VIDEO Voluntarii români premiaţi de Comisia Europeană. Ce mesaj le-a transmis Prinţul Charles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii au salvat mai multe biserici de lemn FOTO Facebook.com/Ambulanta pentru Monumente Salaj
Voluntarii au salvat mai multe biserici de lemn FOTO Facebook.com/Ambulanta pentru Monumente Salaj

"Ambulanţa pentru monumente", proiectul de salvare a monumentelor istorice din România, a câştigat cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului.

Proiectul "Ambulanţa pentru monumente", derulat în judeţele Alba, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu, cu scopul de a salva obiectivele de patrimoniu aflate într-o stare avansată de degradare sau precolaps, se numără printre câştigătorii ediţiei 2020 a competiţiei "Europa Nostra (European Heritage Awards)", câştigând Premiul European pentru Patrimoniu la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare.
În total au fost alese 21 de proiecte din 15 ţări, toate vizând salvarea patrimoniului. Voluntarii "Ambulanţei" au derulat proiecte de restaurare şi în judeţul Sălaj, demersurile lor vizând bisericile de lemn din Brusturi şi Şoimuşeni, următoarea pe listă fiind cea de la Zalnoc, pentru salvarea căreia a fost lansată o campanie de strângere de fonduri.

Juriul competiţiei menţionează, printre altele:  „Ambulanţa pentru monumente” acţionează cu o mare sensibilitate pentru punerea în siguranţă, mentenanţa şi restaurarea clădirilor de patrimoniu. (...) Această iniţiativă puternică ar putea fi adaptată pentru un număr de alte ţări din Europa”.

"Vă mulţumim tuturor: susţinători, voluntari, sponsori, beneficiari, donatori, instituţii si autorităţi pentru colaborare şi vă asigurăm că aţi avut o contribuţie semnificativă la câştigarea acestui important premiu pe care vi-l dedicăm integral. Suntem conştienţi că patrimoniul românesc nu este nici pe departe salvat, şi că unele dintre monumente vor mai avea de suferit în continuare, dar vom face tot posibilul ca prin sprijinul dumneavoastră să ne organizăm mai bine şi să ne extindem cât mai mult în teritoriu", au transmis voluntarii din spatele proiectului.

Periplul european al Asociaţiei pentru Monumente nu se opreşte aici, pentru că urmează votul publicului "Public Choice Award", al cărui câştigător va fi anunţat în toamnă. Puteţi vota la adresa https://vote.europanostra.org/ alături de alte două proiecte pe care le apreciaţi. Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles în 2021 cu participarea înalt reprezentanţilor Comisiei Europene şi Europa Nostra.

Proiectul "Ambulanţa pentru Monumente" a fost lansat în 2016, cu scopul de a salva clădirile de patrimoniu din România. Majoritatea intervenţiilor vizează înlocuirea acoperişurilor deteriorate, punerea în siguranţă a pereţilor, asigurarea scurgerii apei şi restaurarea picturilor. Iniţiativa este sprijinită de prinţul Charles. Într-un mesaj video, acesta i-a felicitat pe voluntarii din Ambulanţa pentru Monumente pentru eforturile depuse.

"Doresc doar să vă spun cât de plin de admiraţie sunt pentru ce aţi făcut în ultimii ani pentru a salva atât de multe dintre monumentele frumoase, dar grav ameninţate din ţara voastră. Este o realizare remarcabilă şi nu e deloc surprinzător să aud că devotamentul vostru a fost recunoscut de 'Europa Nostra' şi că aţi câştigat un premiu pentru toată munca voastră plină de inspiraţie pentru alţii. Ca o recunoaştere a acestui fapt, am dorit în mod deosebit să vă transmit cele mai calde felicitări şi să vă spun cât de mândru sunt de tot ceea ce faceţi", a transmis moştenitorul coroanei britanice.

Prinţul Charles a profitat de ocazie pentru a lăuda, din nou, România pentru frumuseţile sale şi a accentuat importanţa salvării moştenirii arhitecturale pentru ca aceasta să poată fi admirată şi de generaţiile care vin: "România are o moştenire arhitecturală incredibil de bogată şi am avut norocul să văd o parte din ea în decursul vizitelor mele în România din ultimii douăzeci de ani. De aceea, voi continua să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a vă ajuta să conservaţi comorile extraordinare care încă mai există în ţara voastră şi care reprezintă o parte unică a patrimoniului cultural, al vostru şi al Europei. Nu pot decât să sper că tot mai mulţi români se vor uni pentru a salva această moştenire excepţională, astfel încât ea să poată fi admirată şi de generaţiile viitoare, care să înveţe lecţii valoroase despre durabilitatea şi eternitatea tradiţiilor vii", a afirmat în mesajul său Prinţul de Wales.

Vă mai recomandăm:

Apel pe Facebook pentru salvarea unei biserici de lemn monument istoric. Proiectul, susţinut de însuşi Prinţul Charles

Voluntarii care salvează bisericile de lemn. „Trebuie să-i învăţăm pe copii să le aprecieze valoarea“

Blestemul nepăsării. Cum s-au transformat nişte monumente cu mare valoare istorică, în mormane de ruine

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite