Iulian Chifu

Preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor

Prăbuşirea ordinii globale aşa cum o cunoaştem se accelerează simţitor. Lumea parcă a luat-o razna, e cu susu-n jos, anapoda, iar această schimbare vine şi cu cea mai mare colecţie de lideri inadecvaţi, populişti şi necunoscători, care se joacă de-a relaţiile internaţionale acum, când oricum zăngănitul armelor se aude pe holurile oricărei întâlniri diplomatice.

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă au intrat în criză de joi, 9 martie, ca urmare a unei acţiuni fără precedent, ce exprimă exasperarea autorităţilor Republicii Moldova, dar şi perspectiva lansării unei acţiuni represive majore (inclusiv sub forma unor ameninţări militare sau subversive) a Federaţiei Ruse.

Deşi jocurile păreau făcute în Siria, noile evoluţii anunţă schimbări importante în perspectivă. După cucerirea Palmirei, cuplul Assad-Putin deţine pe de-a-ntregul controlul asupra Siriei utile şi întâmpină orice negociere din postura de forţă a deţinerii controlului.

Un triunghi exploziv în Balcanii de Vest a detonat celebra frăţie slavă, după ce a readus în prim plan asasinatul politic ca instrument pentru a da o lovitură de stat. În spatele României s-au derulat evenimente explozive între Rusia, Muntenegru şi Serbia, planificate în mai multe etaje de către ofiţeri GRU, implicaţi şi în teatrele de operaţii din Donbas şi Transnistria, ba şi la pregătirea unor acţiuni subversite în inima Republicii Moldova.

Mandatul Preşedintelui Donald Trump, altfel asumat ca preşedinte anti-sistem, îşi petrece începuturile într-o furtună de episoade controversate, un noian de lupte intestine şi în deplină turbulenţă internă şi internaţională, care aduce administraţia americană în tangaj major.

Vezi mai multe