Cum să-l înţelegem pe Sun Tzu în secolul XXI?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aa

"Acesta e un Război, nu o plimbare prin parc! E motivul pentru care te afli aici- cea mai înaltă şi în acelaşi timp cea mai josnică expresie a animalului din noi şi a civilizaţiei în care trăim şi murim. Treci la fapte! Bătălia dusă de noi are loc în cel mai dur dintre tranşee: locul în care muncim"

Marele învăţat chinez a trăit la cumpăna secolelor VI-V, înainte de Hristos. Viziunea sa referitoare la modul de purtare a unui război este valabilă şi în prezent, când războiul a devenit un mod de viaţă. Însă virtuţile la care făcea apel Sun Tzu acum 2500 de ani sunt perimate, în opinia lui Stanley Bing, autorul cărţii „Sun Tzu era un biet mototol. Subjugă-ţi adversarii, ţine-ţi aproape prietenii şi stăpâneşte adevărata artă a războiului", tradusă în limba română de Marius Chitoşcă şi lansată la editura Curtea Veche în anul 2009.`

    Pentru a-şi ucide duşmanii, oamenii noştri trebuie să fie furioşi (Sun Tzu)   Războinicii care nu luptă cu furie sunt sortiţi pieirii. Furia declanşează energii nebănuite (Stanley Bing)

Istoria omenirii a fost marcată de conflicte militare prelungite, totul culminând cu secolul XX care a adus războiul la rangul de conflict mondial. Perioada interbelică nu a fost decât un armistiţiu prelungit, cum de altfel intervalul 1989-2014 a reprezentat un moment de repoziţionare a celor doi poli de putere ai lumii, SUA şi Rusia. "Războiul Rece" este de fapt un nou tip de război- evitarea confruntărilor directe, fiind preferate conflictele militare de o amploare mai mică, prin intermediari. Pentru cei care au impresia că ora exactă se dă de la Washington (sau că lumina vine de la Apus), ţin să le semnalez următorul fapt: tactica Rusiei- folosirea soldaţilor fără însemne (februarie 2014, Crimeea), reprezintă un nou nivel al războiului purtat prin intermediari. 

Un lucru cunoscut este acela că în cadrul relaţiilor internaţionale, statele tind să se comporte precum persoanele. Nu este mirare că războiul este o componentă de bază a vieţii sociale, o expresie a luptei pentru supravieţuire- aceasta fiind şi ideea centrală a cărţii lui Stanley Bing. Este imposibil de negat această realitate, deoarece ordinea socială în care trăim este de aşa natură încât scopul scuză mijloacele. Acţiunile noastre "războinice" au ca fundamente solide neoliberalismul şi capitalismul concurenţial. Dacă nu îţi convine sau nu faci faţă, ai două soluţii: alege socialismul confortabil sau luptă pentru reformarea radicală a sistemului.

Stanley Bing are habar despre ce vorbeşte. Experienţa de angajat al mai multor companii multinaţionale a stat la baza realizării cărţii. Stilul său literar crează dependenţă: am făcut un scop în sine în a asimila limbajul ironic folosit de acesta. O companie multinaţională este cel mai potrivit loc pentru a observa şi a analiza războiul în toată splendoarea lui. Apelând la experienţa personală, nici sistemul de învăţământ din România nu este de lepădat pentru evidenţierea acestui fenomen. Însă, există câteva deosebiri: în timp ce într-o companie multinaţională este vorba de mulţi bani, principala miză din învăţământul românesc este un salariu mediu pe economie. Şeful tău direct este un tip de la care ai multe de învăţat şi pe care vrei să îl depăşeşti, în timp ce directorul unei şcoli din România nu mai reprezintă decât un stâlp dintr-o reţea de sprijin a partidului politic aflat la putere. În condiţiile acestea, prefer războiul dintr-o corporaţie. 

Ritmul alert în care se desfăşoară existenţa cotidiană în vremurile noastre este motivul pentru care sfaturile lui Sun Tzu nu mai sunt de actualitate. Dar cum speculaţia este o operaţiune de bază a lumii în care trăim, acestea pot fi interpretate în avantajul nostru. Stanley Bing este de părere că dependenţa de strategie este cea care îl face pe Sun Tzu să fie depăşit în acest punct al istoriei. Furia trebuie să fie combustibilul necesar acţiunilor pe care vrem să le întreprindem. 

Cucerirea armatei vrăjmaşului fără luptă e iscusinţa supremă (Sun Tzu)
Cei înţelepţi, luminaţi şi destul de plini de Sun Tzu pentru a nu lupta sunt în general o pradă uşoară pentru cei care sunt dispuşi să pocnească pe altcineva în ochi [...] Războaiele presupun ură! (Stanley Bing)

Prin urmare, misiunea asumată de Stanley Bing este aceea de a ne învăţa adevărata artă a războiului, un adevăr cinic al lumii în care trăim. Concepţia prin care poţi obţine victoria fără bătălie este una de mototol. În loc de înţelepciune şi moderaţie (recomandate de Sun Tzu), astăzi avem nevoie de agresivitate şi tenacitate. Un element important este poziţionarea, mai exact abilitatea de a stăpâni o poziţie strategică majoră- o precondiţie a începerii unei confruntări (reamintesc exemplul de mai sus privind confruntarea SUA-Rusia, intervalul 1989-2014).

Aşteaptă calm haosul, taci ca să te pregăteşti pentru zgomot. Asta va aduce ordinea în spiritul tău (Sun Tzu) Nu fi un mototol! (Stanley Bing)

Pentru a porni la luptă, trebuie să îţi placă ceea ce vei face. Stanley Bing ne încurajează cu îndemnul său: Războaiele sunt câştigate de cei cărora le place cel mai mult să le poarte! Ceea ce ne împiedică să ne implicăm plenar în acest război sunt câteva caracteristici ce ţin de o anumită "umanitate", la care trebuie să renunţăm la locul de muncă. Acestea sunt: empatia faţă de persoane, altele decât persoana proprie; nesiguranţa de sine; frica; vina cu privire la comiterea unor lucruri rele. The ugly truth, cum ar spune americanii. „Oamenii au înfăptuit cele mai îngrozitoare lucruri încă din zorii preistoriei pentru că simţeau că ceea ce fac este corect", Stanley Bing dixit. 

De reţinut că durata unui război este nedeterminată. La locul de muncă te vei afla într-o permanentă stare de beligeranţă. Chiar şi căsătoria este singurul război în care dormi în pat cu duşmanul, în opinia actorului american Gary Busey. Cum ştim dacă am obţinut victoria? Ei bine, singura condiţie este ca aceasta să nu se lase prea mult aşteptată, deoarece „un război prelungit stoarce statul de resurse", după cum afirma generalul chinez. Sfatul lui Stanley Bing este să obţinem succese în bătăliile zilnice sau săptămânale de la locul de muncă, fără a ne gândi la victoria finală: „Învingi vineri, iar apoi îţi este tăbăcit fundul luni. Aşa încât multe dintre avantajele tale sunt bune doar pentru o bucată de vreme." 

Scrisă într-un stil extrem de atrăgător, cartea lui Stanley Bing este una de actualitate. Dacă nu eşti pensionar sau asistat social, trăieşti şi tu într-o stare permanentă de război. Te vei regăsi fără îndoială în paginile acesteia. În cazul meu, cartea „Sun Tzu era un biet mototol" mi-a picat în mână în contextul unor împrejurări de viaţă nu tocmai favorabile. Însă lecturarea ei m-a binedispus şi mi-a oferit în acelaşi timp suportul moral pentru a merge mai departe. Da, este adevărat. Am nevoie de cât mai multă furie pentru a continua!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite