potasiu - ultimele știri
„Sarea-n bucate” este adesea nelipsită. O cantitate mai mică a fost însă asociată cu un risc mai scăzut de deces prematur, potrivit unor noi cercetări.
Hipokaliemia este o afecțiune medicală caracterizată printr-un nivel anormal de scăzut de potasiu în sânge. Potasiul este un electrolit esențial care joacă un rol important în funcționarea optimă a rinichilor, a inimii și a mușchilor.
Nu este niciun secret că leguma preferată a tuturor este cartoful, însă pe cât de gustos și versatil este, pe atât de nesănătos poate să fie în funcție de modul în care îl prepari. Totuși, ce se întâmplă dacă mănânci cartofi zilnic?
România i-a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Donaţia vine ca urmare a discuţiilor purtate de ministra sănătăţii, Ala Nemerenco, cu omologul său român, Alexandru Rafila, transmite IPN.
Guvernul şi Ministerul Sănătăţii vor demara, săptămâna viitoare, o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu, arată un comunicat de presă al MS.
După acoperirea nevoilor de iodură de potasiu solicitate de autorităţile din România compania Antibiotice va da curs şi altor solicitări de producţie a acestui medicament pentru autorităţi guvernamentale din alte state din Uniunea Europeană care au f...
Bananele, unele dintre cele mai populare şi sănătoase fructe exotice, sunt recomandate cardiacilor datorită conţinutului bogat în potasiu, dar sunt interzise celor cu probleme renale.
Degetele umflate, articulaţiile rigide sau un stomac umflat sunt semne ale excesului de apă în organism, atrag atenţia specialiştii. Toate aceste simptome pot fi dispărea dacă reuşiţi să scăpaţi de câteva kilograme în plus.
Bananele se numără printre cele mai consumate fructe din lume. Şi nu degeaba. Ele promovează sănătatea cardiovasculară şi digestivă. Dar, consumate în exces, mai sunt bananele sănătoase?...
Oţetul din cidru de mere are o istorie îndelungată ca remediu folosit în gospodărie pentru a trata o serie de afecţiuni , de la durerile în gât, până la varice. Însă nu sunt multe date ştiinţifice care să susţină eficienţa acestui remediu. În ultimii...
Pe piaţă există diverse sortimente de ccea ce de regulă numim ciocolată, dar este de fapt un dulce. Acesta conţine pe lângă cacao şi cantităţi variabile de lapte, nuci, alune, înlocuitori de unt de cacao, fructe, ca să nu mai vorbim de aditivii alime...
Cireşele sunt fructe cu un indice glicemic mic, la fel şi căpşunile. În plus, au puţine calorii, fiind o bună sursă de vitamina C şi vitamina A....
Probabil că cei mai mulţi se gândesc la banane atunci când vor să aducă un aport de potasiu în organism. Însă, există alimente şi fructe mai bogate în această vitamină decât bananele.
Crampele musculare apar ca urmare a contracţiei involuntare a muşchilor şi sunt un simptom frecvent al deshidratării, oboselii, circulaţiei sangvine inadecvate sau compresiei nervoase. Durerea poate apărea în timpul exerciţiilor fizice sau în timpul ...
Soia face parte din familia leguminoaselor, fiind o sursă de proteine de bună calitate, alternativă atât pentru vegetarienei, cât şi pentu persoanele care ţin post....
O afecţiune tot mai des întâlnită în ziua de astăzi, tensiunea arterială ridicată, ce poate provoca apariţia anumitor probleme cardiace, poate fi ţinută în frâu şi cu ajutorul alimentaţiei....
Gutuile fac parte din aceeaşi familie cu merele şi perele. Datorită fitochimicalelor conţinute, gutuia este foarte apreciată în medicina naturistă....
Alimentele şi medicamentele nu fac întotdeauna o echipă bună. Motiv pentru care este bine să ştii cum interacţionează tratamentul tău medicamentos cu dieta ta....
Fasolea verde face parte din categoria legumelor, iar fasolea boabe din grupa leguminoaselor, fiind surse bune de proteine, la fel ca şi carnea sau ouăle....
Ambele tipuri de fructe sunt surse bune de carbohidraţi. Vitamina C este conţinută mai ales în coajă, motiv pentru care se recomandă consumul fructelor întregi....
Numită “băutura naturală a sportivilor”, apa de nucă de cocos, sucul din interiorul fructelor tinere, este un adevărat miracol pentru organism. Considerat dintre cele mai naturale sucuri din lume, acesta nu are grăsimi şi colesterol, are puţine calor...
Potasiul este principalul mineral din interiorul celulelor. El este important pentru contracţia musculară, atât a musculaturii scheletice, cât şi a miocardului – muşchiul inimii....
Fructele dulci de sezon sunt o sursă bună de energie şi au efect calmant asupra sistemului nervos. Cireşele şi căpşunile au puţine calorii şi sunt bogate în vitamine şi minerale....
Funcţiile nervoase şi musculare sunt afectate atunci când potasiul şi sodiul din corp sunt în dezechilibru. Alimentele bogate în potasiu sunt, în general, considerate sănătoase....
Dieta nepotrivită amplifică depunerea plăcilor pe artere, împiedicând sângele, oxigenul şi nutrienţii să ajungă acolo unde este nevoie. Anumite alimente însă ne pot fi aliaţi dacă vrem să avem vase de sânge sănătoase şi să fim scutiţi de riscul unor ...
În pieţe au început să apară trufandalele. După o iarnă nu tocmai uşoară, de pe tarabe ne fac cu ochiul spanacul, urzicile, loboda sau ceapa verde. Vitaminele şi mineralele se găsesc în cantitate mare în aceste verdeţuri, care au, în plus şi puţine c...
Kiwi este o sursă mai bună de vitamina C decât portocala. Cu toate acestea consumul acestui fruct comportă anumite dezavantaje majore....
Pline de vitaminele C şi B, precum şi de calciu, fier, magneziu, potasiu, antioxidanţi şi fibre, lămâile pot îmbunătăţi digestia şi sistemul imunitar dacă sunt incluse sistematic în dietă, în amestec cu banala apă....
Potasiul este esenţial pentru sănătatea inimii şi a creierului. Există şi o serie de alimente care ne pot aduce aportul de potasiu în organism.
Albi sau roşii, cartofii sunt o sursă importantă de carbohidraţi (glucide), vitaminele C şi B6, precum şi de potasiu. Cartofii se consumă doar gătiţi din pricina conţinutului crescut de amidon nedigerabil....
Mineral esenţial pentru sănătatea inimii şi a sistemului nervos, potasiul este unul din factorii care asigură elasticitatea ţesutului, ajută la vindecarea rănilor şi reglează activitatea intestinală. Când în organism există deficit, apar bolile hepat...
Excelentă în salate şi mâncăruri, ţelina conţine vitamine, minerale esenţiale, dar şi celuloză care ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare....
Dovleacul reprezintă o sursă bogată a vitaminelor A şi C, dar conţine şi potasiu şi mangan. Seminţele de bostan ajută la scăderea colesterolului. Nutriţioniştii spun că această legumă menţine ochii sănătoşi şi face o imunitate de fier, fiind utilă ma...
Anumite minerale şi vitamine trebuie suplimentate numai la recomandarea unui medic,. De asemena, este indicată realizarea unor analize medicale, pentru a nu risca boli grave din cauza surplusului de vitamine şi minerale.
Potasiul este un mineral esenţial pentru păstrarea sănătăţii inimii. Hipoglicemia (nivelul scăzut de zahăr din sânge) produce pierderi de potasiu, la fel şi posturile lungi şi diareea severă. Cafeaua în exces are acelaşi efect, iar pe acest fond apar...
Specialiştii susţin că alimentele bogate în potasiu ar trebui să se regăsească zilnic în meniul nostru. În momentul în care există o deficienţă de potasiu pot apărea stările de oboseală, dar şi anumite stări de irascibilitate şi presiune arterială cr...
Alimentele bogate în potasiu sunt recomandate tuturor celor care au probleme cu inima, fie că au fost diagnosticaţi deja cu o afecţiune cardiovasculară, fie că vor să prevină un atac de cord sau hipertensiunea....
Este sărac în grăsimi, are puţine calorii şi un conţinut bogat de vitamine. Dovleacul, unul dintre cele mai popular alimente, aduce numai beneficii organismului, fiind un adevărat remediu naturist. Dovleacul este o sursă importantă de vitamina C, nut...
Cu puţine calorii, andiva este o legumă foarte sănătoasă şi recomandată îndeosebi în sezonul rece. Supranumită „cicoarea de Bruxelles“, această legumă se remarcă prin conţinutul mare de fibre şi de potasiu....
Pentru a fi siguri că beneficiem de toate substanţele nutritive pe care le conţine cel mai consumat fruct din lume, trebuie să fim atenţi atunci când le cumpărăm. Medicii spun că fructele proaspete şi coapte bine au o cantitate mai mare de antioxidan...
Cartoful reprezintă o sursă importantă de carbohidraţi, vitaminele C şi B6, precum şi de potasiu. Trebuie să reţinem că potasiul este un mineral care joacă un rol important în funcţionarea optimă a inimii şi a sistemului nervos. Modul de preparare fa...
Deşi transpiraţia este un proces fiziologic normal, mirosul asociat ei poate provoca neplăceri, mai ales în zilele calde de vară....
Plin de vitamine, săruri minerale şi alte substanţe bioactive, dovleacul este unul dintre alimentele de care n-ar trebui să ne ferim, mai ales acum, în prag de primăvară, când organismul este mai expus anemiei şi asteniei. Iată care sunt avantajele c...
Potasiul este una dintre substanţele care ajută la buna funcţionare a organismului, iar importanţa acestui element poate fi simţită mai ales când avem probleme musculare.
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, buna funcţionare a acestuia este necesară. Printre rolurile sale este şi acela de contribui la eliminarea toxinelor....
Chia sunt un fel de superseminţe ale momentului. Fac furori în rândul persoanelor preocupate de calitatea nutriţională a alimentelor, fiind apreciate pentru abundenţa fibrelor, proteinelor şi uleiurilor preţioase. Cu toate acestea, atunci când nu sun...
Folosit de cele mai multe ori ca ingredient în plăcinte, dovleacul s-a pomenit, în mod regretabil, cu eticheta de aliment de umplutură. Asta deşi poate concura lejer atât cu legumele, cât şi cu fructele din punct de vedere nutriţional şi are vocaţie ...
Fiecare părticică din corp are nevoie de potasiu pentru a exista. Asta pentru că, alături de sodiu şi clor, el susţine activitatea electrică a celulelor, proces fundamental vieţii.
Toată lumea ştie cât de dureros poate fi un cârcel, mai ales că, potrivit medicilor, odată cu înaintarea în vârstă, aceste contracţii musculare involuntare sunt tot mai frecvente. Mai exact, după 50 de ani, doar o persoană din trei nu suferă din cauz...
Este dulce, aromat şi răcoritor, are savoare unică şi o cromatică îmbietoare şi tocmai de aceea este unul dintre fructele preferate ale verii. Însă dincolo de aceste evidenţe, în ceea ce priveşte pepenele verde există aspecte despre care se vorbeşte ...
Vara este sezonul în care te poţi bucura de fructe proaspete din belşug. Este şi cazul nectarinelor. Sunt dulci, moi, gustoase şi au numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea!
Hipertensiunea arterială a devenit în ultimii ani o afecţiune tot mai des întâlnită, inclusiv în rândul tinerilor. De aceea, modalităţile de prevenire a bolii şi cele de control sunt atât de importante indiferent de vârstă. Află din rândurile următoa...
Mazărea verde este cu adevărat un superaliment. Şi nu e deloc un cuvânt prea mare, având în vedere că găsim în bobiţele ei 8 vitamine, 7 minerale, enzime, fibre, dar şi proteine de cea mai bună calitate.
Originar din sudul Chinei, litchi, a cărui traducere este şi „pentru o viaţă plină de bucurie”, este un fruct exotic a cărui existenţă pe pieţele româneşti este puţin cunoscută de publicul larg....
Sfecla roşie este una din legumele recunoscute pentru proprietăţile sale în tratarea bolilor de ficat şi de sânge, lupta împotriva cancerului, pentru conţinutul ridicat de vitamine, minerale si fibre care stimulează sistemul imunitar, echilibrează or...
Tensiunile între Rusia şi Belarus au atins un nou punct critic, după ce Rusia şi-a ameninţat ţara vecină săracă în resurse cu tăieri prelungite ale furnizării de petrol. De cealaltă parte, autorităţile din Minsk au avertizat că vor deschide un dosar ...
Problemele de somn afectează, în ultimii ani, concentrarea oamenilor, dar mai ales puterea de muncă şi sănătatea acestora....
fără imagine
Avocado-ul reprezintă fructul cu cea mai mare concentraţie de potasiu. Pe lângă acesta, există şi alte fructe şi legume, cum ar fi bananele, papaya sau spanacul şi lintea, care oferă energia necesară corpului.