Dezbatere Adevărul Live despre prepay cu buletinul: atac la intimitate sau normalitate?

Prepay cu buletinul: atac la intimitate sau normalitate? 

Adevărul Live de la ora 15.00 a dezbătut propunerile de lege privind înregistrarea celor care folosesc WiFi public şi a utilizatorilor de cartela prepay. E un atac la libertăţile individuale sau o măsură normală?

Ştiri pe aceeaşi temă

77% din cartelele SIM din lume sunt prepay, iar 80 de ţări au introdus deja reglementări pentru asocierea unui număr cu un CNP. România e pe cale să devină una dintre aceste ţări.


La Adevărul Live de la ora 15.00 invitaţi au fost Bogdan Manolea, de la Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, un fervent critic al legii, Bogdan Savonea (Pole Society) şi Cristian Carp de la Wild Media. 

Cei trei au discutat atât problemele de libertăţi şi intimitate, cât şi partea tehnică. Cât de dificil e pentru un administrator de reţea să se descurce cu anonimitatea utilizatorilor.

 • 15:52
  Poți să te ferești de supraveghere dacă folosești ”criptofoane”? ”Dacă trebuie să dai datele când cumperi o cartelă PrePay, poți cripta numai convorbirile cu un astfel de telefon. E complicat să ne ascundem de ceea ce facem cu cartelele PrePay pe care le avem. Oricum, majoritatea deja și-au dat datele. Dacă vrei să faci o reîncărcare online, trebuie să-ți dai datele și oricum plătim cu cardul”.
 • 15:48
  ”Până legea nu vine la pachet cu toate normele de implementarea, nu poți să vorbești clar despre ea. Cele două subiecte eu nu le văd legate în aceeași lege. Cred că era nevoie de două legi separate. Sunt norme complet diferite când vorbim despre PrePay și când vorbim despre WiFI”, opinează Savonea. 
 • 15:47
  Dacă legea trece și se ajunge la o situație în care cel care deține cartela SIM și o distribuie altcuiva. Se creează o piață neagră nouă. Trebuie un nou tip de legislație și pentru asta? ”Nu va fi făcută o distincție. Se va aplica aceeași lege care se aplică și la abonamente”, speculează Manolea. 
 • 15:45
  Putem să bănuim o dorință de supraveghere în masă? ”Nu știu dacă supravegherea va fi mai ușoară. Este o problemă de principiu: până unde ești dispus să mergi. A fost un caz în Marea Britanie - se colectau mostre ADN de la toate persoanele care aveau legătură cu o infracțiune - fie că erai vinovat, victimă sau martor. Problema nu era că se recoltau, ci că nu se mai ștergeau. S-a considerat că legea este disproporționată. Este o discuție legată de societate și e foarte complexă. Sunt puncte de vedere diverse. Sunt din ce în ce mai multe tehnologii care se folosesc în direcția aceasta a supravegherii”, spune Manolea. 
 • 15:42
  ”Faptul că nu se pune în dezbatere publică și că se pune în sesiune de urgență, nu poți să nu te întrebi cu privire la interesele din spate. Nu poți fi un pic dezarmat de scurcircuitarea procesului democratic.”. mai explică Manolea. 
 • 15:40
  ”Problema cea mai mare este faptul că aceste legi au apărut din neant. Nu a existat o dezbatere publică, cu toate că există o lege a transparenței. Trebuia dezbătută cel puțin zece zile. E o problemă pentru societate”, a spus Manolea.
 • 15:39
  ”Este nevoie de o dezbatere serioasă care să includă și societatea civilă și mediul profesional”.
 • 15:38
  ”Mi se pare mai greu de trecut legea asta deoarece nu mai există presiune de Infringement. Eu sunt totuși foarte curios de ce nu s-a avut în vedere actualizarea textului. Textul nu mai are legătură cu ce există pe piață. Din partea mea, poate să treacă așa legea. Doar va supăra niște oameni, nu vor exista beneficii pentru stat”, a spus Bogdan Savonea. ”Nu cred că astăzi o cartelă mai este o vulnerabilitate pentru securitatea națională. Acestea pot fi depistate foarte ușor.”
 • 15:36
  Cum vede comisia IT aceste legi? ”Impresia mea este că parlamentarii care au fost prezenți au fost destul de sceptici și pentru că le-au trecut deja prin mână două legi similare care au fost respinse. Aceleași idei sunt din nou aduse în discuție. Unul din argumente este cel al apelurilor false la 112, argument neoficial. Directorul STS a zis că cartele PrePay nu ar trebui să fie înregistrate, pentru că lumea ar putea să fie mai reticentă să sune la 112 în caz de urgență. Mai mult, se poate suna la 112 și de pe o cartelă expirată. Trebuie să găsim o soluție protivită”, a mai spus Manolea. 
 • 15:33
  Sunt suficiente 6 luni pentru înregistrarea cartelelor:? ”Sunt 13 milioane de cartele PrePay active în România. Este aproape imposibil. Și dacă pui un an termen este imposibil. ”, crede Manolea. ”Cred că proiectele astea nu sunt nici suficient gândite, nici suficient discutate”.
 • 15:31
  ”Sunt patru operatori mai pe piață, unul din ei având 70% din utilizatori. Cine credeți că va câștiga dacă îi obligi pe operatori să înregistreze toți utilizatorii de PrePay?”, spune Manolea. 
 • 15:30
  Mici operatori vor avea de suferit? ”Da. Pentru un furnizor mare este foarte ușor să pornească o rețea națională de WiFi, având deja majoritatea datelor. Un start-up sau un furnizor mic trebuie să ia totul de la zero, inclusiv înregistrarea la autorități. Poate părea simplu, dar este costisitor și durează mult. Timpul ăsta îl pierzi căutând astfel de autorizații. Din pucntul ăsta de vedere nu mai există concurență”.
 • 15:28
  ”Administratorul de rețea nu răspunde penal. Făptuitorul este cel adus în fața tribunalului. Poți fi responsabil contravențional, responsabil civil. Furnizorul de rețea nu este într-o poziție extrem de negativă, dar trebuie să ofere securitatea. Trebuie să te asiguri că nimeni nu mai are acces la serviciul de Internet pe care mi l-ai dat, fie că e contra-cost, fie că e gratis”, completează Manolea. 
 • 15:27
  Cât de dificil este de controlat traficul într-o rețea? ”În primul rând, ca administrator de rețea WiFi, vei avea mereu răspundere în fața legii. Dacă un utilizator face o infracțiune folosindu-se de un anumit WiFi, adresa IP de pe care cel care face infracțiunea rămâne stocată, Dacă e să se descopere, administratorul va fi tras la răspundere. Mai există o problemă. Dacă cineva încearcă să facă wiresharing - adică eu, ca hacker, să intru în rețea și să văd ce date trec pe acolo - administratorul poate securiza bine rețeaua, dar mereu există metode care să afecteze securitatea datelor”, spune Carp. 
 • 15:24
  Când trebuie să te înregistrezi la ANCOM ca provider WiFI? ”Trebuie să înregistrezi în momentul în care faci serviii comerciale de distribuire de Internet. Nu trebuie să te înregistrezi dacă ai o rețea privată sau dacă ai un hotspot în parc”.
 • 15:23
  ”Traficul poate fi înregistrat, însă conținutul se poate înregistra numai pe bază de ordin judecătoresc”, completează Manolea.
 • 15:23
  Cristian Carp spune că providerii de Internet trebuie oricum să păstreze anumite date despre utilizatori. În primul rând, adresa NAC, apoi, providerii mai mari trebuie înregistrați de ANCOM și să monitorizeze tot traficul de net și să îl păstreze timp de șase luni. ”Dacă această lege intră în vigoare, trebuie schimbat mult din punct de vedere hardware și software, pentru că nu toate echipamentele pot înregistra aceste date”, a explicat el. 
 • 15:21
  Legea există în 80 de țări în lume. ”O lege care afectează dreptul la viață trebuie justificată. Înainte să ne gândim la felul în care s-ar pune o astfel de lege în vigoare, trebuie să vedem dacă se potrivește cu Constituția României”, mai spune Manolea. 
 • 15:19
  Cum se raportează această lege la direcția UE? ”UE nu are o poziție oficială definitivă. Singura directivă se referă la păstrarea datelor de trafic și se discuta dacă merită înregistrarea cartelelor PrePay pentru toți cetățenii europeni. Există state care cer această măsură, state care nu o vor, iar statele care o vor nu au reușit să aducă argumente suficient de solide. Nu există o direcție clară, așa că fiecare stat face ce vrea”, a explica Manolea. 
 • 15:17
  Suntem un exportator de vulnerabilitate în UE? ”Nu știu, dar eu pun întrebarea altfel: rezolvă reglementarea cartelelor PrePay această problemă? Nu cred.”, spune Manolea. Savonea vorbește despre aplicațiile care permit comunicarea fără cartelă PrePay: ”ai nevoie doar o conexiune la Internet și poți rămâne anonim. Nici măcar nu ai nevoie de o cartelă. Poate fi un WiFi random, pe care să îl poți accesa. Majoritatea WIFi-urilor gratuite sunt securizate la un nivel de bază și e foarte ușor să pătrunzi în ele”
 • 15:14
  ”La WiFi public nu specifică să ceri buletinul, ci doar să identifici utilizatorii. Nu se vorbește despre nume sau prenume, sau despre dispozitivul de pe care este accesată rețeaua. Sunt doar speculații pentru că legea este prea vagă. Dacă privești din punctul de vedere al celui care face legea, îți dai seama că dacă omul acela ar avea acces la toate datele, ar fi foarte fericit. Dacă privești din punctul de vedere a unui om care se interesează de drepturile omului, începi să îți faci griji”, a explicat Bogdan Manolea. ”Nu se spune cum vor fi protejate datele, în primul rând”.
 • 15:12
  ”Elementele de securitate națională trebuie atinse mai serios deoarece sunt mult prea vagi și dacă există în textul legii sunt puse deoparte. Am auzit în continuu justificarea siguranței naționale, dar nu am văzut cum am face acest lucru. Conceptual este o idee foarte bună, dar rămâne de văzut cum va fi pusă în practică”, a mai spus Savonea. 
 • 15:11
  ”Este o lege care se dezbate de ani buni de zile. Nu îmi este clar dacă este o lege comercială sau o lege care ține de siguranța națională. Dacă e o lege care ține de siguranța națională, atunci în text nu se arată cum se va proteja siguranța națională. Legea nu prevede niciun fel de metodă de implementare, nicio normă, niciun standard. Aceste două măsuri - legea PrePay sau date pentru Wireless - aduc o grămadă de bătăi de cap. Dacă vrei să devii operator de Wireless cu buletinul trebuie să respecți o mulțime de reglementări ce țin de protecția datelor cu caracter personal”, spune Bogdan Savonea. 
 • 15:08
  ”Cartelele PrePay nu sunt anonime. Vorbim despre o grămadă de alte date care sunt colectate despre tine, de la date de localizare la IMEI-ul telefonului. Acestea pot fi folosite pentru a te identficate. Noua lege te obligă să îți dai informațiile, dar nu te obligă să o vinzi altuia, sau să i-o împrumuți altuia sau să îți cumperi o cartelă din străinătate. Sunt o mulțime de metode de a evita această lege”, a mai spus Manolea, care susține că această lege ar ajuta la capturarea mai rapidă a rău-făcătorilor. ”Totuși, într-un studiu se arată că nu scade criminalitatea în țările în care au fost implementate legi similare”
 • 15:05
  "Este doar o propunere de lege deocamdată. Este o propunere de modificare a cadrului privind comunicațiilor. Sunt două chestiuni: identificarea utilizatorilor PrePay și obligarea providerilor de WiFi public de a cere datele utilizatorilor”, a declarat Bogdan Manolea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările