DOCUMENT Statul vrea să impoziteze clădirile la „valoarea de piaţă”. De ce spun experţii că nu e posibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Goana după bani la buget atinge şi piaţa imobiliară. Un proiect aflat în lucru la Guvern şi altul în Parlament prevăd că statul va schimba impozitarea clădirilor nerezidenţiale, urmând ca aceastea să fie taxate la valoarea lor de piaţă. Specialiştii fiscali şi chiar evaluatorii susţin însă că acest lucru nu se poate realiza, mai ales pentru că „valoarea de piaţă” este greu de definit şi estimat.

Astfel, după ce anul acesta Executivul a tăiat o sursă importantă de finanţare a primăriilor prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, acum autorităţile plănuiesc o metodă de compensare.

O modificare a Codului Fiscal aflată în lucru prevede că, începând cu anul 2018, impozitarea clădirilor nerezidenţiale aflate în propritatea persoanelor fizice sau juridice va fi realizată exclusiv pe baza evaluării valorii de piaţă, atrage atenţia Adrian Vascu, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), potrivit Capital.

Astfel, clădirile nerezidenţiale vor fi impozitate cu o cotă stabilită de autoritatea deliberativă între 0,2% - 1,3% din valoarea de piaţă stabilită de un evaluator. Propunerea circulă pe la autorităţile locale din România, spune Adrian Vascu. „Începând cu anul 2018, rapoartele de evaluare întocmite de evaluatorii autorizaţi pentru a fi furnizate de către contribuabili organelor fiscale locale, se realizează exclusiv prin metoda evaluării valorii de piaţă. Rapoartele de evaluare se depun în copie, la organul fiscal local, ca anexă la declaraţia contribuabilului“, este noua formă de impozitare propusă.

Proiect de lege în Parlament

Totodată, un proiect de lege care se află pe parcursul procesului legislativ, respectiv la comisiile de avizare şi de raport din Camera Deputaţilor, face referire la aceleaşi concepte, introducând şi unele modificări suplimentare ale Codului Fiscal. Iniţiatorii sunt deputaţii PNL Claudiu-Vasile Răcuci şi Dan Vîlceanu.

Potrivit lui Vascu, citat de zf.ro, actul normativ introduce ca noţiune valoarea de piaţă, dându-i o definiţie care nu are legătură cu standardele de evaluare, respectiv „valoarea construcţiilor şi a terenurilor determinată de un evaluator autorizat printr-o abordare de piaţă”. Totodată, actul normativ stabileşte impozite diferenţiate pe tipuri de industrii, respectiv: 1. domeniul turismului, domeniul hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară; 2. cercetare dezvoltare, învăţământ sau servicii de sănătate; 3. activităţi din sectorul producţiei şi livrării de bunuri şi servicii, altele decât cele din domeniul agricol.

În prezent, primăriile aplică imobilelor cu destinaţie nerezidenţială tot o cotă cuprinsă între 0,2 şi 1,3% din valoarea stabilită de un evaluator, însă legea nu menţionează nimic de „valoarea de piaţă” a clădirilor.

Ce spun experţii                                                                                                                   

Adrian Vascu, el însuşi evaluator, avertizează că nu este posibilă estimarea valorii de piaţă a unei clădiri şi cere Guvernului să elimine această eroare din proiectul de lege. În 2016, când această idee circula la iniţiativa premierului de atunci, Dacian Cioloş, Vascu spunea că un astfel de sistem presupune legarea bugetelor locale de ciclurile pieţei imobiliare, ceea ce ar crea o fluctuaţie anuală a veniturilor.

Totodată, consultantul fiscal Gabriel Biriş susţine că impozitarea clădirilor la valoarea de piaţă este anti-economică şi iraţională. Potrivit lui, în primul rând, valoarea de piaţă depinde de calitatea investiţiei. „Calitatea (elemente arhitecturale, materiale de calitate) costă, iar impozitarea investiţiei descurajează investitorii să investească în calitate. Descurajează inclusiv investiţiile în clădiri eficiente energetic”, argumentează el. În al doilea rând, valoarea de piaţă fluctuează, ceea ce afectează predictibilitatea atât pentru business cât şi pentru bugetele locale. De asemenea, valoarea de piaţă a unei clădiri depinde şi de calitatea chiriaşilor, de bonitatea lor, de calitatea contractelor şi a garanţiilor. Mai mult, valoarea de piaţă înseamnă costuri de administrare mari (cu evaluări, cu înregistrarea lor, etc), dar şi riscuri în cazul în care fie se uită să se facă reevaluarile, fie nu sunt înregistrate corespunzător sau direcţia impozite şi taxe locale nu este de acord cu ele (cote majorate de impunere, sancţiuni, etc). 

Proiect impozitare clădiri la valoarea de piaţă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite