Procesul viscolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocata Izabela Ţigănucă a depus, ieri, o plângere penală împotriva prefectului de Galaţi, acuzat de neglijenţă în serviciu. Avocata a anunţat că îi va apăra gratuit pe toţi cei o mie de oameni abandonaţi de autorităţi alături de ea, în noaptea de marţi spre miercuri pe drumul DN 25, între Tecuci şi Galaţi.

Izabela Ţigănucă (30 de ani) este avocat în Baroul Galaţi, iar pe 15 decembrie se întorcea în oraş venind dinspre Tecuci, pe DN 25. Pe la jumătate drumului, în dreptul localităţii Vameş (circa 35 de kilometri de Galaţi), traficul s-a blocat din cauza viscolului puternic.

Aproximativ 1.000 de oameni, printre care şi avocata, au rămas captivi în maşinile ce formau un convoi lung de câţiva kilometri. Vreme de aproape 24 de ore, oamenii nu au mai putut nici să înainteze, nici să se întoarcă de unde plecaseră şi au fost nevoiţi să îndure frigul fără să aibă alimente sau apă.

În tot acest timp, autorităţile nu au făcut nimic pentru a-i ajuta. Niciun utilaj nu a intervenit pentru a-i scoate din iadul alb. De-abia miercuri seară s-a format un tren special care a cules oamenii aflaţi la capătul puterilor (DN 25 este paralel cu linia ferată). Sinistraţii au fost nevoiţi să-şi abandoneze automobilele în şosea. Aproape 300 de maşini mai erau şi ieri acolo.

Plângerea penală

Ţinând cont de chinul pe care a fost nevoită să-l îndure, fără niciun ajutor din partea autorităţilor, avocata a decis să facă plângere penală împotriva Guvernului României, reprezentat în judeţul Galaţi de prefectul Cosmin Păun.

Acesta este acuzat că, în calitate de şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nu a făcut nimic pentru a ajuta cele peste 1.000 de persoane înzăpezite. Plângerea pentru „neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave" (infracţiune pedepsită cu închisoarea de la doi la cinci ani) a fost depusă ieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Izabela Ţigănucă s-a oferit să acorde asistenţă juridică tuturor celor care au îndurat alături de ea condiţiile crâncene de pe DN25. Desigur, dacă aceştia se vor alătura demersului ei.

„În urma celor 20 de ore pe care le-am petrecut în viscol şi în ger alături de alte 1.000 de alte persoane, am ajuns la concluzia că trebuie trase la răspundere autorităţile pentru a remedia această situaţie. Vremea nu era atât de rea, zăpada avea doar 30 de centimetri, autorităţile nu îi preveniseră în nici un fel pe cei care participau la trafic că erau închise drumurile.

De asemenea, nu s-au interesat în niciun fel de starea celor blocaţi în acel ambuteiaj", ne-a declarat avocata.

Niciun semn de la prefect

„Este momentul în care autorităţile trebuie să înţeleagă că sunt şi responsabile faţă de cetăţeni şi trebuie să suporte consecinţele. Iniţiativa mea este personală, dar vreau să ofer sprijin tuturor celor care au fost în aceeaşi situaţie şi le voi oferi asistenţă gratuită şi orice ajutor ar avea nevoie în demersurile pe care le voi face în cazul acestei plângeri penale", a precizat Izabela Ţigănucă.Prefectul de Galaţi, Cosmin Păun, nu a dorit să comenteze această situaţie.

În urma celor 20 de ore pe care le-am petrecut în viscol şi în ger alături de alte 1.000 de alte persoane, am ajuns la concluzia că trebuie trase la răspundere autorităţile pentru a remedia această situaţie.
Izabela Ţigănucă
avocat din Galaţi

image

Haos în Europa

Căderile masive de zăpadă afectează mari părţi ale continentului, bulversând traficul rutier şi creând blocaje pe aeroporturi.

Marea Britanie. Două dintre aeroporturile din Londra - Gatwick şi Luton - au fost închise în prima parte a zilei de ieri. În regiunea Kent, din sud-estul Angliei, sute de şoferi şi-au petrecut noaptea în maşini, pe şoselele înzăpezite, iar în estul ţării sute de şcoli
şi-au suspendat cursurile.

Franţa. La Paris, Turnul Eiffel a fost închis ieri din cauza căderilor mari de zăpadă. Circa 1.000 de pasageri şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri pe Aeroportul „Charles de Gaulle", după ce zborurile lor au fost anulate.

Belgia. Zeci de zboruri au fost anulate la Aeroportul Internaţional din Bruxelles din cauza căderilor de zăpadă şi a formării de gheaţă pe piste.

Spania. Cele mai dure condiţii meteo sunt în zona peninsulară şi în Cantabria, unde sunt prognozate pentru astăzi ploi şi ninsori puternice.

Eroul din Lehliu, premiat de Interne şi de „Adevărul"

Agentul-şef principal Viorel Spînu (foto), şeful postului de Poliţie Transporturi Feroviare din Lehliu Gară, care a salvat 40 de persoane din trenul Rapid Bucureşti-Constanţa cu bătrânul ARO din dotare, va fi premiat luni, în cadrul unei festivităţi la Ministerul Internelor. Poliţistul a fost singurul care a a avut iniţiativa să pornească prin nămeţi după cei 200 de oameni care degerau în rapidul înţepenit la şapte kilometri de Lehliu, în noaptea de marţi spre miercuri. "Adevărul" a publicat în ediţia de joi povestea operaţiunii de salvare condusă de Viorel Spînu.

image

Soţia poliţistului, Petra, şi micuţa Ioana, de doar 11 ani, au primit cu mare bucurie vestea. Pentru că fetiţa, elevă în clasa a VI-a, este pasionată de literatură, „Adevărul" a hotărât să dăruiască familiei Spînu o selecţie de titluri apărute în colecţiile de carte ale Editurii Adevărul Holding. Astfel, luni, Ioana va primi întreaga colecţie „Disney Classic" şi 20 de cărţi din Colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", printre care „Marile Speranţe" de Charles Dickens, „Singur pe lume" de Hector Malot şi „Jane Eyre" de Charlotte Brontë."Am ales cărţi care ştiu că se citesc în şcoală, cărţi pentru copii, dar şi cărţi pentru fete, cum e «Jane Eyre»", a declarat Directorul executiv al Diviziei de Carte Adevărul Holding, Ioana Voicu.

Ninsorile vor înceta săptămâna viitoare

Administraţia Naţională de Meteorologie a reactualizat, pănă azi la 03.00, codul galben pentru ninsori şi viscol în judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. Vremea va fi astăzi deosebit de rece, iar la noapte va ninge în toată ţara. În Dobrogea şi în Bărăgan însă, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă, motiv pentru care se va produce polei.

În această regiune, vântul va sufla cu putere şi va viscoli zăpada. Mâine, vremea va fi şi mai rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în jumătatea de nord a ţării. În sud-est vor cădea, în timpul zilei, precipitaţii sub formă de ploaie şi de lapoviţă, iar în timpul nopţii va ninge. În Dobrogea, vântul va fi puternic. Minimele vor coborî până la -22 de grade în vestul, centrul şi nordul ţării.

De marţi se schimbă vremea

Săptămâna viitoare va începe cu o vreme la fel de rece, cu minime până la -19 grade, foarte scăzute în depresiuni şi mai ridicate pe litoral şi în Câmpia de Vest. Va ninge în vestul şi în sudul ţării. De marţi însă, se mai încălzeşte şi ninsorile se domolesc.

Directorul general al ANM, Ion Sandu, a precizat că de marţi până la Revelion n-or să mai fie probleme din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite