Ciocolata neagră nu conţine colesterol, însă este bogată în grăsimi vegetale. De ce şi cât ar trebui să consumăm
0Pe piaţă există diverse sortimente de ccea ce de regulă numim ciocolată, dar este de fapt un dulce. Acesta conţine pe lângă cacao şi cantităţi variabile de lapte, nuci, alune, înlocuitori de unt de cacao, fructe, ca să nu mai vorbim de aditivii alimentari. Ciocolata veritabilă este însă cea neagră şi trebuie să conţină peste 70% cacao, unt de cacao şi zahăr.
Ciocolata neagră – ce mai indicată - este un produs zaharos obţinut din cacao – în proporţie de minimum 70%, zahăr şi unt de cacao. La 100 de grame de produs, aceasta are proteine, lipide, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, zinc, vitamina B complex, acid folic, vitamina E, necesare organismului.
Ciocolata neagră nu are colesterol, însă este bogată în grăsimi vegelate, - unt de cacao, circa 30%, zahăr, 60% - care îi dau o densitate energetică foarte mare – 550 de kilocalorii la suta de grame.
Zincul este important în lupta împotriva radicaşlilor liber, fiind constituent al enzimelor antioxidante, al enzimelor necesare eliberării isnulinei, în funcţionarea optimă a sistemului imunitar şi reproducător.
Potasiul şi magneziul sunt benefice pentru muşchi şi creier, având efect de calmare a sistemului nevos şi de combatere a crampelor musculare.
Totodată, ciocolata neagră mai conţine şi fibre alimentare – 1-2% - utile în reglarea tranzitului intestinal.
Ciocolata neagră nu este indicată persoanelor care suferă de litiază biliară sau calculi renali întrucât conţine oxalaţi, şi nici persoanelor care suferă de gută, întrucât are purine.
Consumul recomandat de ciocolată neagră este de 20-40 de grame pe zi – câteva tablete – excesul ducând la acumularea caloriilor.