Razer Viper 8K - Cel mai rapid mouse de gaming din lume (TECH REVIEW)

Razer Viper 8K - Cel mai rapid mouse de
gaming din lume (TECH REVIEW)

Mouse Razer Viper 8K.

Razer Viper 8K este un mouse aparte prin prisma faptului că se autopropune ca fiind cel mai rapid astfel de device din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Razer Viper 8K a fost anunţat în urmă cu aproximativ o lună, iar cuvântul principal din prezentarea acestui mouse, care a rămas întipărit în mintea celor care au citit-o, este „viteză”. Asta pentru că Viper 8K promite ceva ce nu a mai fost realizat până acum de niciun mouse de gaming, anume un polling frequency de 8000Hz, prin tehnologia HyperPolling, de opt ori mai mult decât majoritatea competitorilor.

Ce este însă acest polling frequency şi de ce e important în jocuri? Ei bine, el se referă la o sintagmă pe care mai toţi gamerii o cunosc perfect, anume input lag - diferenţa de timp între momentul în care apeşi pe mouse şi comanda este executată. Input lag-ul pentru mouşi nu pare un subiect atât de important pentru majoritatea gamerilor, şi chiar Razer spune că, în practică, mulţi ar putea să nici nu remarce diferenţa faţă de un mouse normal.

Există însă o diferenţă, şi cine joacă mult shootere va remarca acest lucru destul de repede. Mi se pare că mişcarea mouse-ului este mai uşoară şi mai rapidă comparativ cu ce am utilizat până acum (anume tot un Razer Viper - Cyberpunk Edition), iar teoretic input lag-ul este redus de tehnologia HyperPolling a celor de la Razer la o perioadă de timp de numai 0,125 de microsecunde. Cifrele sunt cu adevărat impresionante, însă în utilizare nu aş spune că se poate observa sau măsura cu ochiul liber (sau cu mâna liberă, în acest caz), viteza superioară a lui Viper 8K. Da, se simte foarte rapid, dar personal nu am avut problema de a mă plânge de viteza de reacţie a unui mouse cu polling frequency de 1000Hz, de exemplu.

Ce reuşeşte Razer cu acest Viper 8K este fără îndoială o performanţă tehnologică remarcabilă, însă este una dintre acele performanţe care nu vor putea fi apreciate poate la adevărata lor valoare pentru că nu aduce decât îmbunătăţiri minore, care vor fi simţite doar de unii dintre utilizatori. Cu toate acestea, apreciez faptul că Razer a încercat să aducă ceva nou pe acest segment de produse.

Încă o menţiune legată de acest aspect: e un mouse care „cere” un sistem de gaming relativ performant, un combo de monitor cu 144Hz minim ca rată de refresh şi o placă grafică din seria RTX 20 aş spune că ar fi un setup acceptabil, alături de un procesor cât de cât nou (de la a 9-a generaţie de Intel sau un AMD recent).

 Ca design, nu sunt mari diferenţe faţă de ce cunoşti deja pe un Viper normal de la Razer. Mouse-ul este ergonomic, vine cu acel cablu Speedflex care nu se încurcă şi permite o „alunecare” frumoasă pe mousepad, şi este, evident, ambidextru, putând fi folosit atât de stângaci, cât şi de dreptaci. Este uşor, cântărind numai 71 de grame, şi vine cu opt butoane programabile (inclusiv rotiţa de la mouse şi cel de pe „burtă” prin care controlezi nivelul de DPI - viteza cu care mouse-ul ajunge dintr-un punct în celălalt al ecranului.

Şi dacă tot am menţionat DPI-ul, merită să spunem şi că senzorul dinăuntrul său este acel Razer Focus+ , care permite ca mouse-ul să urce până la un nivel de 20.000 DPI. Ai şi posibilitatea de a stoca diferite profiluri pe mouse, echipat cu o memorie on-board (în cazul în care vrei să treci rapid de la setările pentru un shooter precum Call of Duty la un joc de tip Action-Adventure sau orice alt gen).

În fine, switch-urile sunt optice, anume Razer Optical Switches de a doua generaţie, realizate pentru a rezista la 70 de milioane de apăsări şi cu intenţia de a elimina dublu click-ul accidental. Am mai vorbit despre acestea în review-uri precedente ale mouşilor Razer, aşa că nu vom mai reveni la acest capitol, menţionând doar că sunt la fel de bune ca pe celelalte produse din gamă. Bineînţeles, există şi un element RGB, care poate fi controlat prin Razer Synapse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările