Un om controlează creierul unui animal folosindu-şi doar gândurile

Un om controlează creierul unui animal folosindu-şi doar gândurile

Creierul uman îl poate controla pe cel al altui animal. FOTO HudginsMediaton

Controlul cerebral a devenit puţin mai real cu un nou experiment realizat de cei de la Harvard. Un bărbat a putut influenţa un cobai doar cu puterea minţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă de la Harvard Medical School a dezvoltat o metodă de conectare a două creiere, non-invazivă, prin care un om a putut influenţa un şoarece de laborator, scrie Wired. Cobaiul nu a fost pus decât să-şi mişte coada, sistemul este încă într-o fază incipientă, dar a demonstrat un principiu.

Radiologul Seung-Schik Yoo împreună cu colegii săi inovează comunicarea prin crearea acestei metode. Până acum au mai fost cazuri de conectare a unui creier la un computer, iar acesta din urmă a putut fi influenţat, dar conectarea a două creiere fără a folosi electrozi este o premieră.

Echipa lui Yoo a folosit o electroencefalogramă (EEG) şi o metodă de focalizare a ultrasunetelor (FUS) pentru a stimula creierul. Ambele metode au fost folosite în experimente care au presupus conectarea unui creier la un computer şi viceversa, iar acum au fost utilizate pentru a conecta creierelor celor două mamifere.

Astfel, procesul de la gând la mişcatul cozii este următorul: omul s-a gândit, iar intenţia a fost detectată de EEG, apoi trimisă unui computer care a declanşat FUS pentru stimularea creierului cobaiului. Rezultatul? Coada cobaiului s-a mişcat prin puterea gândului unui om. Echipa consideră că ar putea rafina controlul printr-un EEG pe mai multe canale sau prin folosirea unei rezonanţe magnetice nucleare funcţionale (fMRI).

Experimentul este prezentat în videoclipul de mai jos.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: