Dovleacul: cocteil de vitamine şi alte stubstanţe bioactive esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
100 de grame de miez de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A Foto Shutterstock
100 de grame de miez de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A Foto Shutterstock

Folosit de cele mai multe ori ca ingredient în plăcinte, dovleacul s-a pomenit, în mod regretabil, cu eticheta de aliment de umplutură. Asta deşi poate concura lejer atât cu legumele, cât şi cu fructele din punct de vedere nutriţional şi are vocaţie de medicament

Pe numele său Cucurbita maxima, dovleacul se trage dintr-o familie numeroasă, cu cel puţin 30 de fraţi, printre care pepenele, dovlecelul şi castravetele. Se spune că şi-ar avea originile în regiunile tropicale şi subtropicale ale Americii şi că de acolo a fost adus în Europa de conchistadorii spanioli, în secolul al XVI-lea.

O comoară uriaşă

Miezul galben-portocaliu al dovleacului conţine o multitudine de fibre,vitamine,săruri minerale, carbohidraţi şi protide. 100 de grame de pulpă de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. În aceeaşi cantitate de dovleac se găsesc şi 200 de miligrame de potasiu, acesta sprijinind funcţionarea sistemului cardiovascular. El este şi un bun furnizor de vitamina E, importantă pentru prevenirea apariţiei ridurilor, pigmentaţiei nedorite, dar şi a dereglărilor sistemului reproductiv.

Este o sursă generoasă şi de vitamina C, motiv pentru care e recomandat ca adjuvant în răceli şi diferite tipuri de convalescenţă. Mai conţine cantităţi apreciabile de magneziu, fier şi seleniu, care participă la buna funcţionare a sistemului imunitar. În plus, pulpa sa ascunde rezerve considerabile de vitamina T, rar întâlnită în alte plante şi alimente, care favorizează digestia mâncărurilor grele, prevenind, totodată, depunerea grăsimilor. 

De asemenea, dovleacul este o excelentă sursă de carotenoide (de aici şi culoarea lui portocalie), situându-se pe locul al doilea, după morcovi, în această privinţă.

Alte motive să-l incluzi în dietă

Alungă insomnia. Se beau înainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine. Tratamentul are şi o reacţie secundară plăcută: poţi scăpa de pungile de sub ochi care apar în timpul somnului.

Detoxifică ficatul. Se ţine în acest scop o dietă cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor, care se serveşte împărţit în cinci porţii, cald sau rece, eventual stropit cu suc de grepfrut sau lămâie.

De ajutor în gută şi pietre la rinichi. Se ia un dovleac întreg, spălat bine, se coace în cuptor, apoi se curăţă de coajă şi seminţe, iar pulpa se pune în borcănele şi se păstrează în frigider, pentru a se consuma câte două linguri, de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

Combate constipaţia. Dacă ai probleme cu tranzitul intestinal, dă pe răzătoare 300-400 g de dovleac crud şi mănâncă-l zilnic, pe stomacul gol, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâţe de grâu; pentru şi mai multă eficienţă poţi adăuga şi o linguriţă de seminţe de in, înmuiate în prealabil.

Tratează acneea şi curăţă punctele negre. Fă-ţi o mască cu dovleac ras sau decupează un cubuleţ din pulpa lui şi freacă-ţi tenul cu acesta de două ori pe zi; după 10 minute, clăteşte faţa cu apă rece.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite