Afacerea ajutorului pentru Ucraina în Congres: convulsii de campanie electorală a lui Donald Trump

0
0
Publicat:

O majoritate absolută a americanilor susține Ucraina în cadrul războiului de agresiune al Rusiei împotriva sa, război pe scară largă, de mare intensitate, pe termen lung lansat la 24 februarie 2022.

Congresul SUA
Congresul SUA

Președintele și administrația Biden doresc să livreze cât mai rapid ajutorul pentru Ucraina, pe care l-au solicitat încă de acum câteva luni. De la 1 ianuarie, nu se mai fac livrări din finanțări noi din partea Statelor Unite. Asta deși o majoritate clară a Congresului dorește să susțină financiar cu ultimul pachet și Ucraina, și Israelul. Cum reușește Donald Trump cu o minoritate MAGA (Make America Great Again) să blocheze majoritatea democratică a Congresului, în an electoral, este o lecție de învățat și pentru eventuala majoritate și administrație republicană de după alegerile din 9 noiembrie.

Alba-neagra cu ajutorul pentru Ucraina

Susținerea covârșitoare a populației pentru ajutorul destinat Ucrainei crează probleme majore congressmanilor și mai ales echipei electorale a lui Donald Trump. Fostul președinte american și candidat principal pentru realegere în noiembrie, sceptic în privința Ucrainei și cu arierate importante pentru că președintele Zelenski nu a vrut să-l ajute în campania trecută prin acte compromițătoare despre contracandidatul său, actualul președinte Joe Biden și fiul său, navighează între diferitele nuanțe de evitare a acestui ajutor, fapt reflectat în lucrările Congresului. De menționat că în noiembrie Camera Reprezentanților se realege complet, depinzând de susținerea lui Trump, la fel ca și o treime din Senat.

Asta a făcut ca, după ce au condiționat orice sprijin extern de finanțarea politicilor pentru securizarea frontierei sudice cu Mexicul și combaterea imigrației ilegale, Republicanii să negocieze bipartizan, mai bine de o lună, adăugarea componentei de finanțare a acestei componente pe lângă ajutorul pentru Ucraina, Israel și Taiwan. În ciuda acestui fapt, săptămâna trecută, la intervenția directă a lui Donald Trump, Senatul a trebuit să respingă legea pentru a exclude exact componenta pe migrație și controlul frontierei, principala temă de campanie a fostului președinte. O eventuală soluționare a temei în varianta Biden anula un argument essențial de campanie al candidatului republican, motiv pentru care blocajul a fost reintrodus, în ciuda angajării și mandatării membrilor comisiei paritare bipartizane, a acordului la care s-a ajuns.

Dacă miercuri 7 februarie a murit legea finanțării introdusă de Casa Albă, vineri, 9 februarie, Democrații au introdus în Senat varianta legii fără finanțarea controlului frontierei. Noua lege vizează ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan și intră în dezbaterea Senatului de duminică, într-o rară ședință extraordinară solicitată de liderul majorității democrate, Chuck Schumer. Iar Senatul s-a rupt din nou în trei, votul fiind de 64-19 pentru acceptarea legislației, urmând să vedem dacă e acceptat un parcus mai rapid, de urgență. Dacă 51 de democrați sunt pentru, 19 republicani au votat împotrivă iar 14 în favoarea legii. În alt vot conex, 17 republicani s-au alăturat legii, odată ce au fost acceptate depunerea de amendamente la proiect de către majoritatea democratică. 

De la certitudinea oficialilor la incertitudinea finanțării ultimei șanse

Mizele atualei legi de finanțare au fost asumate și prezentate de către liderii ambelor grupuri din Senat: Chick Schumer, liderul majorității Democrate, a subliniat că votul e legat de supraviețuirea Ucrainei în timp ce liderul minorității Republicane, Mitch McConnell a subliniat că trebuie trimis ajutorul Ucrainei și Israelului cât mai repede. Președintele american, Joe Biden, a deplâns amânarea de către Republicani a ajutorului pentru Ucraina care ar ajuta statul să se apere în fața agresiunii ruse. De altfel, la Washington au venit pe rând Cancelarul german Olaf Scholz, fostul președinte polonez și Premiul Nobel pentru Pace, Lech Walensa, dar și secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. În toate întâlnirile s-a subliniat relevanța ajutorului iar partea americană a dat asigurări că ajutorul va trece prin Congres.

Tot vineri, 9 februarie, la Kiev a sosit o delegație bipartizană de membri al Congresului reprezentând Comisia pentru Intelligence. La întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski, senatorii din ambele tabere au dat asigurări că vor veni și Statele Unite cu partea de ajutor crucial pentru componenta apărării militare, care va trece prin Congres, așa cum și Uniunea Europeană a trecut prin vot la 1 februarie cele 50 miliarde ajutor prin Consiliul European. Însă dacă în Senat lucrurile par tranșate, în Camera Reprezentanților există încă dubii. Dar un vot copleșitor bipartizan în Senat ar putea forța Camera să se plieze pe varianta propusă.

Obiecțiile furnizate de către republicani, cu precădere cei pro-Trump din MAGA, au nenumărate direcții, totul pentru a întârzia trecerea finanțării, eventual a o amâna până după prezidențiale. De altfel, observatorii vorbesc deja de faptul că este ultima șansă pentru un ajutor american pentru Ucraina până la instalarea noului Președinte și noului Congres. Observațiile introduse de MAGA merg de la a nu considera ajutorul pentru Ucraina o prioritate, a condiționa, în continuare, ajutorul extern de soluționarea problemelor controlului frontierei și a migrației, respectiv a bloca complet orice lege de finanțare externă. Chiar și deschiderea spațiului pentru amendamente riscă să aducă prevederi de finanțare a unor componente din controlul frontierei sau să elimine unele finanțări din spațiul ajutorului umanitar sau a administrației civile ucrainene, lăsând doar componenta militară în lege.

În orice caz, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a avertizat că senatorii vor rămâne în sesiune cât va fi nevoie ca treaba să fie făcută, respectiv legea negociată și votată compleșitor(mai mult de 60 de voturi din cele 101 locuri ale Senatului). Chiar dacă în noaptea de duminică spre luni, 11/12 februarie, legea ar trece în Senat, soarta ei rămâne neclară în Camera Reprezentanților. Aici sunt mult mai mulți reprezentanți MAGA și mult mai mulți candidați la viitoarele alegeri dependenți de susținerea lui Dolad Trump.

Președintele Camerei, Mike Johnson, a susținut că dorește să separe finanțările, abordând fiecare componentă a finanțărilor separat, fapt ce introduce noi variabile și incertitudini în formula finală a unei finanțări care va trece prin Cameră. Mai ales că aceeași Cameră a Reprezentanților tocmai a respins o lege separată de finanțare a Israelului. Între amânare sine die și îngroparea legii de finanțare sau amendarea sa în formule ce o fac inoperantă și greu utilizabilă, majoritatea din Camera Reprezentanților are variante multiple prin care să-i facă pe plac celui mai bine plasat candidat Republican, Donald Trump.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite