În trei ani pe Bursă, Fondul Proprietatea a devenit mai mult „câine de pază“ şi mai puţin „fond de investiţii“

În trei ani pe Bursă, Fondul Proprietatea a devenit mai mult „câine de pază“ şi mai puţin „fond de investiţii“

Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea celor deposedaţi abuziv în timpul comunismului

Trei ani au trecut de când Fondul Proprietatea s-a listat pe Bursa de Valori Bucureşti. În tot acest timp, americanii de la Franklin Templeton, compania care administrează FP, au devenit o sperietoare pentru companiile de stat româneşti, cu manageri numiţi politic şi în general obişnuiţi să nu fie deranjaţi de nimeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totuşi, în cursa pentru creşterea preţului acţiunilor şi atingerea unei profitabilităţi cât mai mari pe termen scurt, Fondul Proprietatea s-a îndepărtat încet dar sigur de principalul său obiect de activitate: investiţiile.

„Mesajul meu este unul de sprijin al Guvernului pentru piaţa de capital. Vom susţine Bursa prin continuarea programului de privatizări în 2014 şi totodată pot să vă spun că nu există nicio intenţie de creştere a taxelor anul acesta. De asemenea, felicit Fondul Proprietatea pentru că are un rol important în îmbunătăţirea guvernantei corporative în România prin disciplinarea companiilor de stat, forţăndu-le să atingă anumite ţinte de performanţă”, a declarat Liviu Voinea, ministrul Bugetului.
 
În ciuda faptului că s-a implicat foarte mult în viaţa companiilor din propriul portofoliu, Fondul Proprietatea a rămas dator la capitolul investiţii. FP nu a mai făcut nicio achiziţie de acţiuni ale unei alte companii de mai bine de doi ani, sau mai exact, de când fondul american hedging Elliott Associates (cel mai mare acţionar al FP) a început să-i preseze serios pe administratorii de la Franklin Templeton.
 
 
 
 

 

citeste totul despre: