REVIEW Fractal Design Arc Mini - o carcasă mică, dar spaţioasă

REVIEW Fractal Design Arc Mini - o carcasă mică, dar spaţioasă

Nu poate nega nimeni importanţa unei carcase de PC. A neglija importanţa unei carcase pentru PC poate fi adesea şi echivalentul la a instala un motor de trabant într-un Renault Clio Sport. V-am povestit într-un editorial de ce este esenţial pentru un PC de gaming să fie de dimensiuni mici şi la vremea respectivă opţiunile erau destul de limitate.

fractal-arc-mini-01Cu trecerea timpului, tot mai mulţi producători de carcase s-au dat pe brazdă şi au lansat variante de carcase ce nu pot găzdui plăci de bază cu dimensiuni mai mari de cele specificate de standardul micro ATX.

Fractal Design sunt pe aceaşi lungime de undă cu cerinţele publicului şi dacă au început să fie cerute carcasele de dimensiuni mai mici au început să ofere şi ei mai multe variante în acest sens.

Arc Mini este o carcasă special concepută pentru plăcile de bază micro ATX ce se potriveşte perfect cu gusturile sofisticate ale unui gamer ce nu îşi ţine PC-ul în acelaşi loc tot timpul.

Pe măsură ce vom avansa spre nucleul articolul, veţi vedea că susţin în continuare ideea de portabilitate pentru un Desktop PC. Ştiu că pare stupid mai ales când avem laptop-uri superperformante, însă aceste laptop-uri nu se vor atinge de flexibilitatea upgrade-urilor unui Dektop PC nici într-o mie de ani.

Arc Mini vine cu o serie impresionantă de caracteristici pe care noi, utilizatorii cu pretenţii, ne aşteptăm să le vedem la orice carcasă.

  • Aspect minimalist, fără artificii de design. Materialul pentru panoul forntal seamănă cu aluminiul periat
  • Este optimizată pentru răciri performante şi masive şi poate găzdui şi răciri cu lichid
  • Se pot instala în total 7 ventilatoare: 2x120mm frontal, 2x120/140mm top, 1x120mm jos, 1x120mm spate, 1x120/140mm panoul lateral
  • 3 ventilatoare incluse: 1x120mm front, 1x120mm spate, 1x140mm top
  • Suport pentru radiator dublu (2x120mm) în partea superioară
  • 6 tăvi pentru HDD-uri cu şaibe siliconice
  • Cage-ul superior pentru HDD-uri poate fi atât rotit, cât şi eliminat
  • Port USB 3.0 pe panoul frontal
  • Cable management excelent
  • Slot expansiune vertical, ideal pentru fan controller-e

În ceea ce priveşte montarea radiatoarelor duble, Fractal Design specifică foarte clar că depinde ce grosime are radiatorul pe care dorim să îl instalăm. Am observat şi eu această problemă de pe vremea când eram utilizator de răcire cu lichid. Ar fi foarte util dacă mai mulţi producători ar lua exemplu de la suedezi şi ar face acelaşi lucru. Cu siguranţă i-ar scuti pe mulţi de cheltuieli inutile, aşa cum am păţit eu când am achiziţionat o carcasă A+ total degeaba pentru că radiatorul nu se încadra perfect.

fractal-arc-mini-02 fractal-arc-mini-03

Interiorul carcasei este foarte inteligent gândit şi, deşi, este o carcasă mică pentru plăci de bază micro ATX, avem spaţiu în interior atât pentru un cable management frumos, cât şi pentru a instala 7 HDD-uri. Partea cea mai interesantă mi se pare de departe posibilitatea de a înlătura cage-ul superior pentru HDD-uri, ceea ce permite instalarea de plăci video de dimensiuni mari ca GTX 690 sau Radeon HD 6990.

 

Stocare

fractal-arc-mini-04 fractal-arc-mini-05

După cum vă spuneam, cage-ul superior se poate înlătura şi dacă vă uitaţi atent la poza în care lipseşte veţi vedea că are ureche de prindere cu şurub şi pe o altă latură.

fractal-arc-mini-06 fractal-arc-mini-07

Tray-urile în care se montează HDD-urile sunt metalice permiţând o dispare mai facilă a căldurii emanată de HDD-uri. Pe langă acest aspect, observăm şi faptul că sunt prevăzute cu găuri pentru mai multe scenarii de prindere. Avem 4 găuri dispuse în interior pentru prinderea unităţilor de stocare de 2.5" şi alte 4 găuri pe fiecare margine pentru a putea fixa un HDD de 3.5" atât cu conectorii spre partea stângă cât şi către partea dreaptă a carcasei. Veţi vedea în pozele cu exemplu de PC la ce anume mă refer, dacă nu aţi înţeles.

În poza de deasupra din partea dreaptă, avem un adaptor de la bay de 5.25" la 3.5". Acesta poate fi folosit pentru a fixa un card reader sau un panou cu prize USB 3.0 şi de ce nu chiar un HDD.

Numărul total de unităţi de stocare ce pot fi instalate este de 7 de 3.5" sau de 2.5".

 

Ventilaţie şi filtre de praf

fractal-arc-mini-08 fractal-arc-mini-09 fractal-arc-mini-10 fractal-arc-mini-11

La capitolul ventilaţie carcasa Arc Mini stă foarte bine chiar şi atunci când nu sunt montate ventilatoare suplimentare. Numărul total de ventilatoare preinstalate este de 3 dintre care unu este de 140mm şi este montat în partea superioară a carcasei. Rolul celui de 140mm este de a evacua aerul cald. Celelalte două ventilatoare sunt de 120mm şi unul este montat pe partea frontală a carcasei şi ar erolul de a introduce aer în carcasă. Cel de al doilea de 120mm este folosit pe spatele carcasei tot pentru a evacua. În configuraţia default, poate fi folosit fără probleme un cooler masiv ca Scythe Ninja 2 sau 3 în mod pasiv, însă, evident, că vorbim despre cazuri cu procesoare ce rulează la frecvenţe implicite.

La partea de filtrare a prafului, carcasa stă excelent pentru că toată zona frontală a carcasei este căptuşită cu un filtru de praf. De asemenea, şi partea superioară şi cea inferioară sunt la fel căptuşite. Pe partea inferioară se mai poate monta şi un ventilator de 120mm chiar lângă sursă, iar filtrul dublu de praf acoperă perfect aceste două lăcaşe, aşa cum se vede în a 3-a poză din cele de deasupra.

 

Wire management

fractal-arc-mini-12 fractal-arc-mini-13 fractal-arc-mini-14

La partea de wire management, carcasa se prezintă destul de bine, în sensul că avem fante pentru conducerea cablurilor în zonele esenţiale. Din păcate, acestea nu se potrivesc perfect cu placa de bază GIGABYTE G1 Sniper M3 şi câteva dintre cablurile utilizate sunt vizibile mai mult decât ar trebui. Cel mai bun exemplu îl reprezintă cablurile SATA din a 3-a poză şi firele de la conectorul de 24 de pini de alimentare din a doua poză.

Citeşte continuarea pe WASD.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările