VIDEO Locotenentul care a deschis Zidul Berlinului: „Când am văzut masele de est-germani, am ştiut că aveau tot dreptul să treacă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul de frontieră care a ordonat ca Zidul Berlinului să fie deschis vorbeşte despre decizia care a făcut istorie, la 25 de ani după eveniment.

La 11:30, pe 9 noiembrie 1989, locotenentul-colonel Harald Jäger a trebuit să se confrunte, ore întregi, cu peste 20.000 de protestatari est-germani, care s-au adunat la graniţele Berlinului, cerând să fie lăsaţi înăuntru. Jäger a dat ordin ca 46 de gardieni înarmaţi să deschidă barierele şi să se dea deoparte. Acela a fost momentul în care a început să cadă, bucată cu bucată, Zidul Berlinului, iar est-germanii, împreună cu Angela Merkel, au intrat în Berlinul de Vest.

Când mulţimea a ajuns la punctul său de control, locotenentul-colonel Jäger a mărturiseşte că a plâns. Odată de uşurare pentru că tensiunile de la Zid au luat sfârşit fără violenţe, dar şi de disperare pentru că idealul comunist pe şi l-a însuşit o mare parte din viaţă eşuase.

Bărbatul, acum în vârstă de 71 de ani, refuză să fie numit erou. „Eroii se aflau pe cealaltă parte. Eu am fost în siguranţă”, a declarat acesta ziarului german „ Mitteldeutsche Zeitung”. Cu toate acestea, dacă Jäger nu ar fi dat ordinil ca Zidul Berlinului să se deschidă, acea noapte s-ar fi terminat în băi de sânge. 

Amintirile lui Jäger 

După săptămâni întregi de proteste şi refugiaţi dispăruţi în Cehoslovacia şi Ungaria, est-germanilor li s-a permis, în sfârşit, să circule liber. Persoana însărcinată cu informarea mediei a spus, însă, din greşeală, că legea va fi pusă în aplicare imediat. Atunci, zeci de mii de est-germani au apărut la Zid, cerând să fie lăsaţi să intre.

Masele înaintau, iar locotenentul-colonel Jäger a început să-şi sune disperat superiorii pentru indicaţii. Niciunul, însă, nu i-a spus ce să facă, iar mulţimea de la graniţe devenea din ce în ce mai furioasă.

„Lumea mea se prăbuşea şi simţeam cum sunt abandonat de partid şi de comandanţii mei, care mă presau să iau măsuri, dar nu îmi spuneau ce măsuri. Ştiau că viaţa lor este în joc, aşa că voiau să iau eu o decizie”, povesteşte Harald Jäger, potrivit „The Telegraph”.

La 11:30, acesta a decis să îi lase pe toţi să treacă. „Eram doar un locotenent-colonel şi nu aveam autoritatea necesară. Cum nu am primit niciun ordin de sus, am fost forţat să acţionez. Când am văzut masele de est-germani, am ştiut că aveau tot dreptul să treacă”, povesteşte Jäger.

„Nu am fost eu cel care a deschis zidul, ci cetăţenii Germaniei de Est care se adunaseră acolo”, spune, totuşi,  locotenentul-colonel Harald Jäger, la 25 de ani de la prăbuşirea unuia dintre simbolurile Războiului Rece, care a divizat un oraş, o ţară şi un continent întreg.

Citeşte şi:

Zece lucruri de ştiut despre Zidul Berlinului

Comerţul cu oameni peste Zidul Berlinului: prizonierii erau daţi la schimb în Vest chiar şi pentru cafea, cupru sau ulei

Cum au ajuns bucăţi din Zidul Berlinului în toată lumea

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite