Studenţi la Medicină şcoliţi după filme americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii învaţă după imaginile din serialele despre medicină proiectate pe peretele sălii amfiteatrului
Studenţii învaţă după imaginile din serialele despre medicină proiectate pe peretele sălii amfiteatrului

Viitorii doctori care studiază în Iaşi fac seminariile urmărind pe proiector seriale americane de succes pe teme de medicină. Cadrele medicale susţin că metoda occidentală de predare îi antrenează pe tineri, care învaţă în acest fel să rezolve cele mai dificile cazuri.

Citiţi şi:
Copiii din Timişoara fac şcoală hi-tech

Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa" din Iaşi se transformă pentru câteva ore în personajul doctor House, din celebrul serial american cu acelaşi nume, sau în doctorii din filmul „Anatomia lui Gray".

Asta se  întâmplă la seminariile de Medicină de Urgenţă susţinute de Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi. Profesorul spune că a apelat la această metodă inedită de predare pentru a-i determina pe studenţi să rezolve cu plăcere cazuri medicale foarte grave.

„Cel mai des discutăm despre un caz prezentat în episoadele din serialul «Anatomia lui Gray», mai ales când este vorba despre medicina de urgenţă. Au fost şi ore când am rulat la videoproiector şi episoade din «Doctor House», iar studenţii mei au făcut studiu pe cazurile prezentate în film", spune Diana Cimpoeşu.

Tinerii, antrenaţi de acţiune

Filmul rulează până la un anumit punct când este oprit, iar viitorii medici trebuie să rezolve singuri cazul. „Cursurile de medicină de urgenţă mi se par mult mai antrenante când ne uităm la filme. Nici măcar nu mai simţim că suntem la şcoală. Totul devine un joc şi avem parte de cele mai complicate cazuri de rezolvat", ne spune Cătălin, student în anul IV la Medicină.

Şi Mihaela, colegă de-a lui Cătălin, crede că surpriza serialelor despre medicină pe care le vede proiectate pe peretele sălii amfiteatrului  a făcut-o să iubească şi mai mult facultatea.

„Când am dat la Medicină nu m-am gândit că voi învăţa după filme. Mă motivează teribil şi mă ajută să privesc mult mai clar cazurile. Sper ca atunci când voi fi rezident să pot aplica pe pacienţii mei ce învăţ acum din filme", spune Mihaela, studentă în anul IV.

Despre rezultatele pe care le are inedita metodă de predare a medicinii, doctorul Diana Cimpoeşu spune că are succes în rândul tinerilor. „În aceste filme se vorbeşte doar mai ales despre nişte cazuri extreme, foarte grele. Chiar şi aşa, tinerii sunt foarte prinşi de acţiune şi rezultatele studiului sunt foarte bune", explică şefa SMURD Iaşi.

"Metoda de predare cu imagini din film este folosită în sistemul occidental de predare şi poate doar profesorii din vechea generaţie să nu o vadă cu ochi buni."

Diana Cimpoeşu
profesor UMF Iaşi

Au picat la proba practică

De anul viitor, studenţii din anul IV de la Facultatea de Medicină din Iaşi vor analiza şi scene cu accidente şi persoane rănite din filme cu acţiune.

„Acele imagini vor fi foarte bune pentru că studenţii vor vedea clar cum trebuie să intervină în cazuri de urgenţă. De regulă, în filme, regizorul nu respectă procedurile medicale, şi pentru viitorii medici este un contraexemplu de lucru. În meseria asta trebuie să ştii şi ce să nu faci când tratezi un om", mai spune dascălul.

În schimb, când studenţii au fost puşi faţă în faţă cu un caz real, experienţa lor virtuală a eşuat. „Le-am prezentat câteva date despre o pacientă internată la Spitalul «Sf. Spiridon», aflată în şoc. I-am pus să stabilească un diagnostic. Din păcate, mai mult am vorbit eu decât ei", a mai spus medicul ieşean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite