Românii, în pericol de a fi păcăliţi de o nouă campanie înşelătoare pe WhatsApp. Recomandările DNSC

Românii, în pericol de a fi păcăliţi de o nouă campanie înşelătoare pe WhatsApp. Recomandările DNSC

FOTO Shutterstock

Utilizatori din România au raportat primirea unor mesaje cu oferte false de angajare, avertizează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), precizând că astfel de mesaje se propagă pe WhatsApp.

Ştiri pe aceeaşi temă

DNSC a avertizat că obiectivul unor astfel de mesaje este să provoace  curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversaţie pe aplicaţia WhatsApp cu cei care se află în spatele numărului afişat.

Aceeaşi sursă precizează că de cele mai multe ori, infractorii cibernetici folosesc metoda pentru a obţine date sensibile sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câştig bazat pe invitarea unor noi „clienţi", la care adaugă ulterior o componentă de investiţii în criptomonedă.

De asemenea, pe termen mediu, atacatorii pot extrage atât date personale, cât şi date financiar-bancare de la utilizatori.

Recomandările DNSC:

  • Verificaţi mereu sursa mesajelor şi nu credeţi orice ofertă venită pe mail, sms, platforme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms şi necesită un proces de recrutare mai complex şi mai îndelungat decât o simplă conversaţie pe WhatsApp!
  • Evitaţi furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.
  • Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori.
  • Fiţi răbdători şi vigilenţi atunci când întâlniţi astfel de "oferte" şi analizaţi cu atenţie detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veţi identifica lesne greşeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările