Decizie fără precedent: comentariile online sunt responsabilitatea platformei unde sunt făcute

Decizie fără precedent: comentariile online sunt responsabilitatea platformei unde sunt făcute

Cine este responsabil pentru comentariile de pe internet?

Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate crea un precedent periculos, deoarece a aprobat o decizie a unui tribunal estonian, care a tras la răspundere un site pentru comentariile de pe platformă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şapte judecători au stabilit joia aceasta că un site de ştiri este responsabil de comentariile şi opiniile cititorilor săi şi că poate fi acţionat în instanţă dacă nu se asigură că acestea respectă regulile. Cu toate că pare de bun-simţ, decizia lasă loc de interpretări: ce poate fi considerat un comentariu negativ? O insultă va fi calomnie?

Este vorba despre un caz din 2006 din Estonia. Site-ul Delfi, cel mai mare site de ştiri din zona baltică a publicat un articol despre decizia unei companii de feriboturi care-şi schimba rutele. Schimbarea rutelor a amânat deschiderea unelor noi către unele insule. Mulţi cititori au ameninţat compania şi au fost nemulţumiţi de măsura luată. Compania a dat în judecată Delfi în aprilie 2006 şi a primit 320 de euro daune. Povestea nu se termină aici, notează "PC World".

Delfi a făcut apel şi a spus că nu este responsabilă pentru comentarii, iar amenda contrazice legislaţia europeană în privinţa libertăţii de exprimare. Cu toate acestea, judecătorii au spus că Articolul 10 din legea europeană permite ca libertatea de exprimare să nu fie absolută în cazul în care trebuie protejată demnitatea şi reputaţia unei persoane. Curtea europeană a drepturilor omului a spus că măsura luată de judecători a fost proporţională cu natura articolului, deoarece postările erau ofensive şi ar fi trebuit tratate cu precauţie.

În plus, Delfi nu a luat niciun fel de măsură proactivă pentru a se feri de comentariile agresive, având doar un sistem de filtrare automată a cuvintelor, după anumiţi termeni vulgari.

Site-ul menţionează că autorii comentariilor sunt responsabili pentru ceea ce scriu, iar ameninţările şi insultele nu sunt permise. Pentru că se putea comenta anonim, utilizatorii nu puteau fi identificaţi şi traşi la răspundere.

Libertatea de exprimare a fost încălcată sau este un semn de normalitate pe internet? 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările