibil să produci şi să vinzi mii de pâini pe zi şi să nu te ştie Fiscul. Evazioniştii sunt pe-o mână cu inspectorii fiscali, şi aici trebuie acţionat în primul rând, dacă vrem cu adevărat să scăpăm de acest flagel“, a conchis Gabriel Biriş.

„Fantomele“ se vor muta în alt sector

Şi consultantul fiscal Emilian Duca este de acord că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii, însă „aceasta este doar componenta matematică a măsurii“.

„Acest ecart de 24% între veniturile unui evazionist şi ale unui agent corect va scădea la 9%, deci este posibil să avem o reducere a cazurilor de neconformare fiscală, dar va exista şi un alt efect: migraţia. Cei care acum câştigă din evaziunea la pâine se vor reorienta pentru a obţine astfel de câştiguri în alte sectoare. Pe partea lui, statul trebuie să-şi mărească eficienţa controalelor, pentru că împotriva evaziunii trebuie luate şi măsuri educative, dar şi măsuri coercitive“, ne-a spus Emilian Duca.

Cutremur pe piaţa alcoolului

Băuturile alcoolice se vor scumpi cu 25-40% dacă vor creşte accizele la alcool, iar evaziunea fiscală va urca la 90%, de la 70% în prezent, a declarat preşedintele patronatului GARANT, Romulus Dascălu. Acciza la alcool va creşte cu 33%, de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru.

„Nu se va rezolva nimic nici în sectorul pâinii, nici evaziunea şi nici scăderile de preţ, pentru că diferenţa de TVA se va duce în buzunarele producătorilor. Va fi un cutremur în domeniul alcoolului, se va închide tot, iar veniturile la buget vor scădea“, a arătat Dascălu. Potrivit acestuia, piaţa fiscalizată de alcool se ridică la 90-100 de milioane de sticle. „Spre comparaţie, în 2001-2002, piaţa era undeva la 300-350 de milioane de sticle. Această diferenţă s-a dus în piaţa nefiscalizată“, a mai spus liderul patronal. ;

Cum s-ar putea ieftini pâinea

Dacă un brutar ar transfera consumatorului întreaga reducere de TVA, de la 24% la 9%, atunci pâinea s-ar ieftini cu 12,1%. De exemplu, dacă unei pâini care costă acum 3 lei i se va aplica în totalitate reducerea de TVA, preţul de la 1 septembrie va scădea la aproximativ 2,6 lei. Însă în proiectul de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal nu se specifică faptul că agenţii comercianţi cu activităţi în domeniul panificaţiei ar avea o astfel de obligaţie. Astfel, rămâne la latitudinea fiecăruia să transfere sau nu, la consumator, această relaxare fiscală.

Ponta: „Să dovedim că nu suntem o ţară de evazionişti“

România trebuie să dovedească Fondului Monetar Internaţional (FMI), după reducerea TVA la pâine, că nu este o ţară de evazionişti, a declarat ieri premierul Victor Ponta, la o întrunire a industriaşilor din sectorul de panificaţie.

„Probabil în 9-12 luni vom face o evaluare asupra efectelor în ceea ce priveşte reducerea evaziunii fiscale şi nivelul de încasări la buget. Dacă se dovedeşte că nu avem evaziune fiscală mai mică şi că avem încasări mai proaste, înseamnă că măsura cu TVA 24% era cea corectă. Eu, personal, şi miniştrii Guvernului meu, am considerat, pe baza analizelor, că nu este aşa. Dar ţara nu se învârte după cum vrea Guvernul, de aceea este nevoie de un parteneriat cu producători şi retaileri“, a spus Ponta, prezent la Conferinţa Naţională a Morarilor şi Brutarilor.

„Contabil, pierdem bani“

Premierul a arătat că diminuarea evaziunii fiscale este o condiţie pentru a putea menţine această facilitate şi a extinde diminuarea taxei şi la alte alimente, cum ar fi produse din carne.

„Este o bătălie între realitatea contabilă şi realitatea-realitate. Este adevărat, contabil pierdem bani acum, că am redus TVA, şi noi de fiecare dată spunem «Da, dar lumea nu trăieşte numai după realitatea contabilă». Mama mea o să se supere pe mine, că e contabilă şi o s-o ia ca pe un atac. Sunt măsuri economice care pe hârtie aduc pierderi pentru buget, aşa cum sunt măsuri economice care pe hârtie ne-au adus câştiguri pentru buget şi în realitate nu s-a întâmplat acest lucru. Când a fost majorat TVA de la 19% la 24%, pe hârtie cu cinci puncte procentuale, în realitate încasările din TVA au crescut cu 1,5%. Nu ţine calculul matematic cu realitatea de zi cu zi“, a adăugat Ponta.

„Fiecare cetăţean care cumpără o pâine trebuie să ceară un bon fiscal, deoarece în sens contrar reducerea TVA la pâine va însemna doar pagubă în buget, iar Guvernul va rămâne singur în demersul de reducere a evaziunii fiscale“, a mai spus şeful Guvernului.

Tot ieri, şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a precizat că autorităţile române vor evalua impactul reducerii TVA la pâine la 9% pentru a vedea dacă a scăzut evaziunea fiscală şi, în funcţie de rezultat, măsura s-ar putea menţine sau se va reveni la TVA de 24%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite