Avantajele consumului de dovleac
0Plin de vitamine, săruri minerale şi alte substanţe bioactive, dovleacul este unul dintre alimentele de care n-ar trebui să ne ferim, mai ales acum, în prag de primăvară, când organismul este mai expus anemiei şi asteniei. Iată care sunt avantajele consumului de dovleac.
Pentru că este o sursă generoasă de vitamina C şi aproape întreg complexul de vitamine din complexul B, consumul dovleacului se dovedeşte a fi o bună strategie nutriţională în această perioadă a anului, când organismul are nevoie de o susţinere deosebită. Cu atât mai mult cu cât în el găsim şi cantităţi apreciabile de magneziu, fier, zinc şi seleniu, care participă la buna funcţionare a sistemului imunitar. Şi acesta nu este singurul motiv pentru care este indicat să-i acordăm mai multă atenţie. Dovleacul are o mulţime de alte beneficii şi proprietăţi terapeutice.
Avantajele consumului de dovleac: pentru sănătate
Beta-carotenul reglează glicemia
Dovleacul este o excelentă sursă de beta-caroten, situându-se pe locul al doilea, după morcovi, în această privinţă. Datorită acestui compus valoros, cu efecte antiinflamatoare şi antioxidante, consumul dovleacului reduce semnificativ riscul de apariţie a diabetului, reglând nivelul zahărului din sânge.
Previne cancerul, cataracta şi ateroscleroza
Pulpa de dovleac conţine o cantitate impresionantă de vitamina A, 100 de grame asigurând aproximativ 70% din aportul zilnic necesar al unui adult. Este o veste formidabilă pentru iubitorii de dovleac având în vedere dovezile incontestabile în ceea ce priveşte implicarea acestei vitamine în prevenţia cancerului, cataractei şi aterosclerozei. Mai mult, potrivit unui studiu realizat în cadrul Kansas State University, vitamina A are un rol important în reducerea riscului de apariţie a emfizemului pulmonar, o boală respiratorie gravă care duce la o creştere în volum a plămânilor şi care face respiraţia dureroasă şi dificilă.
Combate retenţia de lichide
Datorită proprietăţilor diuretice remarcabile, specialiştii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţii hidrice.
„Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 până la 2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă niciun strop de sare“, precizează dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă
în apifitoterapie.
Combate constipaţia
În caz de tranzit încetinit şi contipaţie, dr. Constantina spune că ste foarte eficientă „ciulamaua“ de dovleac. Pentru prepararea acesteia se folosesc 500 g pulpă de dovleac, care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pasta obţinută se adaugă o parte din lichidul în care a fiert dovleacul şi se amestecă până când compoziţia se omogenizează. Leacul se consumă pe parcursul unei zile.
Este un bun detoxifiant
Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine: A, C şi E, eficiente în cura de detoxifiere a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile.
„În această perioadă se bea câte un pahar cu 100 ml de suc proaspăt de dovleac, în amestec cu ceai de afin. Foarte important: pe durata curei nu se consumă alimente condimentate, grase sau afumate“, precizează medicul.
Este o sursă excelentă de potasiu
Deşi bananele sunt consederate adesea a fi sursele cele mai generoase de potasiu, un mineral important pentru activitatea musculară şi nu numai, dovleacul este superior acestora la acest capitol. Astfel dacă bananele conţin 358 mg/100 g, dovleacul copt are 437 mg/100 g.
Avantajele consumului de dovleac: pentru frumuseţe
Protejează pielea
Carotenoizii din compoziţia dovleacului neutralizează acţiunea radicalilor liberi şi ajută la menţinerea sănătăţii şi elasticităţii pielii.
Ţine colesterolul sub control şi e de ajutor în curele de slăbire
Este bogat în fibre şi are un conţinut redus de calorii – 20 de calorii la 100 grame. În plus, pulpa sa ascunde rezerve considerabile de vitamina T, rar întâlnită în alte plante şi alimente, care favorizează digestia mâncărurilor grele, prevenind, totodată, depunerea grăsimilor.