criza - ultimele știri
Specialiștii explică de ce tot mai mulți oameni se plâng anul acesta că se simt la capătul puterilor.
Redresarea economică globală prezintă o imagine mixtă. În timp ce economia SUA pare pregătită pentru o revenire uşoară, zona euro continuă să se confrunte cu multe incertitudini.
Cercetător la Universitatea Fribourg din Elveția, Daniel Sandu explică, pentru „Adevărul”, riscurile la adresa economiei României. Problemele multiple cu care se confruntă Germania s-ar putea răsfrânge asupra României, dar principala amenințare vine de la deficit și creșterea îndatorării.
Economia globală, implicit cea a României, riscă un dezastru comparabil cu cea mai mare criză din istoria omenirii, avertizează președintele Băncii Centrale Europene. Pe de altă parte, România este printre cele mai vulnerabile state, anunță economiștii chestionați de „Adevărul”.
Programatorii români au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii numărului de proiecte și a creșterii concurenței, flexibilitatea și adaptabilitatea devenind esențiale pentru companii.
Reprezentanții FMI se pregătesc să vină la București, iar contextul e unul cel puțin delicat. Economiștii chestionați de „Adevărul” avertizează că economia și-a redus creșterea, iar scenariul în care vom intra anul viitor în recesiune pare să capete contur. Paradoxal, FMI ar putea face mai mult rău.
Tot mai mulți economiști și oameni de afaceri trag un semnal de alarmă în privința economiei românești. Dragoș Damian, CEO-ul unei multinaționale cu afaceri de sute de milioane de euro, avertizează că din cauza lipsei de performanță a economiei vom avea salarii mai mici în 2025.
Bursele din întreaga lume au deschis luni pe roșu, inclusiv în România. Analiștii consultați de „Adevărul” au explicat că sunt indicii de instalare a unei noi crize globale.
Preşedintele SUA şi candidat pentru un nou mandat la Casa Albă, Joe Biden, şi-a încheiat brusc campania pentru realegere duminică, după o criză politică ce a explodat după prestaţia sa dezastruoasă în prima dezbatere electorală împotriva rivalului său din noiembrie, Donald Trump, scrie EFE.
Fost consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, în calitatea sa de analist economic, a publicat pe pagina sa de Facebook soluţia dură despre care crede că poate scoate România din criza financiară în care se afundă.
Intenția de a cumpăra o locuință în următorul an este aproape de nivelurile din perioada 2006-2008, conform unei analize recente Colliers bazată pe datele Eurostat pentru piața imobiliară din România
Reputatul economist francez de origine română, Cristian Mureșan, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, de ce UE nu reușește să mai performeze economic și dă astfel muniție populiștilor, care profită de nemulțumirile europenilor sărăciți.
Inteligența Artificială ar putea transforma o recesiune obișnuită într-o criză economică profundă și prelungită, avertizează oficialii FMI.
Traversăm o criză a forţei de muncă, atât în România, cât şi în restul ţărilor din Uniunea Europeană, iar una dintre soluţii pentru dezvoltare este aceea de digitalizare.
China ia în considerare o propunere ca autoritățile locale din întreaga țară să cumpere milioane de case nevândute, pentru a salva piața imobiliară aflată în criză, scrie Bloomberg.
După aproape un deceniu în care Grecia s-a aflat în mijlocul unei crize financiare, oficialii și investitorii cred că 2024 ar putea fi anul în care economica revine pe linia de plutire.
Germania încearcă din răsputeri să rezolve criza locuințelor, având în vedere că aceasta ameninţă să submineze redresarea economiei ţării.
Energia regenerabilă substituie gazul, care trebuia să înlocuiască cărbunele și produsele petroliere
În contextul crizei energetice, UE a sporit și a accelerat instalarea de tehnologii în domeniul energiei din surse regenerabile, ceea ce a consolidat aprovizionarea cu energie a UE.
Românii dau dovadă de patriotism economic, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de INSCOP la comanda news.ro, privind preferințele românillor în materie de cumpărături.
În ultimul an, indicele compozit al bursei de la Shanghai a pierdut 8%, iar la punctul minim din 5 februarie, scăderea înregistrată în același interval a fost chiar dublă, punctează analiștii XTB.
Una dintre cele mai mari metropole din lume se află în fața unei grave amenințări: ar putea rămâne fără apă.
Măsurile luate în perioada 2022-2023 pentru a scăpa de dependența energetică de Rusia au fost eficiente, dar nu înlătură posibilitatea ca Europa să se poată confrunta cu o nouă criză.
AP Moller-Maersk sfătuiește clienții să se pregătească pentru o criză la Marea Roșie care s-ar putea extinde până în a doua jumătate a acestui an.
Primele 3 luni ale anului 2024 pot aduce un nou fenomen în piață – o criză atipică, caracterizată de un număr mic de tranzacții și tot mai puține oferte, spun specialiștii din piață.
România nu a învățat din crizele precedente, politicile economice pro-ciclice fiind cele care poziționează țara noastră într-o situație dificilă, punctează analistul economic Claudiu Vuţă.
Rusiei i-au lipsit în acest an aproximativ 4,8 milioane de muncitori, iar lipsa de mână de lucru va rămâne o problemă acută şi în 2024, informează un articol publicat duminică în cotidianul Izvestia.
Patru demisii răsunătoare în guvernul japonez după ce prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat cu o zi înainte că vrea să gestioneze un vast scandal de fraudă financiară care zguduie partidul aflat la putere
Criza bugetară din Germania pune în pericol industria fotovoltaică locală și ridică întrebări legate de sprijinul pe care Guvernul de la Berlin intenționează să îl acorde pentru producătorii săi.
Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a povestit cum s-a încheiat afacerea sa din timpul crizei economice.
Comisia Europeană a adoptat o modificare a Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat, astfel acestea vor fi valabile până la finele lunii iunie a anului 2024.
Criza forței de muncă reprezintă cea mai mare provocare pentru managerii români, depășind temerile legate de inflație, potrivit unui studiu de specialitate.
Miile de migranți care își riscă viața în drumul lor spre „visul european”, sperând să găsească la destinație tărâmul fericirii, se confruntă, dincolo de pericolele călătoriei și de primirea frecvent ostilă, și cu o realitate dezamăgitoare.
Ultimele măsuri luate de Guvernul României au stârnit critici din partea mediului de afaceri și a economiștilor. „Adevărul” a apelat la o voce obiectivă, la cunoscutul economist Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, pentru analiza ultimelor măsuri
Anul 2023 este plin de provocări, în condițiile în care peste jumătate dintre angajați se așteaptă la creșteri salariale între 5 și 15%, iar 58% dintre angajatori caută disperați angajați specializați
O creștere bruscă a costurilor împrumuturilor guvernamentale a pus în centrul atenției datoriile mari, investitorii cerând compensații mai mari pentru a deține obligațiuni pe termen lung.
Începând din data de 12 octombrie 2023 TAROM continuă să opereze frecvențe speciale către și dinspre Tel-Aviv, numai la solicitarea Celulei de Criză a MAE, a informat compania aeriană.
Economia Chinei încetinește, sub povara problemelor din sectorul imobiliar și a datoriilor acumulate. Banca Mondială a redus perspectiva pentru 2024 cu 0,4 puncte, la un avans de 4,4%.
Criza imobiliară din Germania a atins cote alarmante, constructorii cerând noi stimulente, de 50 de miliarde de euro, pentru a reuși să suporte costurile crescute cu materialele și ale dobânzilor.
Prăbușirea Silicon Valley Bank, urmată de criza bancară regională din SUA care a urmat la începutul acestui an, a atras o serie de schimbări legislative, noi reglementări și consecințe care se vor simți peste ani. Însă în timp ce praful încă se așterne, unele grupuri globale au ieșit victorioase.
China era considerată până acum motorul creșterii economice globale, însă problemele cu care se confruntă acum ar putea să ducă la o răsturnare a acestei dinamici. Revenirea „fabricii lumii” după criza Covid se produce într-un ritm mult prea lent, ceea ce afectează prețurile din toată lumea.
Invenția unei echipe de cercetători români ar putea ajuta la stingerea unor incendii de proporții, precum cele care au distrus Turnurile Gemene în SUA sau cele care mistuie Grecia. Pentru că în România nu a putut fi susținut financiar, proiectul a fost vândut unei firme americane.
Cu mult înainte de criza din 2008, în anii 1990, Suedia a trecut prin prăbușirea pieței imobiliare, scrie Reuters, precizând că țara se pregătește să folosească aceleași metode de redresare și acum.
O furtună a datoriilor corporative de 500 de miliarde de dolari se formează peste economia globală, generând falimente și șomaj, scrie Bloomberg, amintind că era banilor ușori a luat sfârșit.
Armata şi paramilitarii aflaţi în confruntări violente în Sudan au încheiat un nou armistiţiu de 72 de ore care începe de duminică, a anunţat sâmbătă diplomaţia saudită, notează AFP, conform Agerpres.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, "au reamintit nevoia de a se pune capăt rapid vacanţei politice instituţionale din Liban", a comunicat Palatul Elysée vineri seară, după o întâlnire între cei doi lideri
Ce efecte ar avea apariția unei noi crize financiare ca cea din 2008 asupra marilor companii ANALIZĂ
Revenirea numărului de insolvențe în rândul întreprinderilor crește într-un ritm accelerat, conform indicelui companiei Allianz Trade.
Anul 2023 a adus o dinamică volatilă pe piețe, optimismul investitorilor confruntându-se frecvent cu diferiți factori de risc, potrivit XTB, care prezintă topul celor mai tranzacționate acțiuni.
fără imagine
Partidul liberal-conservator condus de Kyriakos Mitsotakis a câștigat acum câteva zile o victorie zdrobitoare la alegerile generale din Grecia.
Analistul financiar Radu Georgescu vine cu o prognoză dură în privința crizei economice. Dacă unii analiști economici sunt convinși că vom avea criză, iar alții speră că aceasta va fi evitată, Radu Georgescu spune că deja am intrat în criză
Fermierii din Polonia, România și din alte țări din estul Europei care au rezistat la prețuri mai mari ale cerealelor au fost loviți de o furtună perfectă, spun analiștii consultați de Reuters.
Criza marilor bănci americane le afectează și pe cele mici. Cât a plătit JP Morgan pe First Republic
Prăbușirea first Republic Bank provoacă vânzări de acțiuni ale băncilor regionale, alimentând temerile că o a treia criză bancară din acest an ar putea afecta și alte firme mijlocii, scrie Daily Mail.
Ultimii ani au adus o serie de turbulențe în economia mondială, care au culminat cu căderile unor bănci în SUA și Europa. Ce se întâmplă cu economia României, explică pentru „Adevărul” macroeconomistul Liviu Deceanu, profesor și cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj
România nu poate evita efectele unei eventuale crize globale generate de problemele din SUA, dar acestea nu vor fi atât de grave ca cele din 2008, spun analiștii români consultați de „Adevărul”.
Specialiștii în economie și finanțe consultați de „Adevărul” nu sunt în totalitate de acord cu predicțiile economistului Nouriel Roubini, admițând însă că orice criză globală afectează și România.
Economiștii români nu sunt în totalitate de acord cu predicțiile sumbre ale lui Nouriel Roubini, care a spus că va veni o nouă criză, deoarece factorii de stres duc la o „buclă fatală” în economie.
Nouriel Roubini, economistul care a prezis cu exactitate criza din 2008, spune că piețele ar trebui să se pregătească pentru o criză, deoarece factorii de stres duc la o „buclă fatală” în economie.
Imobiliarele încep să dea semne de oboseală, iar criza sistemului bancar din SUA și din Vestul Europei îi îndeamnă și pe români să fie tot mai prudenți când vine vorba de cheltuieli.
Riscurile la adresa stabilității financiare au crescut, după falimentul Silicon Valley Bank și criza de la Credit Suisse, a spus șefa FMI, avertizând că 2023 va fi un an dificil, potrivit Reuters.