OnePlus 10 Pro, cel mai bun smartphone OnePlus a pierdut elementul Never Settle [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OnePlus 10 Pro. FOTO Adrian Pogîngeanu
OnePlus 10 Pro. FOTO Adrian Pogîngeanu

OnePlus 10 Pro este, fără îndoială, cel mai bun smartphone pe care compania l-a făcut vreodată. De la procesorul puternic şi ecranul frumos, până la camera reuşită şi designul inedit.

Am testat OnePlus 10 Pro mai bine de 2 săptămâni şi e preferatul meu, de până acum în 2022. 

Dacă mă gândesc bine am testat toate cele trei smartphone-uri OPPO din 2022: realme GT 2 Pro, OPPO Find X5 şi modelul 10 Pro, despre care vă povestesc acum.

De ce e preferatul meu din cele 3? Dintr-un motiv subiectiv, are camera tele cu cel mai mare zoom, 3.3x (77mm) cu stabilizare optică.

Ecranele celor trei sunt aproape la fel, ca şi procesoarele, stocarea şi RAM-ul; în afară de camere mai diferă construcţia care la OnePlus şi la OPPO Find X5 Pro este din materiale premium.

Las la o parte comparaţiile şi mă întorc la OnePlus 10 Pro. Telefonul vine în cutia roşie clasică, cu încărcător, husă neagră, cheiţă SIM şi manuale de utilizare. 

Am testat modelul în varianta Volcanic Black, cu un finisaj abraziv gen gresie, dacă pot spune aşa. Nu reţine amprente şi nu pare uşor de zgâriat, deşi n-am verificat. Nu ţin telefonul în buzunar cu chei sau monede, ba i-am pus şi husa. OnePlus 10 Pro e mai degrabă greu la cele 202g, şi cu dimensiunile 163 x 73.9 x 8.6 mm nu e un smartphone de folosit pentru cei cu mâini mici, chiar poate fi considerat un smartphone mare. Rama telefonului este de aluminiu, iar spatele este protejat cu Gorilla Glass 5. 

OnePlus 10 Pro FOTO Adrian Pogîngeanu

Ecranul e unul generos de 6,7 inci tip LTPO2 Fluid AMOLED, cu 1 miliard de culori, rată de refresh de 120Hz, HDR10+ şi o luminozitate maximă de 1300 niţi. Raportul ecran corp este de 90%, rezoluţia de 1440 x 3216 cu densitate 525 ppi şi protecţie Corning Gorilla Glass Victus. E mare, luminos şi frumos. Atât de luminos încât într-o după-amiază de sâmbătă m-am jucat Call of Duty: Mobile direct în soare, pe o bancă din parc. Culorile sunt vii, contrastul bun, spaţiul suficient de mare pentru orice fel de conţinut.

Specificaţiile principale ale modelului testat (NE2212): Snapdragon 8 Gen 1, GPU Adreno 730, 12 GB RAM, stocare 256GB, Android 12 cu interfaţă OxygenOS 12.1. Smartphone-ul va primi 3 actualizări majore de Android şi 4 ani de actualizări de securitate. Conectivitate wireless dual-band, 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2, (A2DP, LE, aptX HD), poziţionare A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, NFC şi mufă USB-C 3.1, cu OTG.

OnePlus 10 Pro specificatii si teste sintetice

Dacă am înţeles corect, OnePlus 10 Pro are rezistenţă la apă şi praf (IP68) doar pentru cei care-l achiziţionează din reţeaua T-Mobile.

Cum se mişcă telefonul, extrem de fluid şi de rapid (ca întotdeauna), dar mai bine te convingi singur, urmărind clipul video de mai jos. M-a pus puţin în dificultate noul Shelf al OnePlus, acest panou de comandă viu colorat la care ajungi trăgând de sus în jos din partea dreaptă a ecranului. În stânga e panoul obişnuit de comenzi.

Folosesc un OnePlus 9 şi odată cu actualizarea la Android 12 am primit şi eu acest Shelf pe care nu-l prea folosesc, dar nici nu pot spune că mă încurcă. Măcar nu mai trebuie să caut aplicaţia calculator când am nevoie, e chiar acolo. La fel şi cu cea de notiţe.

Mai ştiţi când se discuta despre modulul de pe iPhone, în urmă cu câţiva ani, că arată ca un aragaz? Ei bine cam aşa arată cel de pe OnePlus 10 Pro, cu trei camere plus blitz. Designul nefericit al modulului e singurul ”defect” al acestor camere, altfel foarte bune.

OnePlus 10 Pro camera FOTO Adrian Pogîngeanu

OnePlus 10 Pro are Hasselblad Camera for Mobile din a doua generaţie, care permite calibrarea naturală a culorilor şi da, e sesizabilă diferenţa faţă de alte smartphone-uri. Chiar şi la prima generaţie, pe OnePlus 9 şi OnePlus 9 Pro, calibrarea Hasselbald a fost vizibilă.

Astfel, fiecare dintre cele trei camere de pe spatele OnePlus 10 Pro este capabilă să fotografieze în culori complete pe 10 biţi. OnePlus 10 Pro face fotografii folosind gama de culori DCI-P3, care oferă cu 25% mai multă acoperire decât gama de culori sRGB folosită pe alte smartphone-uri.

Modulul de camere din spate e format din:

- camera wide (23mm) de 48 MP, f/1.8, 23mm (wide), cu PDAF, Laser AF şi ;

- camera tele (77mm) de 8 MP, f/2.4, cu PDAF, stabilizare optică (OIS) şi zoom optic 3.3x;

- camera ultrawide (14mm, 150˚) de 50 MP, cu f/2.2 şi AF.

Alte caracteristici Dual-LED dual-tone flash, HDR, panorama. Filmare: 8K/24fps, 4K/30/60/120fps, 1080p/30/60/240fps, Auto HDR, gyro-EIS.

Camera de selfie este wide, de 32 MP, f/2.2, cu Auto-HDR, filmează până la 1080p cu 30fps şi are stabilizare gyro-EIS.

Fotografii realizate cu OnePlus 10 Pro, cu camera principală, cea tele, ultrawide şi macro, ziua şi noaptea.

Clip video de zi 8K/ 24 fps

   

Clip video de noapte  8K/ 24 fps

E cea mai bună cameră de pe un smartphone OnePlus de când există marca şi concurează fără probleme cu alte camere de pe smartphone-uri flagship. N-am găsit nimic important de reproşat la capitolul acesta lui OnePlus 10 Pro, asta înseamnă că e perfectă? Cu siguranţă nu, dar este foarte bună.

Partea de filmare este şi ea la înălţime, doar stabilizarea inexistentă la rezoluţia 8K şi cele doar 24fps, mă fac să prefer soluţia 4K/60 fps. De altfel un computer obişnuit rulează cu greu sau deloc clipuri 8K.

Gaming-ul pe OnePlus 10 Pro este o plăcere, datorită ecranului mare şi rapid şi a sunetului puternic. Hardware-ul performant face ca orice ai juca să fie cu setările grafice şi ca număr de fps la maximum.La hardware se adaugă şi HyperBoost Gaming Engine, care oferă o serie de noi funcţii de gaming concepute pentru o experienţă de joc mai stabilă. Acestea includ General Performance Adapter (GPA) Frame Stabilizer şi O-Sync.

Asphalt 9

Call of Duty: Mobile - Multiplayer 

Call of Duty: Mobile - Battle Royale

OnePlus 10 Pro are o pereche de difuzoare stereo cu un sunet puternic. Unul sus, comun cu casca, şi altul jos; cele două oferă un sunet bine echilibrat. Suplimentar aduce procesare audio Dolby Atmos implicită, care poate fi dezactivată doar când te conectezi la căşti.

Tonalitatea este mai degrabă medie, potrivită pentru videoclipuri YouTube, podcasturi  deoarece vocile se aud clar. Basul şi înaltele nu prea ies în evidenţă.

Teste sintetice cu rezultate în zona obişnuită pentru un flagship. Rezultate în Antutu Benchmark, Geekbench şi #DMark / Wildlife extreme.

OnePlus 10 Pro specificatii si teste sintetice

OnePlus 10 Pro vine cu o baterie de 5.000 mAh cu încărcare OPPO SUPERVOOC de 80W, cea mai rapidă soluţie de încărcare pe fir disponibilă pe un telefon OnePlus. OnePlus spune că bateria lui10 Pro poate fi încărcată de la 1 la 100% în doar 32 de minute.

N-am cronometrat, dar pot confirma că se încarcă extrem de repede. Încărcătorul dispune de o funcţie numită Smart Charge Protection, concepută pentru buna funcţionare a bateriei pe termen lung. Încărcarea wireless este la rândul rapidă, tot de 50W (ca pe OnePlus 9 Pro) şi promite o încărcare de la 1 la 100% în doar 47 de minute. Nu pot confirma sau infirma pentru că am un încărcător wireless de 15W. 

Am încercat de 2 ori un test sintetic de baterie şi de fiecare dată s-a blocat,  aşa că n-am o cifră să vă arăt, dar fără îndoială autonomia depăşeşte o zi pentru un utilizator obişnuit care foloseşte apeluri, mail, reţele sociale, navigare pe internet, clipuri video şi puţin gaming.

Ce am să-i reproşez lui OnePlus 10 Pro?

Că nu mai e flagship-killer-ul de altă dată, rol preluat de realme şi că devine dintr-un brand exclusivist unul de serie. Poate acesta e mersul normal al oricărei companii şi OnePlus a ajuns la maturitate, dar mi-e dor de zilele când OnePlus lansa câte ceva şi ziceam WOW!

Probabil e timpul ca OnePlus să renunţe la sloganul Never Settle, pentru că OnePlus10 Pro aduce din ce în ce mai mult cu restul terminaleleor smartpghone flagship de pe piaţă, ca specificaţii şi preţuri.

Pentru unii aceasta e o dezamăgire, pentru alţii e semnul că OnePlus devine popular şi nu mai e un brand de nişă, ”riscant” de cumpărat.

Oricare ar fi gândurile mele despre OnePlus, modelul 10 Pro e un smartphone excelent şi un companion de încredere pentru cei care-l vor achiziţiona, cel puţin 3 ani, cât primeşte actualizări de versiune. Sau chiar 4 dacă ţii cont de actualizările de securitate. Discutabil, de obicei cei care cumpără un smartphone flagship îl schimbă la un an, maximum 2. 

La momentul acestui review, OnePlus 10 Pro costă în varianta testată 4999 lei, iar varianta cu 8GB RAM / 128GB stocare costă 4449 lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite