Fără tarife de roaming. Cât vei plăti pentru consumul de date

Fără tarife de roaming. Cât vei plăti pentru
consumul de date

Tarifele de roaming au fost eliminate, oficial, de astăzi, 15 iunie, în statele membre UE, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE). Cu toate acestea, operatorii de telefonie pot impune limite ale consumului de date.

Ştiri pe aceeaşi temă

De astăzi, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în statele membre UE, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE) se scad din resursele naţionale incluse în abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului „Roam like at home”, iar după epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel că în România, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Totuşi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizări rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul naţional inclus în abonament/(extra)opţiune, depinzând de preţul acestuia. Limita rămâne neschimbată indiferent de consumul de date realizat la nivel naţional înainte de intrarea în roaming.

În cazul în care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabilă a datelor în roaming în UE/SEE, datele consumate în roaming în UE/SEE se tarifează identic celor consumate în România.

Limite minime de utilizare rezonabilă

În cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra)opţiuni) cu resurse de date (cvasi)nelimitate, atât cele care includ trafic de date nelimitat, cât şi cele pentru care tariful per GB este sub 7,7 Euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming: de două ori preţul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare (fără TVA), împărţit la 7,7 Euro/GB.

În cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, limita de utilizare rezonabilă a datelor se diminuează): creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE, împărţit la 7,7 Euro.

Limitele minime vor creşte anual, începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a reducerii preţului reglementat pentru 1 GB.

Cum se tarifează consumul de date mobile                                               

Dupa depăşirea acestei limite furnizorii pot să aplice o suprataxă în valoare de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA, pentru perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Începând cu 2018 valoarea maximă a suprataxei va scădea în fiecare an până în anul 2022.

Tarifarea datelor se va realiza după cum urmează:

a) până la atingerea limitei se aplică tariful naţional, astfel:

            - până la epuizarea traficului naţional inclus: se scad din acesta

            - după epuizarea traficului naţional inclus: se aplică tarifele din România

b) după depăşirea limitei se aplică suprataxă, astfel:

            - până la epuizarea traficului naţional inclus: se scad din acesta + suprataxă

            - după epuizarea traficului naţional inclus: se aplică tarifele din România + suprataxă (suma rezultată nu poate depăşi 0,20 euro/MB)

Atenţie! Furnizorii au obligaţia să le transmită utilizatorilor o notificare atunci când aceştia ating limita de utilizare rezonabilă a datelor în roaming (UE/SEE), indicând valoarea suprataxei care va fi aplicată pentru consumul suplimentar de date în roaming.

Calculator limită date

Pentru a uşura estimarea limitei de utilizare rezonabilă a datelor pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicaţie tip widget.

Aplicaţia oferă rezultate relevante în măsura în care furnizorii nu percep utilizatorilor o suprataxă de sustenabilitate. În prezent, ANCOM analizează o cerere pentru autorizarea aplicării unei astfel de suprataxe, depusă de operatorul RCS & RDS S.A., urmând să facă publice rezultatele analizei după ce aceasta va fi finalizată şi comunicată operatorului.

Atenţie! Dacă este activat serviciul de roaming, principiul de bază al „Roam like at home” prevede că toate resursele naţionale incluse în planul tarifar (inclusiv extraoptiuni sau bonusuri) devin disponibile şi în roaming în UE/SEE.

 

citeste totul despre: