Leguma care taie foamea şi calmează sistemul nervos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii ne îndeamnă să mâncăm salată de andive cu nuci şi brânzeturi  FOTO Arhivă
Nutriţioniştii ne îndeamnă să mâncăm salată de andive cu nuci şi brânzeturi  FOTO Arhivă

Cu puţine calorii, andiva este o legumă foarte sănătoasă şi recomandată îndeosebi în sezonul rece. Supranumită „cicoarea de Bruxelles“, această legumă se remarcă prin conţinutul mare de fibre şi de potasiu.

Conţinutul nutritiv al andivelor demonstrează beneficiile acestor legume pentru sănătate. O andivă frumoasă (în jur de 200 de grame) are un aport de numai 22 de calorii. Astfel, andiva este una din legumele cu frunze cu cel mai mic aport de calorii. În schimb, conţine o cantitate mare de fibre – în jur de 4,5 grame. Dintre minerale, predomină potasiul, cu rol benefic asupra inimii şi rinichilor.

Andiva are până la 95% apă în compoziţie şi este bogată în multe vitamine: A, C şi cele din complexul B, în special în acid folic, şi vitaminele E şi K.

Andiva taie foamea şi permite, graţie conţinutului bogat în fibre şi a volumului pe care îl ocupă în farfurie, reglarea naturală a apetitului şi asigurarea eficientă a senzaţiei de saţietate, potrivit volumului „100 de alimente pentru o viaţă sănătoasă“.

Pe de altă parte, efectele diuretice sunt demne de interes. Andivele stimulează activitatea rinichilor şi a tubului digestiv, contribuind la curăţarea organismului de toxine.

Deşi unii reproşează adesea gustul uşor amărui al andivelor, trebuie reţinut că proprietăţile benefice ale acestor legume se datorează tocmai substanţelor care dau gustul respectiv. Aceste substanţe sunt tonice, stimulând secreţia sucurilor gastrice.

Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm andive de câteva ori pe săptămână, crude sau fierte „al dente“, îndeosebi iarna, când oferta de salată verde şi alte legume cu frunze verzi tinde să se reducă.

Andivele pot fi preparate crude, sub formă de salată, asezonată cu puţin ulei de rapiţă şi miez de nucă. Se combină foarte bine şi cu brânzeturi.

Fierte puţin la abur, andivele pot fi apoi gratinate cu sos alb şi caşcaval.

Unul dintre rolurile principale ale andivelor este acela de a fi un aliment vitaminizant şi remineralizant în alimentaţia copiilor, a convalescenţilor, a gravidelor sau a persoanelor în vârstă. Andivele gratinate sunt foarte uşor acceptate de copii, alcătuind un fel de mâncare hrănitor şi echilibrat. Manganul conţinut de andive previne întârzierea creşterii la copii, pierderea densităţii osoase la adulţi şi bătrâni, potrivit nutriţioniştilor.

Andivele au şi acţiune depurativă, stimulează secreţia biliară precum şi eliminarea ei în duoden. De aceea, reprezintă un bun adjuvant în cazul obezităţii, arterosclerozei, dar şi în alimentaţia cardiacilor şi a celor bolnavi de rinichi.

Deoarece conţin principii reunite generic sub denumirea de lactucarium (lactucină, lactupicrină), substanţe existente şi în salata verde, andivele calmează uşor sistemul nervos, alină durerile şi prezintă efecte favorabile în caz de stres.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite